Slik bygger du sjokoladehus

Slik bygger du sjokoladehus

Pepperkakehus er en tradisjon hos mange til jul, men har du prøvd å sette sammen et hus av sjokolade? Det er enklere enn det ser ut som! Vi viser deg hvordan.

Har du lyst på et alternativ til pepperkakehuset du ikke trenger å bake? Da er sjokoladehus perfekt!

Alt du trenger er:

  • 5 store sjokoladeplater
  • 4 stk Melkehjerter
  • Melisglasur til pynt

Lag sjokoladehus til jul:

Slik bygger du sjokoladehus

Sjokolade kan lett brekke og bli stykk om man bare skjærer i platen som den er. Begynn derfor med å varme den lett opp så den er litt mykere og ikke knekker - men den skal ikke miste formen!

Legg sjokoladeplaten på et flatt underlag som tåler mikroovn, og ha i mikroen i ca. 10 sekunder på full effekt. Er den fortsatt hard, legg den i mikroen i 5-10 sek. til.

1. Begynn med husets to langvegger. Skjær av en rad på kortsiden av en sjokoladeplate for riktig lengde på husveggen.

2. Skjær forsiktig ut tre vinduer i sjokoladen. Bruk fingrene på undersiden av sjokoladeplaten for å skyve ut vinduene. Gjør det samme med neste sjokoladeplate.

 

3. Legg husveggene i kjøleskapet i ca. 10 minutter så de stivner igjen.

Emblem
Har du ikke mikro? Bruk stekeovn på lav varme (ca. 120 grader) og la sjokoladeplaten mykne over litt lengre tid.

4. Ta en ny sjokoladeplate og legg den i mikroen på samme måte som de andre platene.

5. Del platen i to på midten på kortsiden (4 ruter høy). Ta den ene delen, og følg bildets skjæreanvisning for å lage veggen.

6. Lag neste vegg med den andre delen av sjokoladeplaten slik som kortvegg nr. 1, og skjær i tillegg ut en dør som vist på bildet.

7. La begge kortveggene stivne i kjøleskap i ca. 10 min.

Emblem
Hvis du brekker noen deler idet du skjærer i dem, kan du bare lime de sammen igjen med smeltet sjokolade. La delen ligge litt i kjøleskapet etterpå slik at den får satt seg.

Slik monterer du sjokoladehuset

Et sjokoladehus er litt annerledes å montere enn et pepperkakehus - men du slipper å styre med knekk som brenner seg eller størkner for tidlig. Her limer du nemlig sammen huset med smeltet sjokolade!

Pynt veggene før du setter huset sammen, det gjør pyntingen mye lettere! Pynt veggene før du setter huset sammen, det gjør pyntingen mye lettere!
  1. Ta frem et skjærebrett som du kan montere huset på. Smelt sjokoladen som er til overs forsiktig i mikroen eller i et vannbad. Ikke smelt døren, den trenger du senere.
  2. Kjøl ned sjokoladen litt, så stivner den raskere når husets deler skal settes sammen.
  3. Klipp til gelatinplater for vindusåpningene, og lim de fast med smeltet sjokolade på baksiden av vinduet. Bruk en pensel eller liten sprøytepose med smeltet sjokolade for å feste sammen langveggen og kortveggen.

Slik fester du taket

Når alle veggene har blitt festet og sjokoladen har stivnet, er det på tide å sette på taket. 

4. Legg en stripe smeltet sjokolade på toppen av kortveggene og langveggen. Legg på to sjokoladeplater som tak. La det stivne før du slipper sjokoladeplatene.

5. For at taket skal sitte godt sammen, legg smeltet sjokolade i glippen mellom de to sjokoladeplatene på toppen av taket. 

6. La huset stivne i kjøleskapet i 20 min.

Lag du pipe til huset av Melkehjerter

For å lage pipe, trenger du 4 Melkehjerter. Melkehjertene er tynne og flate - perfekte for å lage en pipe.

Du trenger til sammen to rektangulære og to kvadratiske biter for å lage en pipe.

  1. Skjær av sidene og bunnen av et melkehjerte, slik at du sitter igjen med en rektangulær bit.
  2. Gjenta prosessen med et nytt Melkehjerte - du trenger to rektangulære biter.
  3. Du trenger også to kvadratiske biter. Skjær på samme måte, men skjær av tre litt større biter slik at du sitter igjen med et kvadrat. Gjenta med et nytt Melkehjerte.

Lim sammen de fire bitene før du fester pipen på husets tak, eller lim bitene fast rett på huset.

Emblem
En led lampe i huset gjør det koselig. Ikke bruk varmt lys, da smelter sjokoladen.

Pynt sjokoladehuset

Lag melisglasur av eggehvite og noen dråper sitronsaft, det gjør at melisen blir hvitere i fargen og stivner raskere. Sikt melis og tilsett sitronsaft og eggehvite. 

Dette trenger du til melisglasur:

  • 1 eggehvite
  • 5-6 dl melis
  • ½ sitron eller sitronsaft

Visp i ett par minutter til melisen er tjukk, kremaktig og glinser. Ha et fuktig håndkle over bollen når du arbeider med huset slik at glasuren ikke stivner.

Sett på plass døren og pynt det ferdige sjokoladehuset! Sett på plass døren og pynt det ferdige sjokoladehuset!

Alt du trenger til pynt og melisglasur:

Sett døren på plass, og dekorer huset med hvit glasur som snø, og non stop som pynt. La gjerne melisenglasuren renne litt nedover kantene på taket så det former seg istapper.

Oppbevar huset tørt, og borte fra varme og fukt.