Slik blir risottoen perfekt
Risotto krever litt omsorg under tilberedningen, men til gjengjeld kan du glede deg over et fantastisk måltid med masse smak.
Hva er risotto?
Risottohar sitt opphav fra Italia og er ris som er kokt og smaksatt med alt fra sopp til kyllingkraft. Risotto kan være et selvstendig måltid i seg selv, men serveres oftest som forrett eller tilbehør til kjøtt eller fisk.
Riktig ris til risotto
Til risotto brukes egen risottoris, som er en type ris som tiltrekker seg væske på en annen måte enn vanlig ris.
Rundkornede ristyper anbefales, da denne risen skiller ut store mengder stivelse under koking, omtrent som den norske grøtrisen.
Prøv disse ristypene i risottoen:
- Arborio
- Carnaroli
- Vialone nano
Ris som egner seg til risotto:
Slik lager du en perfekt risotto
Riktig tilberedt risotto skal være kremaktig og tyktflytende, og skal gli lett utover tallerkenen. En perfekt risotto er kremete, fyldig, og med litt tyggemotstand.
Bruk gjerne flere ingredienser i risottoen, men det er viktig å bruke ingredienser som passer godt sammen og ikke er gir for dominerende smak på risottoen.
Ost er en svært vanlig ingrediens i risotto, og spesielt parmesan egner seg godt. Den koster litt mer enn vanlig ost, men gir sjenerøst tilbake i form av kremete konsisten og god smak. Det er heller ikke uvanlig å bruke hvitvin i risottoen.
Prøv smakfull parmesan i risottoen:
- Skjær av de nederste 2–3 cm av aspargesen. La toppene være hele og skjær resten av aspargesen i små biter.
- Finhakk sjalottløk og hvitløk. Bruk en vid kjele og fres sjalottløk og hvitløk i olivenolje over middels varme.
- Tilsett risen og fres videre under omrøring til risen blir blank. Hell i vinen og kok under omrøring til det meste av væsken har trukket inn i risen.
- Spe med varm kraft, en stor øse om gangen. Rør hele tiden til væsken på ny har trukket inn i risen. Fortsett å spe under omrøring til risen er «al dente», det tar ca. 18 minutter.
- Rør inn aspargesbitene, parmesan og smør. Smak til med salt, pepper og noen dråper sitronsaft. Risottoen skal være bløt og kremet (spe med litt vann eller mer kraft hvis den virker tykk).
- Varm aspargestoppene raskt i litt kokende, lettsaltet vann. Server risottoen med aspargestopper, noen dråper olivenolje og litt ekstra parmesanost ved siden av.