Inviter til ostekveld med norsk ost
Mye har skjedd siden Gangstad på Inderøy i Trøndelag fikk status som første autoriserte gårdsysteri i 1998. Frem til da var norsk ost ofte forbundet med enkel gulost, brunost – og gammalost.
De siste tjue årene har lokale ysterier poppet opp over hele landet og bidratt til et imponerende mangfold og skyhøy kvalitet.
Norge har blitt ostenasjonen som produserer ost i verdensklasse, noe internasjonale priser og VM-medaljer nå sist under oste-VM i Oviedo i Spania, er beviset på.
Nå bugner diskene hos MENY av bejublede oster fra lokale gårdsysterier. Se etter Matskatt-merket i din lokale MENY-butikk og på MENY.no – og inviter til norsk ostekveld i sommer!
En fest av et ostefat
På ostefatet er det alltid godt med et utvalg oppskåret norsk fastost. Den berømte Fanaosten som vant oste-VM i 2018, er en god kandidat.
Bufarosten fra Valdres, som er laget på helmelk fra kyr på stølsbeite med en rundt konsistens og mye god smak, fortjener også en plass på fatet.
Ta alltid med en smaksrik blåmuggost eller to. Kraftkar fra Tingvollost på Nordmøre ble kåret til verdens beste ost i 2016. En annen prisvinnende blåmuggost er den nydelige Nidelven Blå fra Gangstad gårdsysteri.
En mild camembert som BæråsCammen fra Strandli Gård i Nordland hører også hjemme på ostefatet, gjerne i selskap med en brie fra Thorbjørnrud på Hadeland eller brie fra Dovre ysteri som ble tildelt gull under World Cheese Awards i 2021 og en spennende rødkittost fra Himmelspannet i Hemsedal.
Spennende, norske oster levert på døren
Syltetøy og god kjeks
Supplér med brød og kjeks, som Knekks Kjeks fra Røros, eller godt flatbrød, Fikenmarmelade fra Gangstad og Pæregelé med chili fra Ostegården. Honning og valnøtter passer også perfekt til ost.
Ikke glem noe godt i glasset
Til ostekvelden passer det perfekt å servere den sprudlende festdrikken Margaret, som er laget av syrlige epler og rabarbra fra Balholm i Sogn. Den har en fin syre og friskhet som passer til ost.
Det alkoholfrie Fripa-ølet fra det norske bryggeriet Klokk&Co er også god til ost og lune sommerkvelder!
God, alkoholfri drikke til osten
Gode norske oster til pizza og gratinering
Til pizza og lasagne er både Rød Ku og Cheddar fra Thorbjørnrud ysteri eller TINE Norsk Alpeost ypperlige valg. Det samme gjelder Raudberg fra Himmelspannet, blåmuggosten Golvertind fra Strandli gård og Eiker Holtefjell Ung.
Norsk Alpeost er en allsidig ost som er ystet av frisk melk fra gårder rundt Romsdalsalpene, mens cheddaren og rødkittosten fra Thorbjørnrud ysterier er en mild håndverksost ystet av gårdens egen melk på Øvre Kjekshus gård på Hadeland.
Raudberg er en mild rødkittost ystet av økologisk melk og oppkalt etter den flotte toppen med utsikt over hele Hemsedal. Den myke, milde blåmuggosten Golvertind kommer fra den vakre Fiplingdalen i Nordland og Eiker Holtefjell Ung som er en fast rødkittost med fyldig smak produseres ved Hokksund.
Prøv ost på grillen
Enten du skal lage et fullkomment ostefat eller bare vil kose deg litt, er grillet ost uimotståelig! Varm, smeltet ost er også godt som tilbehør til grillmat eller med brød og salat til lunsj.
Grillet Granstubben fra Gangstad Gårdsysteri
En perfekt kandidat på grillen er rødkittosten Granstubben fra Gangstad Gårdsysteri som gikk av med gull under World Cheese Awards 2021 - også kjent som oste-VM. Den er surret med granbark rundt kanten og fortjener virkelig kvalitetsstempelet Matskatt fra Norge hos MENY.
Slik griller du Granstubben
- Ta av plasten, men behold granbarken og strikken rundt.
- Pakk osten inn i aluminiumsfolie og legg den i et ildfast fat på grillen i rundt 15 minutter.
- Snu den etter en stund slik at den får varme fra begge sider.
Oster som er skapt for å deles
Granstubben er en typisk "sosial deleost" som passer til 2-4 personer. Den vil garantert gjøre suksess i hageselskap eller på sommerkvelden til noe godt i glasset.
Hvitmuggoster som BæråsCammen fra Strandli og Camembert Eiker er andre gode Matskatter som er gode på grillen. Det samme gjelder geitostene Haukeli Chevre og Kubbeost fra Rueslåtten Ysteri.
Prøv disse på grillen
God ost til sommerlige salater
I sommerens salater kan du fint gå for Haukeli Chevre, Kubbeost fra Rueslåtten eller en annen myk, hvit geitost.
Sammen med bakte beter og gratinert med litt honning og valnøtter smaker det helt fortreffelig. Disse ostene passer også fint på fatet til ostekvelden, det er bare å invitere.