Holli Mølle - Spydeberg Se video

Holli Mølle - Spydeberg

På Holli Mølle tas gamle håndverkstradisjoner i bruk for å male økologisk, norsk mel av høy kvalitet.

Lukta av nymalt havremel om morgenen er himmelsk. Jeg er stolt over å lage mel som jeg vet fungerer godt i bakst, sier møller og gründer Trygve Nesje.

 

Vinner Matskattstipendet 2024

Holli Mølle i Østfold, er tildelt MENYs Matskattstipend i 2024 for prosjektet “Redd matkornet”. Stipendet blir brukt til å videreutvikle en sorteringsmetode som gjør at en større andel av kornet kan males til mel.

Ønsker en mer nøyaktig sorteringslinje for korn

I dag defineres hele kornlasset basert på lassets laveste kvalitet, noe som medfører at matkorn blir definert som fôrkorn og Norge må importere mer matkorn enn nødvendig.

Ved å sortere hvert lass i de tre kvalitetene (siktet, sammalt, fôr), sikres mer matkorn og bonden får bedre betalt (høy kvalitet gir høyere pris). Holli Mølle fant 70 prosent matkvalitet i et lass definert som fôrkorn hos et stort kornmottak. 

Med prosjektet «Redd matkornet» ønsker Holli Mølle dessuten å jobbe frem en ny melserie og en ny brødserie på 100% norsk råvare. 

Juryen fremhever prosjektet som fremsynt og viktig. Det kan bidra til bedre utnyttelse av norsk korn, som gir økt selvforsyning og bedre betaling til bøndene. Med økt tilfang av norsk mathvete, kan vi sikre mer mel- og brød i butikk kun på norsk råvare, noe forbrukere vil sette pris på. Dette er en spennende målsetting i en varekategori som er stor i Norge.

 

Mel og gryn fra Holli Mølle

Økologisk brød hos MENY

Økologisk brød hos MENY

Med stabil tilgang på økologisk mel fra Holli Mølle, kan MENY endelig møte den økte etterspørselen etter grove økologiske brød. Den nye Holli Mølle-brødserien, som består av to steinovnsbakte brød, stekes ferdig i MENY-butikkene i hele åpningstiden.

Bevarer kornhistorie

Da Nesje startet opp Holli Mølle i 2007, gikk han først i lære hos de gamle møllerne. Lærte hvordan alle sanser tas i bruk for å lage godt mel – å skille klinten fra hveten, om du vil.

Nå sitter kunnskapen sitter i fingertuppene, forteller mølleren.

Kornet males på tradisjonelt vis mellom møllesteiner. Dette betyr mye for kvaliteten. For en ujevn bruddflate i kornet gjør at melet holder på mer væske. Resultatet er saftigere bakst.

Kvalitet i flere ledd

Kornet de maler på har også lange tradisjoner i norsk historie som enkorn, emmer og spelt.

-Vi er vel den produsenten i Norge med det breieste utvalget korn, fra de eldste til de mest moderne. Vi dekker 15 000 år med kornhistorie.

Nesje er stolt over livsverket. Da betyr det mye å samarbeide med en kvalitetsbevisst partner som MENY.

-MENY ser små leverandører på vei opp og løfter oss frem. Jeg vet at MENY jobber knallhardt for å fronte oss og vi ved Holli Mølle gutser på!

Emblem
Korn er verdens viktigste matplante og vokser på alle bebodde kontinenter i ulike varianter, fra bygg og havre til ris og mais. I Norge er det blitt dyrket korn i ca. 5500 år