Nyttig fakta om blåbær
Blåbær er godt som både snacks, i desserter, syltetøy og smoothies. Kort og godt kan disse blå smaksbombene brukes til det meste!
- Sesong: Juli og august (viltvoksende)
- Smak: Søt og aromatisk
- Oppbevaring: Kjøleskap (2-4 ºC)
Friske blåbær har svært kort holdbarhet. De bør fryses om de ikke blir brukt innen få dager.
Kjøp friske blåbær året rundt:
Forskjellen på blåbær
Det finnes to typer blåbær vi skiller mellom; skogsbær og hagebær.
- Skogsbær vokser vilt i lyngen. Bærene er smakfulle med blått skall og rødblått, mørkt kjøtt som farger av.
- Hagebær finner du i butikken hele året, og er store med blått skall og nesten hvitt fruktkjøtt. De smaker litt mindre enn skogsblåbær, men er fremdeles søte og gode.
Når er det blåbærsesong?
Blåbær modner i midten av juli til begynnelsen av september. Sesongen er riktignok steds- og væravhengig, noe som betyr at sesongen kan vare lenger i nord.
Siden blåbærsesongen er relativt kort, importeres det stort sett friske hagebær året rundt. Ønsker du å bruke ville blåbær, kan du finne dem i frysedisken.
Lite bær i skogen? Kjøp skogsblåbær hos MENY
Er blåbær sunt?
Blåbær inneholder mange gode næringsstoffer. Bæret er en kilde til vitamin E, vitamin C og folat. De er også rike på flavanoider som er et antioksidant.
I tillegg har blåbær et høyt innhold av kostfiber, og er kalorifattig - med andre ord er dette snacks du kan spise med god samvittighet!
Slik kan du bruke blåbær
Du kan lage en deilig dessert av friske blåbær med fløte og litt sukker. Blåbær er også populært å sylte, bruke i saft, smoothies og i bakverk.
Her er noen av våre favorittoppskrifter med blåbær:
Hjemmelaget blåbærsyltetøy
Lag deilig syltetøy med blåbær fra skogsturen! Blåbærsyltetøy er uunnværlig til nystekte pannekaker, men er også godt på vafler, som kakefyll og på brødskiven - og det er enkelt å lage selv.
Blåbærmuffins
Prøv denne oppskriften på saftige og smakfulle muffins med søte blåbær. Blåbærmuffins er en klassiker til barnebursdag, som kos til kaffen eller når du har lyst på noe søtt og godt.
Klassisk blåbærpai
En lun blåbærpai er en perfekt pai å servere gjester, som dessert til middagen eller bare kveldskos når du har blåbær tilgjengelig. Server gjerne med iskrem eller vaniljesaus til. Prøv også vår oppskrift på hjemmelaget smuldrepai med blåbær!
Litt sunnere smoothie med blåbær
Smoothie er en enkel måte å få i seg mye næring på. Prøv denne varianten med blåbær, bananer, nøtter og havregryn. Du kan gjerne ha smoothien i en bolle og toppe med granola eller frukt.
Enkle pannekaker med blåbær
Pannekaker er en klassiker av en grunn! Server pannekaker med blåbær som en god dessert, eller som en middag i seg selv. Her kan du toppe pannekakene med enten friske blåbær, rørte blåbær eller blåbærsyltetøy.
Toast med brie og blåbær
Lag en søt toast med brie, syltetøy og friske bær. At gode oster og syltetøy er en god match er ikke nytt, men servert som et ostesmørbrød med sprø brødskiver og smeltet ost er en spennende vri på toasten.