Ribbehjelpen - time for time
Ribbehjelpen er en trinn-for-trinn guide som tar deg fra morgenkaffen til Sølvguttenes siste toner, slik at du kan nyte en avslappet julemiddag med familie og venner.
Målet er å ha alt klart til gjestene setter seg rundt bordet ca. kl. 17.30.
Espen Schøning Lie, leder for MENY-Lauget, deler sine beste tips for å sikre en smakfull suksess.
Lenger ned finner du for eksempel flere av kokkens supertriks for å redde en svor som ikke har blitt sprø når det nærmer seg servering.
Kl. 09.00: Se over ribben
Hvis du har forberedt alt riktig, så har ribben ligget krydret og klar i kjøleskapet et par døgn allerede. Ta den ut på benken og gå over rutingen av svoren en siste gang. Det er viktig for sluttresultatet at snittene går akkurat ned i spekket. Sett ribba inn i kjøleskapet igjen.
- Har du glemt å krydre ribben?
Du kan fint gjøre det nå. Gni kjøtt og svor godt inn med salt og pepper nå mens det fremdeles er noen timer igjen til den skal i ovnen. - Har du glemt å tine ribben?
Det er litt mer krise hvis ribben fremdeles er frossen, men det er fremdeles håp: Sørg for at kjøttet er tettpakket i plast og legg deretter i kaldt vann til det er tint.
Kl. 09.30: Forbered tilbehøret
Gjør klar medisterkaker, surkål og rødkål. Skrell potetene og la dem ligge i en stor gryte med rikelig kaldt, usaltet vann.
Ribbesausen kan du også begynne på, slik at det bare er å varme opp og piske inn ribbefett mens ribben hviler rett før servering.
Mye å gjøre? Vi har ferdig tilbehør som kun trenger oppvarming
Kl 12.00: Senk skuldrene
– Det høres kanskje dumt ut, men det er viktig å ta pauser i løpet av dagen. Kom deg ut en tur og kos deg sammen med familien, oppmuntrer Schøning Lie.
Kl. 14.45: Sett på ovnen og gjør de siste forberedelsene
- Ta ribba ut av kjøleskapet
- Sett ovnen på 230 grader over- og undervarme.
- Legg ribben med svoren opp i en form som er litt større enn kjøttstykket. Hvis formen er for stor, koker væsken bort for raskt. Og hvis formen er for liten, blir kjøttet liggende under vann. 5 cm klaring rundt på alle sider er perfekt.
- Legg en asjett opp ned midt under ribben eller en ball av aluminiumsfolie. Målet er at ribben skal være litt høyere på midten. Det gjør at fettet kan renne bort og svoren har lettere for å bli sprø.
- Sett steketermometer i den tykkeste delen. Hell ca. 2 dl vann i formen og dekk hele formen med aluminiumsfolie.
Kl. 15.00: Damp ribben
Sett ribben midt i ovnen og damp i ca. 45 minutter. Det som skjer da er at ribben "blåser" seg litt opp og svoren spriker.
- Har du dampovn? Damp ribben i 45 minutter ved 100 grader.
kl. 15.45: Stek ribben
-
Ta ribben ut av ovnen og fjern aluminiumsfolien som dekker formen. Reduser temperaturen til 200 grader.
-
Sett ribben tilbake midt i ovnen og la den steke videre. Det tar ca. 1-1,5 time for tynnribbe, ca. 1,5 -2 timer for familieribbe, eller du kan beregne ca. 50 minutter per kilo kjøtt.
Ribben er ferdig stekt når kjernetemperaturen er 75 grader. Husk at kjernetemperaturen fortsetter å stige et par grader mens den hviler.
Hva hvis kjøttet er ferdig stekt lenge før tiden?
Da setter du ribben til avkjøling på benken, skjærer opp i serveringsbiter og legger alt i langpanne. Deretter varmer du ribbebitene opp i ovnen på 150 grader i ca. 20 minutter rett før servering.
Ønsker du å holde ribben varm til servering? Sett den inn i ovnen ved 70°C og la døra stå så vidt på gløtt, da bruker du den som varmeskap, men slipper fuktigheten ut.
Kl. 16.30: På tide å tenke på tilbehøret igjen
Brun biter med julepølse i en stekepanne. Ha deretter julepølse, medisterkaker, svisker og eplebåter sammen med ribben i ovnen de siste 20 minutter av stekingen.
- Poteter: Hvis du har en stor gryte, kan det ta litt tid før potetene koker opp. Husk å ha salt i vannet!
- Ribbesaus: Når ribben skal hvile, kan du gjøre siste finish på ribbesausen med å piske inn litt av det gode ribbefettet.
kl. 17.00: Ta ribben ut av ovnen
Hvis ribben er ferdig stekt nå, kan den tas ut av ovnen. Nå skal den hvile i 15-20 minutter før den skjæres opp. Du behøver ikke dekke til – det kan faktisk gjøre svoren mykere.
Har du noe tilbehør i formen sammen med ribben, bør dette løftes over i et ildfast serveringsfat eller lignende. Dekk til med aluminiumsfolie og la det stå i restvarmen i ovnen frem til servering.
Hjelp, svoren ble ikke sprø!
Skru temperaturen på ovnen på full styrke, uten grillelement, og stek videre. Da popper svoren som regel opp.
Et annet triks er å bruke maksimum overvarme eller grillelementet. Dekk sprø svor med aluminiumsfolie, så det ikke blir brent. Sett ribben tilbake midt i ovnen og følg godt med. Svoren går fort fra sprø til svartbrent!
Kan jeg bruke gassbrenner/skibrenner?
Ja, men hold god avstand og bruk heller litt ekstra tid. Beveg skibrenneren eller varmepistolen over svoren og den vil poppe litt etter litt.
Hvis alt annet håp er ute? Senk skuldrene og skjær av svoren. Deretter serverer du ribben som den er, sammen med alt det gode tilbehøret du har laget. Det er tross alt julaften og det som virkelig betyr noe, er det å være sammen med gjestene som er samlet.
Kl. 17.30: Alt er klart
Del opp ribben i pene stykker og legg alt på fat. Bruk gjerne de store bena på undersiden av ribben og følg deretter snittene i svoren så langt det lar seg gjøre.
Ikke få panikk om du treffer bein: Prøv igjen et annet sted et annet sted eller forsøk å skjære rundt. Dersom mye av svoren faller av, kan du bare drysse det over når alt er lagt på fat og er klart til servering.
Så gjenstår det bare å be gjestene om å sette seg til bords.