Slik blir kjøttet mørt og saftig Se video

Slik blir kjøttet mørt og saftig

Alt kjøtt kan bli så mørt at det smelter på tungen, men det må tilberedes riktig. Her er en enkel oversikt over hva slags kjøtt du bør se etter til ulike retter.

Har du blitt overrasket av et stykke seigt kjøtt, har det mest sannsynlig ikke blitt tilberedt lenge nok, eller på riktig måte. Den gode nyheten er at det er enkelt å gjøre noe med! 

Dette er de ulike biffene av MENY Angus

Dette er de ulike biffene av MENY Angus

Indrefilet, ytrefilet og entrecôte vet du kanskje hva er, men har du hørt om culotte, tri tip, hanger steak eller dragebiff? Her er de beste og mest smakfulle biffene du ikke visste om!

Hva gjør kjøttet mørt?

Alderen på dyret og hvor på dyret kjøttet kommer fra spiller i stor grad inn på mørheten på kjøttstykket. Yngre dyr er mørere enn eldre dyr, så kalvekjøtt vil i stor grad alltid være svært mørt. 

Kjøtt fra rygg og lår er det møreste, mens kjøtt fra side, bryst, nakke og bog er mindre mørt.

Jo mindre dyret bruker muskelen, desto mørere er kjøttet. Derfor er kjøttet på forparten oftest mindre mørt, ettersom 2/3 av vekta til kyrne hviler på forparten. 

Culotte er et mørt kjøttstykke med et delikat fettlokk som gir fantastisk smak. Culotte er et mørt kjøttstykke med et delikat fettlokk som gir fantastisk smak.

Mørhetsskalaen

Noe egner seg best til langtidssteking eller koking så kjøttet blir mørt, andre stykker trenger knapt tilberedes før det spises.

 • Meget mør - smelter omtrent på tungen med ingen til lite tilbereding, bedre blir det ikke!
 • Mør - Ikke fullt så mørt som en indrefilet, men egner seg svært godt til selskaper og helgemiddagen. Topp biffkvalitet!
 • Medium mør - Den typiske hverdagsbiffen. Her finner man også kjøtt som tåler langtidssteking.
 • Mindre mør - Disse kjøttstykkene må tilberedes over lang tid for å bli møre og gode. Her finner man typisk grytekjøtt og brisket.

 

Riktig tilbereding av kjøttet er viktig

Det hjelper ikke å kjøpe den møreste, dyreste indrefileten du finner om du skal la den koke i en gryte i mange timer. Riktig kjøtt til riktig rett er viktig.

Har du god tid, kan kjøttet putre og godgjøre gryta og retten gjør seg selv. Har du mindre tid tilgjengelig, kan du velge mørt kjøtt som trenger liten tid i ovn eller i stekepannen.

Steking i panne

Skal du servere biffstykker, må du velge meget møre eller møre stykningsdeler. Disse skal gjerne serveres med rå til rosa kjerne, og trenger kun tilberedes i kort tid.

Disse kjøttstykkene er så møre at du ikke trenger å gjøre noe annet enn å krydre og steke dem.

Kjøttstykker som passer perfekt i pannen:

 • Standardbiffer: Indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og flatbiff.
 • MENY Angus: Teres major, dragebiff, hanger steak, denver steak og flat iron.

Møre og smakfulle biffer:

Helsteking i ovn

Å steke hele stykker er perfekt når man skal servere mange, og her må kjøttet være mørt om du ikke skal steke eller grille kjøttet over lang tid. 

 • Standardbiffer: Indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad, flatbiff, bogstek og rundstek.
 • MENY Angus: Teres major, culotte, tri-trip, denver steak, hanger steak.
Fett gir mye god smak. Se etter kjøttstykker med mye marmorering eller med et delikat fettlokk. En slik biff er en fest for smaksløkene!

Langtidssteking og -koking

Skal du lage gryte, suppe eller har lyst til å langtidssteke kjøtt i ovnen eller på grillen, er det disse stykkene du bør se etter. Med lang nok tilberedingstid vil kjøttet bli mørt, saftig og smakfullt.

Godt kjøtt til gryter og supper:

 • Standardstykker: Høyrygg, bog, bibringe, bankekjøtt, lårtunge og oksehale.
 • MENY Angus: Angus haler, knoke og bryst.

Perfekt til langtidssteking i ovn og grill:

 • Standardstykker: Høyrygg og bog.
 • MENY Angus: Brisket, bryst, bogstek, kjake og spider steak.

Fantastisk i gryter og supper:

Emblem
MENY Angus har en særdeles høy kjøttkvalitet, noe som gjør at vi kan tilby spennende biffer og stykningsdeler utenom det vanlige.