Slik bruker du hvit asparges
Forskjellen mellom hvit og grønn asparges
Den hvite aspargesen skiller seg fra den grønne ved at den gror under jorda, og derfor mangler farge.
Hvit asparges forblir hvit fordi sollyset ikke slipper til, mens den grønne får fargen fra sola. Noen liker den hvite, mens andre går for den grønne.
I sesong
Hvit asparges får du året rundt, og det meste importeres fra bl.a. Belgia, Tyskland, Nederland og Peru. I sesong kan man være heldig å få tak i norsk, hvit asparges.
- Norsk, hvit asparges: april-mai (svært begrenset tilgang)
- Hvit asparges (import): april-juni
Slik smaker hvit asparges
Den hvite asparges er litt mer intens i smaken enn grønn. Smaken er delikat med en fin balanse av bitterhet og sødme. Den har en noe rikere smak enn den grønne, og et tykt skall som må skrelles før bruk.
Hvit asparges er en fantastisk delikatesse som egentlig fortjener å spises som egen rett, gjerne med hollandaisesaus.
Tilberedning av hvit asparges
Skrell aspargesen fra der «blomsten» slutter og skjær vekk de nederste 2–3 cm. La aspargesen ligge på fjøla mens du skreller for å unngå at den knekker.
Aspargesen kokes i lettsaltet vann tilsatt sukker og sitron i alt fra 5–12 minutter avhengig av tykkelsen. Bruk en spiss kniv til å sjekke om den er mør.
Aspargesfestival
Den europeiske aspargesen er svært etterlengtet og høyt elsket - derfor bør det markeres med en fest når den endelig er her!
I Mellom-Europa feires den hvite aspargesen med egne festivaler. Men du trenger ikke å reise langt for å dra på aspargesfestival. Hva med å arrangere din egen?
Inviter gode venner og naboer på en uformell aspargesfestival. Server kokte eller smørdampede hvite asparges med hollandaise saus og tynnskåret god spekeskinke – så fantastisk godt, enkelt og lekkert!