Slik griller du grønnsaker
Fargerike grønnsaker egner seg like godt på grillen som i en god salat, og du kan grille alt fra hjertesalat, purre og paprika til rotgrønnsaker og søtpotet. De større tingene kan du gjerne pensle med olje og legge rett på medium varme, mens de mindre bitene egner seg best i folie.
Grill grønnsakene for ekstra god smak
Grilling fremhever grønnsakenes sødme, og gjør dem ekstra saftige. I tillegg er det er også en glimrende måte å få i seg de anbefalte fem om dagen på. Ta det du har i kjøleskapet - alt kan grilles!
Slik griller du grønnsakene
- Rens grønnsakene. Du kan også del dem i grove biter eller skiver om du ønsker.
- Pensle med litt olje og legg dem på grillen.
- Når grønnsakene er møre er de ferdige! Pensle gjerne med litt olje eller marinade etter grilling. Da tørker de ikke ut
- Ha på krydder eller urter rett før servering.
Hjemmelaget urteolje
For litt ekstra spennende smak kan du lage din egen urteolje som du pensler på grønnsakene underveis.
Dette trenger du:
- 1 dl olivenolje
- 2 finhakkede hvitløksfedd
- 1 håndfull hakkede, friske urter (f.eks oregano, basilikum, timian, persille eller rosmarin)
Bland alt sammen og pensle på grønnsakene eller grillspydene. Enkelt og proppfullt av gode smaker!
Grønnsaker grillet i folie
Ved å bruke aluminiumsfolie kan du lage spennende grønnsakspakker. Lag enten rene grønnsakspakker eller ha oppi fisk eller kjøtt sammen med god marinade og krydder - enkel middag som gjør seg selv.
Gode kombinasjoner i grønnsakspakkene:
- Brokkolini, rødløk, hvitløksfedd og timian med litt olje, salt og pepper.
- Squash, cherrytomater, paprika og mais - en favoritt hos barna!
- Brokkolini, tomater, gulrot og sukkererter
Prøv disse på grillen
Grillspyd med grønnsaker
Grønnsaksspyd er en god idé og ofte en favoritt hos barna. Sett frem skåler med kuttede grønnsaker og la alle lage sitt eget. Husk da at grønnsakene bør ha omtrent like lang steketid, så unngå rotgrønnsaker og potet sammen med sopp og paprika.
Slik griller du hele grønnsaker
Grillede gulrøtter, mais, tomater eller kål er god sommermat og ikke minst godt tilbehør til det meste av grillmat!
- Gulrøtter er godt grilltilbehør! Er gulrøttene små og tynne kan de legges rett på grillen. Hvis gulrøttene er litt større bør de enten legges i folie eller forkokes før de legges på grillen.
- Maiskolber er klassisk tilbehør på grillen og er alt forkokt om du kjøper dem ferdige i butikken. Disse trenger med andre ord kun å varmes kjapt på grillen.
- Tomater får en unik sødme når de grilles. Velg små tomater, de blir raskest ferdig. Pensle lett med olje og legg dem på grillen. Er de veldig små kan du legge dem i en ildfast form.
- Spisskål deles i to før den legges på grillen. Den blir rund og nøtteaktig i smaken - perfekt til grillmåltidene! Server gjerne med urtesmør.
- Aspargesbønner blir raskt både sprø og saftige på grillen, og er kjapt ferdige. Grilles i aluminiumsform, og gjerne med et par hvitløksfedd. Snu blandingen underveis.
Bakt potet med ditt favorittfyll
Bakt potet tar litt lenger tid, men så blir det også veldig godt. Fyll den med ost og skinke, tacokjøttdeig og mais eller bare godt urtesmør. Her kan alle lage sin egen variant.
En stor bakepotet trenger ca én time på indirekte varme. Pakk den i folie, stikk dype hull med en gaffel og la den ligge og godgjøre seg mens du koser deg med noe annet.