Fem basisvarer du bør ha i kjøkkenskapet
Basis tørrvarer
Tørrvarer er varer som har lang holdbarhet og som ikke trenger å stå kaldt, som ris, pasta, bønnner, mel, hermetikk og krydder. Har du et basisutvalg i skapet har du et godt utgangspunkt for mange gode middager.
Havregryn
Det er mange gode grunner til å spise havregryn. De er fulle av karbohydrater, vitaminer, fiber og sunne fettsyrer, for å nevne noe. De holder deg også mett lenge, og for mange er de en viktig del av den perfekte starten på dagen.
Det er enkelt, bare ha dem rett i skålen med melk, syltetøy og banan, eller hell over melk eller mandelmelk kvelden før og lag kjøleskapsgrøt til frokost.
Havregrøt er også en favoritt som lages på 3-4 minutter. Tilsett gjerne frø, nøtter og rosiner.
Her ser du et par enkle oppskrifter:
Havregryn egner seg også godt til baking, og er godt både i brød, rundstykker, knekkebrød, kjeks, pannekaker, smuldrekake og muffins. Bytt ut noe av hvetemelet med havregryn eller grovere meltyper om du ønsker å gjøre en oppskrift litt sunnere.
Tørr pasta
Pasta kan varieres i det uendelige. Kjøp skruer, så kan du bruke dem både i en frisk pastasalat, i en pølsegrateng eller med en god saus. Med hermetiske tomater og noen gode grønnsaker som løk, gulrot og champignon er sausen klar, tilsett evt noe kjøttdeig eller pølser om du ønsker.
Har du rester av parmesan eller kremost kan dette smeltes i fløte så har du en god, kremet saus. Et tredje alternativ er grønn pesto!
Uansett hva slags pastaretter du er vokst opp med, finner du mange spennende oppskrifter:
Ris
Står det ris i skapet kan du lage wok. Her passer det meste av grønnsaker, og både kylling, kjøtt og fisk egner seg. Får du rester av ris kan du lage riskrem neste dag.
Frukt og grønt
Frukt og grønnsaker er en viktig del av kostholdet. Spis dem som de er, ha dem på brødskiva eller lag nydelige salater og fruktsalater. En god kyllingsalat kan du også ha i en wrap, og restene av en fruktsalat kan bli en smoothie neste dag.
Dersom du har frukt og bær liggende som du ser at du ikke får spist så er smoothie en god løsning. Du kan også fryse ned i biter og bruke i en smoothie en annen dag. Overmodne bananer har mange bruksområder og er veldig godt både i banankake, muffins og pannekaker.
Når du ser at grønnsakene begynner å nå sin utløpsdato er suppe en god idé. Overmodne tomater kan bli en tomatsuppe, poteter kan bli potetsuppe, gulrøtter i gulrotsuppe og så videre.
Egg
Egg er lurt å ha i huset. De gjør frokosten litt mer spennende, de kan brukes i pannekakerøre, i pai og de kan brukes i bakst. En omelett kan lages enkelt til frokost med ost og skinke, eller den kan lages mer fyldig til lunsj eller middag. Bruk gjerne også middagsrester som potet, grønnsaker og pølser til å lage en god middagsomelett.