Slik velger du en moden ananas
Ananasen er lett gjenkjennelig med sitt spesielle utseende. Den er søt, saftig og svir på tungen om man spiser mye av den.
Frukten er yndet i det asiatiske og indiske kjøkken siden den framhever de gode kryddersmakene, men blir også ofte brukt for å tilføre sødme og smaksbalanse i maten.
Moden ananas levert på døren
Forskjellen på moden og umoden ananas
De er ikke alltid man har like flaks når man plukker med seg en ananas fra frukt- og grøntavdelingen. Dette skal du se etter:
Tegn på en moden ananas
- Den er tung i forhold til størrelsen.
- Ananasen lukter søtt og friskt
- Friske, grønne blader (visne, grå blader tyder på at den er overmoden)
- Fargen kan variere fra grønn til gul.
Tegn på en umoden ananas
En umoden ananas har derimot oftest grønt skall og har et lyst og hardt fruktkjøtt. I tillegg smaker den syrlig og beskt.
Har du plukket med deg en umoden ananas? Legg den på kjøkkenbenken - det framskynder modningsprosessen.
Derfor svir det på tungen om man spiser ananas
Du har kanskje merket den prikkende, kløende eller sviende følelsen når du spiser mye ananas? Neida, du er nok mest sannsynlig ikke allergisk mot den søte frukten.
Ananas inneholder et enzym som bryter ned proteiner - og siden tungen og leppene våre består av protein, er det denne prosessen du kjenner.
Det er ikke skadelig, kontakten er nemlig alt for kort til å ha noen som helst mulighet til å gjøre skade.
Slik skreller du ananas
- Kutt av toppen og bunnen
- Skjær av skallet ned langs siden
- Kutt den opp i ønskede biter
Slik deler en ananas
Du kan fjerne skallet først, eller dele den opp som den er.
- Del frukten i to
- Deretter deler du hver halvdel i to igjen.
- Skjær vekk stilken i midten på hver del
- Del videre i skiver eller båter.
Hvorfor stivner ikke gelé med ananas?
Du har kanskje prøvt å tilsette frisk ananas i gelé, og blitt skuffet over at den ikke stivnet? Samme enzym som sørger for at det svir på tungen, sørger nemlig også for at gelé ikke stivner.
Men det er en enkel løsning: Gi ananasen et oppkok før du har i gelatin eller pektin, så vil marmelader tykne og geleer stivne som de skal. Enzymet tåler nemlig ikke høy varme.
Prøv ananas i mat, dessert og smoothies
De fleste spiser ananas som den er, men den kan brukes til så mye mer enn du tror! Den er både saftig, syrlig og søt og passer dermed i alt fra fruktige desserter til middagsretter og på pizzaen.
Lag en frisk salsa med ananas
Ananassalsa er utrolig enkelt å lage og smaker både søtt, syrlig og litt sterkt. Prøv den som topping på tacoen, i en pokebowl eller som dip til tortillachips.
Ananas dyppet i sjokolade og kokos
Fysen på noe søtt? Ananas med sjokolade og kokos er akkurat det du trenger når du har lyst på tropiske, søte smaker og saftig frukt.
Smoothie med ananas
Ananas er den perfekte frukten i enhver søt smoothie. Lag en tropisk variant med ananas, mango, pasjonsfrukt og kokos for en frisk og sommerlig drikk.
Grillspyd med ananas og bacon
Søt ananas og salt bacon er en klassisk smakskombinasjon! Disse lekre grillspydene kan du lage både i ovnen og på grillen – perfekt som snacks eller tilbehør til middagen.
Hawaiipizza med ananas
Elsket og hatet - hvorvidt ananas hører hjemme på pizzaen er kjernen til enhver opphetet diskusjon.
Uansett om du synes ananas hører hjemme på pizzaen eller ei, er det noe absolutt alle bør prøve. Den varme, sødmefylte ananasen er fantastisk topping på pizza med skinke.
Har dere diskutert dere ferdig om ananas på pizza?
Neste steg den lekre hawaiiburgeren - en burger toppet med ananas