Slik lager du den beste pizzabunnen
Vi nordmenn elsker pizza! Det er kanskje ikke rart når den kan toppes med det meste - enten du foretrekker parmaskinke og parmesan eller kjøttdeig og løk. Men for å lykkes med pizzaen, er det viktig med en god pizzabunn.
Du har kanskje sett pizzamel i butikken og lurt på hva i all verden det er for noe, og hvorfor det er merket som tipo-0 og tipo-00. Er det egentlig noen fordeler ved å bruke pizzamel i deigen?
Forskjellen på pizzamel og vanlig mel
Du kan bruke siktet hvetemel i en pizzadeig, men ønsker du å gjøre den enda bedre kan du se etter pizzamel i butikken. Disse er ofte merket som tipo-0 eller tipo-00.
Tipo 0 og tipo 00 har mer stivelse og glutenprotein enn vanlig hvetemel, og gjør derfor deigen lettere å jobbe med.
Med pizzamel blir deigen enklere å jobbe ut, og du kan bake ut pizzaen som en ekte italiensk pizzabaker uten at det går hull på den. Mer gluten sørger nemlig også for at deigen blir mer elastisk.
Stort utvalg pizzamel
Hos MENY finner du et stort utvalg pizzamel utover de vanlige typo-0 og typo-00, så om du er vant til å bake pizzadeigen selv, har vi råvarene som kan løfte pizzaen til nye høyder - og gjøre den minst like god som på et italiensk pizzeria.
- Dallari hvetemel tipo-0: Hevetid fra 4-8 timer
- Caputo hvetemel tipo-00: Hevetid fra 6-24 timer
- Caputo pizzamel tipo-00: Hevetid fra 12-36 timer
- Caputo hvetemel cuoco 00: Hevetid ca 48 timer
- Caputo Nuvola: Hevetid fra 26-48 timer (tåler også lenger hevetid)
Ikke la deg skremme av lang anbefalt hevetid. Hvis du planlegger helgens pizzabaking i forveien, kan deigen få godgjøre seg på egenhånd fram til den skal i ovnen.
Oppskrift på langtidshevet pizzadeig
Har du lyst til å prøve deg på litt mer avansert pizzabunn? Det er enklere enn du tror, og krever bare litt ekstra planlegging og god tid.
Denne oppskriften gir 6 porsjonspizzaer, og har 24 timer hevetid.
- 898g Caputo Pizzeria
- 575g kaldt vann
- 4 ss olivenolje
- 0,77g tørrgjær (eller 1,82 g fersk gjær)
- 27g salt
Steg 1: Kaldt vann og olje blandes.
Hold igjen 0,25 dl av den totale væskemengden. Den skal tilsettes senere.
Steg 2: Tilsett alt melet og gjær.
Bruker du fersk gjær kan denne smuldres direkte i melet.
Steg 3: Elt deigen i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter til deigen er smidig og glatt, og slipper kanten på bollen. Start med lav hastighet og øk underveis i eltingen.
Tilsett resten av vannet og saltet, og elt ytterligere 5 minutter.
Steg 4: Dekk deigen med plastfolie. La deigen hvile i 30 minutter før du bretter kantene innover mot midten og lar den hvile ytterligere 1,5 time på kjøkkenbenken.
Deretter skal deigen i kjøleskapet i ca.14 timer (ved 4 grader).
Steg 5: Velger du et mel med lang hevetid, kan det være en fordel å dele deigen i emner etter kjøleskapsheving og heve videre i baller.
Del deigen i emner på ca. 250 g. for porsjonspizza. Form de til baller, og legg emnene i egne bokser med lokk smurt med litt olivenolje, eller i en form og dekk til med plastfolie.
Dette er siste heving, ca. 8 timer på kjøkkenbenken (optimalt ca. 21 grader)
Form pizzaen
Når er det tid for utbaking, eller å forme pizzaen. Det kan gjøres enkelt med semola-mel - da fester ikke deigen seg i underlaget.
Du kan også prøve deg på å forme pizzaen med hendene ved å bruke fingrene og trykke deigen utover. Hvis du bruker hendene istedenfor kjevle, vil du ta vare på luftboblene i deigen og få en luftig og sprø pizzabunn.
Topp pizzaen med ønsket fyll og stek i ovnen på så høy temperatur din ovn tillater. Steketid på pizzaen kan variere fra ovn til ovn, så følg med!
Tips til pizzabakingen
Pizzaen kan enkelt løftes til nye høyder, men det kan virke overveldene å sette seg inn i nøyaktige mål og temperaturer. Men gjør du det, vil du få en pizza alle vil ha oppskriften på.
Baking er en vitenskap og at mel, gjær, vann og salt kan bli til noe så godt som en luftig pizzabunn er nesten som magi å regne.
- Det er viktig å planlegge bakingen og bruke mel tilpasset din tidsplan. Hvert mel har sin anbefalte hevetid og går man over denne tiden kan deigen overheves, kollapse og gi et resultat som er kompakt.
- Interessert i mer avansert pizzabaking? Det finnes flere apper som kan regne ut nøyaktig mengde mel, vann, gjør og salt - samt temperaturer og hevetid. PizzApp er populær blant pizzabakere.