10 tips til en perfekt nyttårsmeny
Når overgangen til det nye året skal feires, vil vi gjerne slå på stortromma med lekre retter og spennende råvarer. Det er lett å tro det er krevende å få et perfekt nyttårsmåltid, men vi har noen tips før du setter i gang:
1. Skriv liste
Selv om du ikke er en “listeperson”, skriv lister nå! Da slipper du stress når gjestene har kommet og selskapet endelig er i gang. Sorter ut alt som kan lages i forkant, gjerne dagen før.
2. Bruk gode råvarer
Uansett om du skal lage et koldtbord, fingermat, tradisjonell julemat eller en tre-retters i gourmetsjangeren, så er kvaliteten på råvaren vesentlig for et vellykket resultat.
Få gode råvarer levert rett hjem
3. Tenk småretter og fingermat
Ha småretter og fingermat stående klart på spisebordet når gjestene kommer.
Et vakkert pyntet spisebord bugnende av godsaker, er deilig å sette seg inn til. Her blir også maten en del av dekorasjonen.
Ferske fiken, gode rustikke brød, nøtter, tørket frukt, friske urter, oster, friske bær, spekemat og annet godt. Dette er en fryd for både ganen og for øyet!
4. Lag buffet
Hvis selskapet er stort, kan det være lurt å ha en buffet hvor gjestene forsyner seg selv. Buffet kommer fra fransk og latin, og betyr opprinnelig "praktbord”. Her trenger du med andre ord ikke spare på kruttet!
5. Tilpass menyen etter størrelsen på selskapet
Det er mye jobb å servere tre-retters meny til store selskaper, og det blir voldsomt mye mat med en hel kalkun for tre-fire gjester.
Større selskaper
- Helstekt kalkun, gås eller and
- Helstekte stykningsdeler som entrecôte, indrefilet eller skinkestek.
- Gryteretter er også fint til større selskaper
Mindre selskaper
- En lekker tre-retters middag i gourmetklassen gjerne serveres, og du kan virkelig få vist dine evner som kokk.
- Helstekt kalkunfilet
- Helstekt kylling er en perfekt erstatning for den store kalkunen om dere blir få til bords.
6. Bestem deg for hovedrett først
Tommelfingerregelen er at man først bestemmer seg for hovedretten, og deretter planlegger forrett og dessert rundt denne.
Har du en fantastisk råvare klar til hovedretten, lar du denne diktere hva som skal være i tilbehør, forrett og dessert.
7. Balanser menyen
En annen viktig ting er å balansere menyen med smaker, konsistens, intensitet og råvarer.
Hvis suppen til forrett er kremet, hovedretten serveres med fløtesaus og desserten er en panna cotta eller riskrem, blir det for mye fløte og krem.
8. Balanser smakene
Husk også på balanse mellom syre, sødme, salt og eventuelt hot. Smaksbildet skal være harmonisk og treffe flere sider av tungen.
Hvis søtpotetmos er det som serveres som tilbehør, er det viktig med syre og salt et annet sted på tallerkenen. For eksempel i en vinaigrette til salaten, en skvis sitrussaft over kjøttet, og kanskje soyasaus eller balsamico i sausen.
9. Planlegg
En tilsynelatende avslappet vert er det viktigste for den gode feststemningen. Planlegg i god tid, skriv lister, forbered godt, skaff deg hjelp og oversikt. Da kan du sammen med venner og familie også nyte årets siste kveld.
10. Ha det gøy!
Det skal være gøy å lage mat og å invitere gjester på besøk. Så senk skuldrene og nyt både forberedelsene og selve kvelden.