Julens beste Matskatter fra Agder
Her lager de mye god, lokalprodusert mat, som sursild, eplemost og nydelig pinnekjøtt av lam på fjellbeite.
Prøv krekling-gelé med tyttebær til julemiddagen, laget på bær som er sanket i skogen. Skikkelig gode Matskatter, med andre ord, som du kan kose deg med til jul.
Syltetøy og gele fra Røyland Gård
Gele og syltetøy fra Røyland Gård er laget av lokal frukt og bær. Høstet og sanket for hånd, for å gjøre god mat enda bedre.
- Ripsgele med vanilje passer godt sammen med cottage cheese, men kan også brukes til kjøttretter.
- Eplegele med granskudd passer godt til blåskimmelost eller som tilbehør til lam, vilt eller fisk.
- Solbærsyltetøy er laget av ville solbær, og passer godt på brødskiven.
- Kreklinggele med tyttebær passer godt til ostefatet og på brødskiva, men også som smakstilsetter i sauser og gryter.
- Rødvingele med norsk vin fra Sande og Aquavitgele løfter både ribbe og pinnekjøtt til nye høyder.
- Tyttebærsyltetøy med bare norske tyttebær er akkurat passe søtt og perfekt til kjøttkaker og julens skinkestek
Og liker du å lage syltetøyet selv, men ikke rakk tyttebærturen. Fortvil ikke, for i frysdisken finner du norske tyttebær fra Røyland Gård.
Lam fra Fjellgarden Hovden
Fjellgarden Hovden har tradisjoner fra Setesdal og lager deilig pålegg og tradisjonsrik spekemat og pinnekjøtt produsert av Rolf Arne Haugen.
- Pinnekjøtt - her saltes lammesider og tørkes i fjelluft til nydelig pinnekjøtt. Helt uten tilsetningstoffer.
- Fenalår - på Fjellgarden Hovden saltes lammelår og tørkes i fjelluft til de lekreste fenalår. Helt uten tilsetningstoffer.
- Lammerull - lages på tradisjonelt vis med lammesider og ekstra kjøtt fra bog som sukkersaltes og krydres før den sys og trekkes.
Eplemost fra K.G. Puntervold
Friskpresset eplemost av hageepler fra Sørlandet. Et friskt og leskende naturprodukt, helt uten tilsetningsstoffer.
Rosalita fra Tjamsland Ysteri
Rosalita ferskost er ystet av melk fra de fem kyrne på Tjamsland gård. Osten er mild, frisk og delikat. Prøv den til julefrokosten! Gjerne i kombinasjon med gele av rips med vanilje fra Røyland gård.
Leverpostei fra Jens Eide
Pølsemaker Jens Eide i Lillesand går aldri på akkord med kvaliteten, og leverposteien er en selvfølge til julefrokosten. Leverposteien er grov og laget etter en god gammel oppskrift med råvarer fra bønder i Agder.
Røkelaks og sild fra Reinhartsen
Helt siden 1931 har Reinhartsen laget sild i særklasse. Til jul har tomatsilden, karrisilden og sursiden fast plass på bordet.
På frokostbordet passer også deilig varmrøkt laks med koriander og chili. Den er laget av laksesider av høy kvalitet, og bør serveres romtemperert for den beste smaksopplevelsen.