Slik bruker du bærene du har plukket
Den norske bærsesongen strekker seg gjennom vår, sommer og høst og gir en unik smak til frukt og bær. Med kortreiste bær fra hagens busker eller skog og mark kan du lage mye godt!
Slik bruker du rips
Rips er et syrlig, saftig og smaksrikt bær, og på grunn av syrligheten er det spesielt vanlig å lage gelé eller saft av rips. Stort sett er rips et vanlig hagebær, men du kan også komme over villrips i skogen.
- I sesong: August og september
- Oppbevaring: I kjøleskap (0-1 ºC).
Rips blir bløte om de lagres fuktig eller for varmt. Hvis de lagres tørt og så nærme 0ºC, holder rips godt i kjøleskapet. Skal rips lagres lengre enn noen dager, bør bærene likevel fryses.
Slik bruker du multer
De guloransje bærene minner om bringebær i formen, og er av mange betraktet som de aller beste bærene vi har i Norge. Bærene er veldig saftige og har en karakteristisk smak.
- I sesong: Juli - september
- Oppbevaring: I kjøleskap (0-4ºC).
- Best som: Dessert og syltetøy
Multer spises ofte med fløte og sukker eller som multekrem hvor de blir blandet med pisket krem. De er også gode sammen med en god fløteis.
Friske multer holder godt i kjøleskap, og kan lagres lenger enn de fleste bær. Vi anbefaler likevel å fryse multene før de begynner å gjære om du ikke skal bruke dem med det første.
Slik bruker du moreller og kirsebær
Den runde og søte smaken har gjort morellen til en stor sommerfavoritt i Norge. De er deilige å spise akkurat som de er, bare husk å spytte ut steinen!
- I sesong: juli og august
- Oppbevaring: I kjøleskap (0-4ºC)
- Best som: Saft, syltetøy, likør, sirup og i pai og andre bakverk
Lag en søt morellsirup
Morell- eller kirsebærsirup passer godt som en deilig topping på desserter, i drinker og mocktails eller kaker.
Du trenger:
- 100 g moreller (eller kirsebær)
- 1 dl vann
- 2 ss sukker
- 1 ss limejuice
Slik gjør du:
- Kok moreller, vann og sukker til sukkeret er løst opp og laken begynner å tykne.
- Sil og avkjøl morellsirupen.
- Vend inn limesaften.
Slik bruker du blåbær
Nordmenn spiser veldig mye mer blåbær enn for bare fem-seks år siden. Ikke så rart – de smaker både godt og kan brukes i det aller meste! Lag en deilig blåbærpai, blåbærsyltetøy, blåbærsaft eller -limonade, blåbærmuffins eller ha dem i salater og frokostblanding.
- I sesong: juli - september
- Oppbevaring: I kjøleskap (0-4ºC). Bør fryses om de ikke skal brukes innen få dager.
Visste du at det finnes to typer blåbær? Hageblåbær og ville skogsblåbær. Hageblåbærene er hvite inni og skogsblåbærene er blå.
Siden skogsblåbær har svært kort holdbarhet, finner du dem kun i sesong og i frysedisken hot utvalgte butikker - men vi har alltid et stort utvalg hageblåbær i frukt- og grøntavdelingen.
Slik bruker du tyttebær
Tyttebær har en syrlig og noe besk smak, noe som gjør at vi ikke spiser den rett fra busken. Den er derimot nydelig rørt eller syltet, og passer utmerket som middagstilbehør. Til viltkjøtt er tyttebær uunnværlig.
- I sesong: August - oktober
- Oppbevaring: I kjøleskapet (0-4ºC). Kan holde seg relativt lenge i kjøleskapstemperatur.
- Best som: Middagstilbehør, syltetøy og dessert.
Slik bruker du solbær
Solbær er nær beslektet med rips, og har en mørk lilla, nesten sort farge. De er litt bitre, og brukes derfor mest i saft, syltetøy og gelé hvor man kan tilsette nok søting.
Bruk dem gjerne i bakst og som kakefyll!
- I sesong: Juli og august
- Oppbevaring: I kjøleskap (2 - 4°C) i 2-4 dager
- Best som: Syltetøy, saft og gelé
Dette kan du lage med stikkelsbær
Stikkelsbær har litt større bær enn rips og solbær, og henger ikke i klaser slik slektningene gjør. De er syrlige, saftige og egner seg til sylting, safting og gele.
- I sesong: August og september
- Oppbevaring: I kjøleskap (0 - 1°C)
- Brest i: Syltetøy, saft og gele.
Rens bærene for stilk og skyll dem. Skal du spise dem som de er, bør de være helt modne. Til syltetøy og gelé er det best med litt umodne bær, da blir geleen stivest mulig!
Slik bruker du bjørnebær
Mørk fiolette eller nesten sorte bær som er mindre søte enn bringebær. Passer som tilbehør til is eller yoghurt, i fruktsalat og terter, kaker og pai.
- I sesong: August og september
- Oppbevaring: I kjøleskap (0-2°C)
- Best til: Pai, terter og kaker, men også i desserter, smoothie og som tilbehør.
Prøv også disse oppskriftene med bjørnebær:
Lag noe godt med bringebær
Bringebær kan brukes til det meste. De er både søte og syrlige som gjør at de både egner seg i salat til middagen og til de søteste desserter.
- I sesong: Juli og august
- Oppbevaring: I kjøleskap (0-2°C) i 1 dag
- Best som: Syltetøy, saft, i pai, kaker og desserter.
Bringebær er veldig skjøre og tåler ikke å oppbevares lenge. Bør fryses om de ikke brukes i løpet av et døgn.
Visste du at det også finnes villbringebær? Villbringebær har enda rikere aroma, smak og duft enn bringebær som er dyrket i hage. De blir modne i juni/juli, vokser gjerne på steinete steder.
Det beste du kan lage med jordbær
Jordbær finnes i butikkene året rundt, men det er ingenting som er som den norske jordbærsesongen. Kalde netter og varme dager fram til modning gjør dem ekstra søte og saftige.
Bruk dem i alt fra topping på brødskiven til lekre desserter. Jordbær kan brukes til det aller meste!
- I sesong: Juni - august
- Oppbevaring: I kjøleskap (0-4°C) i 2-3 dager
- Best som: Syltetøy, topping, fruktsalat, kakefyll, desserter og bakst.
Hvis du vil oppbevare jordbær lenger, kan du ha dem over i en lufttett glassbeholder. Da holder de en ukes tid i kjøleskap.
Er du så heldig at du har funnet markjordbær? De kommer av små planter med tredelte blader, hvite blomster og gir små, røde bær som er søtere og mer smakfulle enn hagejordbær.
Bruk dem i nyrørt syltetøy eller del dem opp i skiver og ha dem på brødskiven som de er.