Slik bruker du rød appelsin
Blodappelsin høres lite fristende ut, men denne appelsinen med det rare fruktkjøttet er faktisk en delikatesse!
De røde appelsinene er nemlig søtere enn sine oransje søsken, og har en unik smak som gjør dem fortjent til tittelen som en ekte dessert-appelsin.
Smak rød appelsin:
- I sesong: Januar - mars (import)
- Smak: Søt, frisk og aromatisk
- Oppbevaring: Kjølig (2–8 ºC)
Skal du bruke skallet på røde appelsiner, må de skylles med varmt vann først. Da fjerner du voksbelegget på skallet.
Spesielle vekstforhold gir unike appelsiner
De røde appelsinene dyrkes ved foten av den aktive vulkanen Etna. Her er det nemlig spesielt fruktbar jord - eller vulkansk jordsmonn om du vil.
Kombinasjonen av fruktbar jord, tørt klima og store temperatursvigninger skaper perfekte vekstforhold for den røde appelsinen.
Røde appelsiner kommer i flere forskjellige sorter, og hos MENY kan du finne blant annet Moro, Ippolito, Tarocco Rosso, Tarocco Meli og Sanguinelli i frukt og grøntavdelingen.
Derfor blir fruktkjøttet rødt
Hvorfor i all verden blir fruktkjøttet rødt, og hvorfor varierer fargen så voldsomt fra appelsin til appelsin? Du har kanskje sett bilder av appelsiner med mørkerødt fruktkjøtt, mens andre bare har noen flekker her og der.
De store temperaturforskjellene rundt vulkanen er det som gjør fruktkjøttet rødt i appelsinene.
Den røde fargen dannes imidlertid bare hvis frukten på treet i lengre tid har vært utsatt for kjølige nattetemperaturer. Pigmentene inneholder antocyaniner - et stoff med sterke antioksidanter. Rødfargen varierer, men smaken er like god!
Slik bruker du blodappelsin
Den røde appelsinen kan nytes som den er, og brukes ofte til å dekorere drinker og matretter med sin flotte farge. Siden den er noe søtere enn appelsin og har lite eller ingen stener, passer den perfekt til mange desserter.
Bruk rød appelsin i kaker
Appelsin er perfekt i kaker, paier og terter, og rød appelsin er intet unntak. Prøv den i en av disse oppskriftene:
Lag drinker og mocktails med rød appelsin
Perfekt alene som nypresset juice, men også svært god og dekorativ i en rekke mocktails og drinker. Den setter også en fin oransj-rød farge på drikken. Pynt gjerne med glasset med en skive rød appelsin som dekor!
Bruk rød appelsin til middagen
Rød appelsin er perfekt til svin, fisk, skalldyr, kylling og kalkun. Lag en god appelsinsaus, eller la appelsin bli godt tilbehør i en grønn salat.
Flere oppskrifter med appelsin:
Før i tiden trodde man appelsiner hadde magisk kraft. Man trodde til og med sitrusfrukter kunne fungere som motgift for slangebitt!
Appelsinen har kanskje ikke noen iboende magiske krefter, men den kan derimot løfte de aller fleste retter siden den er både søt, saftig og frisk.
Deilig dessert med rød appelsin
Både vanlige appelsiner og røde appelsiner passer perfekt i dessert. Med rød appelsin kan du eksprimentere med fargen i tillegg! Det gjør det ekstra moro å lage og servere.
Prøv også disse dessertene:
Rød appelsin kan brukes til det aller meste av både kaker, drikke, dessert og middag - men den er også god å spise som den er. Skrell, spis og nyt den mens du kan!