Hva er trøfler og hvordan brukes det?
Trøffel er en av verdens mest ettertraktede matvarer. De er en gruppe underjordiske, knollformede sopper som vokser vilt over store deler av Europa, men det er særlig Italia, Frankrike og Spania som har gjort stor næring av å sanke dem.
Høysesong for innhøsting av trøfler er på høsten og vinteren. Avhengig av type, størrelse og kvalitet kan kiloprisen være alt fra et par tusen til nærmere millionen.
Slik bruker du trøffel i mat:
Trøffel blir ofte brukt i sauser, omeletter, eggerøre eller butterdeigsretter. De kan også mikses inn i pasta, risotto, mousse og oster.
Trøffel som smakstilsetning
Siden bare et snev av trøffel kan ta nøytrale smaker over i en ny dimensjon, brukes det mer og mer som smakstilsetning i andre matvarer. Vi har sett at produsenter bruker smakstilsetningen i andre sfærer av matverdenen som dressinger, popkorn, potetgull og iskrem.
Sort eller hvit trøffel?
Det finnes i hovedsak to sorter trøffel: sort og hvit. De er begge ansett som sjeldne og dyre.
- Sort trøffel: Deles gjerne inn i sort vintertrøffel og sommertrøffel. Vintertrøffel er den beste av de sorte, også kalt ”bordets sorte diamant”. Smaken er aromatisk og delikat, og innhøstingen skjer fra desember til mars. Sommertrøffelen er mer kjent, og høstes tidligere på året; fra juni til november.
- Hvit trøffel: Dette er den dyreste trøffelen. Den vokser først og fremst i Piemonte og Marche regionen i Nord- og sentral-Italia. Trøffelen har et glatt, ytre skall med en gulgrønn farge. Innhøstingen skjer fra september til slutten av desember.
Av disse er det den hvite trøffelen som blir sett på som den med mest smak og aroma, og derfor også den mest kostbare. Den er så aromatisk at den blir helst brukt kun fersk og rå revet i tynne skiver over matretter.
Hvorfor er trøfler så dyrt?
De høye prisene henger sammen med at de ettertrakede trøflene vokser innenfor et begrenset geografisk område og at sesongen er relativt kort. I tillegg har man ennå ikke klart å drive fram noe effektiv produksjon av trøffel og de er svært vanskelige å finne.
På jakt etter trøfler
Når det gjelder trøffeljakt, har man hørt om både spesialtrente griser og hunder som finner disse sorte ”diamantene”. Men er det egentlig tilfelle?
De italienske trøflene jaktes i dag av jegere med spesialtrente og til dels spesialavlede hunder. Før i tiden ofte brukte griser til å finne trøflene, men problemet var at grisene likte trøflene så godt at de spiste dem opp – og dermed forsvant millioner av kroner som dugg for solen.
Hundene har man mer kontroll på. De sendes ut i terrenget, der det er godt med eiketrær, og snuser opp trøflene som samler seg rundt røttene på trærne.
Oppbevaring av trøffel:
Har du kjøpt fersk trøffel bør du oppbevare den mest mulig riktig. Her er våre tips:
- Pakk den ferske trøffelen i papir og oppbevar i tett beholder. Skift papir på trøffelen hver dag!
- Jord skal ikke fjernes fra trøffelen før rett før bruk. Jorden beskytter mot mikroorganismer og hindrer smaksforringelse.
- Før tilbereding børstes trøflene rene med en myk børste og legges deretter i bløt i lunket vann i noen få minutter.