Epledagen 24. september - feire dagen med norske epler
Den siste tirsdagen i september feirer vi epledagen, og hva er vel mer perfekt enn å lage frokost, lunsj, middag eller en god dessert med epler på denne dagen?
Eplesesongen varer fra august til oktober, men du kan finne norske epler i butikken helt fram til jul - såfremst lagrene ikke går tomme.
Historien bak norske epler
Epler har faktisk vært i Norge i over 1000 år, men på den tiden var det lite disse villeplene hadde til felles med eplene vi kjenner til idag.
Her til lands var det først munkene som begynte med å eksprimentere ved å pode frukttrær. Da tok de en gren fra et tre og festet den til et annet slik at den grodde fast.
Slik kunne man få mange frukttrær med lik smak på frukten - og dermed var det norske epleeventyret var såvidt i gang!
Epler kan brukes til det meste
Epler passer godt til alle måltider - men de er kanskje mest kjent i kaker, paier og som syltetøy og eplemost.
Prøv epler i middagen
Sødmen og syrligheten til eplet passer svært godt til både svin og kylling. Eplet er også en perfekt partner til selleri, og kan brukes i sellerirotpurè eller suppe.
Prøv også disse oppskriftene med eple:
Epler som tilbehør
Epler er også svært godt ved siden av middagsmaten eller lunsjen som tilbehør. Prøv epler i puré, i friske salater eller i en god coleslaw!
Norske epler er perfekte til eplemost
Det har kommet mange, unike eplemosttyper på markedet de siste årene - i et stort utvalg av eplesorter og smaker.
Eplesorten man bruker til eplemost har faktisk enda mer å si enn hvilken druetype man bruker til vin!
De norske eplene gir nemlig både mosten friskhet, sødme og syre - og passer dermed utmerket til middagen.
Prøv en god eplemost til maten:
Bruk epler i søte desserter
Eplene er kanskje mest kjent som dessertfrukt, og siden den kler de aller fleste smaker i desserter, kaker og søte retter er det ikke rart den er populær!
Fysen på noe søtt og godt? Prøv også en av disse oppskriftene:
Epler i bakst og kaker
I kaker og bakst er eplet en fantastisk ingrediens. Enten som fyll i eplepai, eller på toppen av en eplekake er eplene aller best. Server gjerne med vaniljeis og nytes nybakt og varm.
Prøv også en av disse oppskriftene:
Eplemuffins med vaniljekrem
Server en god vaniljeis til eplebaksten:
Klassisk eplepai
Klassisk eplepai med sukker og kanel smaker ekstra godt med sprø syrlige epler, da får du en fantastisk pai som passer like godt til hverdag som til fest.
Lag en god pai:
Epler som snacks og syltetøy
Lag spennende snacks som søte, sprø og chips av epler eller en eplechutney med chili som passer perfekt både til middagen og ostekvelden.
Prøv også disse sprø fristelsene: