Alt du trenger å vite om uer
Ikke la deg lure - under det knallrøde skinnet er det kritthvitt, delikat fiskekjøtt med en mild smak som passer de fleste fiskeretter. Hvorfor ikke prøve uer til middagen?
Kjøp uer hos MENY
Dypvannsfisk som ble en delikatesse
I fiskedisken ligger den knallrøde ueren med store, bulende øyne. Uer lever nemlig på 100-500 meters dyp, og forandring i trykket gjør at øynene buler når den nærmer seg overflaten.
Før regnet man denne fisken som en ufisk å få i garnet eller på kroken - men de som våget å tilberede denne fisken fant fort ut at uer er en fantastisk matfisk. I motsetning til det knall røde skinnet, er fiskekjøttet kritthvitt, delikat og fullt av god smak.
Slik tilbereder du uer
Uer virker nok litt skummel å gyve løs på, og mange tror den er vanskelig å rense fordi den både har mange skjell og skarpe ben.
Den er derimot ganske enkel å filetere om du har filetert fisk før - og hvis ikke, kan du alltid spørre en av våre dyktige matarbeidere i fiskedisken om de kan filetere fisken for deg.
- Skinnet må det skrapes fritt for skjell før ueren tilberedes.
- De skarpe finnene kan enkelt klippes bort med en saks.
Hvilke smaker passer til uer?
Uer er en fisk som passer godt til sterkere smaker som chili, hvitløk og soyasaus. Den er dermed perfekt til wok! Den er også like god med enkelt krydder som salt, pepper og en klatt godt smør til.
Slik steker du uer
Uer kan stekes som annen hvit fisk. Du kan steke både med og uten skinn, men det kan lønne seg å skjære et par snitt i skinnet så ikke fisken krøller seg i pannen.
- Dryss fileten med salt og pepper.
- Brun den i pannen på begge sider på høy varme
- Skru ned varmen, tilsett smør og stek fisken ferdig i ca 1-2 minutter på hver side.
Slik koker du uer
Beregn ca 3 ganger så mye vann som fisk, og pass på at det dekker fiskestykkene godt. La vannet koke opp og trekk kjelen til siden før du putter oppi ueren.
- Kok opp vann med 2 ss salt og 1 ts eddik eller sitron per liter vann.
- Legg i fisken.
- La ueren trekke og sett på lokket. Temperatuen i vannet bør være rundt 75 grader. Trekker du tykke fiskestykker eller helt fisk, bør kjelen stå på platen på lav varme. Det skal ikke koke.
- La fisken trekke til den er ferdig. Skiver tar ca 8-10 minutter mens filet tar ca 6-10 minutter.
Slik ovnsbaker du uer
Helstekt, ovnsbakt uer er et fantastisk måltid å invitere gjester på, men du kan også ovnsbake filet på samme måte som annen hvit fisk.
Helstekt uer i ovn
- Skrap skinnet. Vil du servere fisken hel med hode, fjerner du også gjellene. Du kan ogå skjære av hodet helt.
- Lag 4 snitt ned til beinet på hver side av ueren.
- Ha godt med salt og pepper på hver side, samt inni buken på fisken.
- Stekes på 200 grader i ca 20 minutter.
Forskjellen på lettsaltet uer og fersk uer
I fiskedisken ligger det ofte lettsaltet uer. Som torsk egner denne fisken seg spesielt godt til salting, og er du ute etter å prøve uer for første gang, er kanskje lettsaltet uer et godt sted å starte.
- Lettsaltet uer bør kokes eller stekes med skinnet på, ettersom fisken ikke lenger er like fast etter salting. Den smaker også best med tradisjonelt tilbehør som kokte poteter, hvit saus og rotgrønnsaker.
- Fersk uer kler derimot mange smaker, og passer spesielt godt i wok eller i asiatiske retter. Den er også god ved siden av en klassisk agurksalat, med rømme eller råkost. Fersk uer kan
Rask og enkel middag med ferdig tilbehør
Slik lager du lettsaltet uer selv
Er du en stor fan av lettsaltet torsk, er nok lettsaltet uer noe du vil like. Du kan enkelt salte fisken selv, alt du trenger er salt, vann og noe å ha det i. Pass på at laken dekker fisken godt.
- 550-600 gram salt
- 5 liter kaldt vann
Bland godt sammen og legg fisken oppi og sett den i kjøleskapet. Fisken er ferdig etter ca 12-15 timer, men kan ligge opptil 1,5 døgn uten å bli for salt.
Ligger den lenger i laken, bør den vannes ut ved å legges i friskt vann noen timer.