Slik åpner og spiser man granateple
Til tross for navnet, er faktisk ikke granateple i slekt med det klassiske eplet i det hele tatt. Botanisk sett tilhører faktisk granateple bærfamilien.
Skallet er hardt og skinnende, og innsiden består av små frø dekket av fruktkjøtt. Frøene er søte, syrlige og aromatiske, og kan minne litt om rips i smaken.
- Smak: Søt, aromatisk og litt bitter. Minner om rips.
- Oppbevaring: 6-8 grader
Granatepler har god holdbarhet, og mm de lagres kjøligere holder de lenger. Det gjør ingenting om skallet tørker litt – frukten er som regel like god på innsiden.
Fruktens engelske navn, pomegranate, stammer fra latinske pomum granatum, som betyr eple med mange frø.
Hvordan velge et modent granateple
Ja, hvordan kan man egentlig finne ut om granateplet er modent eller ei når man står i butikken? Dette er bør du se etter:
- Glatt overflate med skinnende skall
- Brune flekker betyr at den er ordentlig moden.
- Føles tung for størrelsen, da er den skikkelig saftig.
Slik deler du granateple
Granateple er en nokså enkel frukt å kutte, men den krever litt tålmodighet. Fargen i granateple er sterk, så husk å tørke av skjærefjølen raskt etter at du er ferdig.
- Bruk en skarp kniv og skjær langs seksjonene
- Bryt seksjonene forsiktig fra hverandre
- Rens ut kjernene over en skål
Slik bruker du granateple
Granateple er en utrolig anvendelig frukt, og brukes i nesten alt - den er nemlig like god i salaten som til skalldyr, kylling og biff.
Den passer også i drinker, frokostblanding, smoothie, topping på sandwicher og som topping på is, kaker og desserter.
Prøv en av disse oppskriftene med granateple:
Panna cotta med granateple
Topp den klassiske desserten med en hjemmelaget granateplesirup. Sirupen er enkel å lage, og du trenger kun koke granateplekjernene sammen med sukker og vann til blandingen tykner.
Sirupen holder ca. 1 uke i kjøleskapet og passer også godt som saus på en god vaniljeis.
Entrecôte med granateplekjerner
Søte granateplekjerner er en frisk motpart til en saftig entrecôte. Dette er en dekorativ måte å servere biffen på, eller som et lekkert innslag til tapasbordet.
Dryss frøene fra et helt granateple over biffen sammen med flaksalt rett før servering.
Klassisk tabbouleh
En utrolig frisk, fargerik og mettende salat fra Midtøsten som egner seg supert som tilbehør til grillet kjøtt. Bland gjerne i bladpersille og koriander.
Mer tilbehør med granateple:
Trifle med granateple og kiwi
Granateple gir en lekker trifle fin farge og nydelig smak. Denne passer like godt til frokost som til dessert. Topp gjerne med frisk mynte rett før servering.
Ceviche med torsk, litchi og granateple
Ceviche er en måte å tilberede rå fisk og skalldyr på, som er populær i Latin-Amerika. Her marinerer man biter av fisk eller skalldyr i sitrus, noe som gir en lett rett med frisk og god smak. I denne oppskriften har vi også brukt litchi og granateple.
Isbiter med granateplekejerner
Fresh opp vannet med fargerike isbiter med granateplekjerner. Disse kan du lage mange av og ha tilgjengelig i fryseren til spesielle anledninger.
Dette trenger du
- 1 granateple
- Isbitformer
- Vann
Slik gjør du
- Del og rens granateplet
- Hell vann i en isbitform og tilsett litt granateplekjerner i hver form.
- Press gjerne noen frø til juice og tilsett i formene slik at de får en ekstra fin farge
Lag din egen juice av granateple
Det er utrolig enkelt å lage en lekker juice av granateple. Du trenger ikke en juicepresse, det holder å blende frøene ved hjelp av en stavmikser.
Fruktkjøttet kan du la være i, eller fryse det ned og spare det til en smoothie.