Dette er forskjellen på de ulike sitrusfruktene

Dette er forskjellen på de ulike sitrusfruktene

Fra den søteste appelsin til den sureste sitron. Hva er egentlig forskjellen mellom sitron, lime, appelsin og klementin? Her gir vi deg en oversikt over det spennende familietreet av sitrusfrukter.

Syrlige, søte, saftige og smakfulle. Sitrus varierer mellom det sureste av det sure til søtt og saftig. Dette er hovedforskjellen på de ulike sitrusfruktene! 

Klementin

Halvparten av klementinene som importeres til Norge spises i desember, men du får også tak i gode klementiner resten av året.

  • Smak: intens, søt, aromatisk og oppfriskende.
  • Oppbevaring: i kjøleskap ved 2–4 ºC. 
  • Sesong: Gode klementiner importeres hele året.

Klementiner nytes først og fremst som de er, men de er også velegnet til juice, fruktsalater og som garnityr. De er også gode til ostefatet.

Gode oppskrifter med klementin:

Få klementiner levert hjem:

I hinnene på sitrusfrukt sitter mye av bitterheten. Hvis du skjærer ut fruktkjøttet fra disse får en søtere og mer balansert smak.

Rød appelsin

Rød appelsin, også kalt blodappelsin, kan brukes til alt du ellers bruker vanlige appelsiner til. Bruker du den i matlagingen vil maten få en helt fantastisk rødfarge!

  • Smak: Søt og frisk smak og aroma.
  • Oppbevaring: i kjøleskap ved 2–8 ºC
  • Sesong: Januar - april (kun import)

Røde appelsiner kan spises som de er, men også brukes til juice, fruktsalat, is, sorbeter, marmelade og garnityr.

Spennende måter å bruke appelsin i maten

Spennende måter å bruke appelsin i maten

At sitronen passer i matlaging vet mange, men appelsinen har også mange av de samme egenskapene og fortjener en større plass i hverdagskjøkkenet! Appelsinen kan brukes til mye mer enn som fast følge på skituren. Hva med å prøve appelsinkylling, pasta med appelsin og svinekjøtt eller påskens følgesvenn - appelsinkaken.

Appelsin

Appelsin smaker herlig naturell og er velegnet til juice. Men appelsinen kan også bidra til å skape herligheter på kjøkkenet. Med sin syre og sødme, er nemlig den en fantastisk smaksetter. Prøv deg frem!

  • Smak: Balansert, syrlig og søt.
  • Oppbevaring: I kjøleskap ved 2–4 ºC.
  • Sesong: Best i desember-april (tilgjengelig hele året)

Bruk appelsin i dressinger, til fjærkre og ikke minst i salater. Eller hva med å lage din egen appelsinmarmelade?

Flere oppskrifter med appelsin:

Husk appelsin:

Grapefrukt

Grapefrukt er sitrusfamiliens største medlem. Det finnes flere typer, og fargen varierer fra lys gul til rosa. De rosa variantene er søtere og mindre bitre, og er gode servert til frokost. 

  • Smak: Frisk og syrlig med karakteristisk bitterhet.
  • Oppbevaring: ved 8–12 ºC. Kan oppbevares i romtemperatur.
  • Sesong: Importeres hele året.

Presset grapefrukt egner seg godt til juice, i ceviche og i marmelade. Hvis du er glad i å bruke sitron som smakstilsetning, prøv også grapefrukt for en ny og spennende smak!

Prøv grapefrukt:

Lime

Lime er en fantastisk smaksetter, og i Asia er den helt uunnværlig i matlagingen. Saften av lime er fin å bruke i supper, særlig fisk- og skalldyrsupper.

  • Smak: Smaken er syrlig og minner om sitron, men er mer aromatisk.
  • Oppbevaring: best ved 8–12 ºC. Kan oppbevares i rompemperatur.
  • Sesong: Tilgjengelig hele året.

Syreinnholdet gjør at limejuicen konserverer varene den kommer i kontakt med. Fisk og kjøtt som marineres i lime, blir mer saftig etter varmebehandling.

Flere oppskrifter med lime:

Sitron

Sitronen er et av kokkenes kraftigste våpen for å sette smak, og er ved siden av salt og pepper den beste smakstilsetningen som finnes.

  • Smak: Svært sure med en fantastisk aroma.
  • Oppbevaring: Best ved 8-12 ºC. Kan oppbevares i romtemperatur.
  • Sesong: Tilgjengelig hele året.

Sitronsaft og revet skall kan brukes i en rekke matretter – blant annet i bakverk, til drikker og i sorbeter. Sitron gir rettene en lett bitter og frisk smak, avhengig av om du bruker skallet eller fruktsaften.

Spennende retter med sitron: