Slik koker og tilbereder du hummer
Det finnes knapt noe som er så delikat som nykokt, norsk hummer - og siden sesongen er kort, er det viktig å nyte den mens du kan!
Sesong for Norsk hummer
I litt over en knapp måned er det duket for hummerfiske her i Norge, men til gjengjeld er dette noe hummerelskere mener er den beste hummeren du får.
- Hummer fiskes kun mellom 1. oktober og 30. november
Kjøp sesongens hummer hos MENY:
Slik koker du hummer
Du får stort sett kjøpt ferdigkokt hummer hos MENY. Vil du koke den selv? Det viktigste er å passe på at hummeren ikke blir overkokt. Da blir kjøttet tørt og seigt.
Slik gjør du:
- Kok opp rikelig med vann tilsatt salt i en stor kjele.
- Når vannet koker, putter du hummeren i kjelen.
- Gi vannet et raskt oppkok skru ned varmen så hummeren kan trekke videre.
- Når hummeren er ferdig kokt, legges den på rygg på is eller i isvann. Dette gjøres for å unngå at den blir overkokt og tørr. Ved å legge den på ryggen sikrer du at den gode kjøttsaften ikke renner ut og gjør hummeren ekstra saftig. La hummeren ligge på rygg også etter du tar den ut av isvannet.
Koketid på hummer
Koketiden avhenger av størrelse på hummeren. Hummeren får en rødlig farge når den er ferdig.
- Hummer på 500 gram trekkes i ca 12 minutter.
- Hummer på 1 kg trekkes i ca 20 minutter.
Ikke glem det gode tilbehøret
Hummer skal avlives før koking
Hummeren skal avlives på en forsvarlig måte før koking for å unngå å påføre dyret smerte. Den enkleste måten å gjøre det er ved å kløyve hodet med en kniv.
Legg kniven i krysset på hummerens hode og kutt med en jevn og rask bevegelse. Da treffer du samlingspunktet for sentralnervene og hummeren dør umiddelbart.
Slik deler og renser du hummer
Hummeren er kokt og skal serveres - men hvordan kommer man seg egentlig gjennom det røde panseret av et skall? Det er heldigvis ganske enkelt, og alt du trenger er en god kniv.
- Start med å legge hummeren på rygg og brette ut halen.
- Sett kniven midt i og del mot halen.
- Del deretter fra midten og mot hodet.
- For å få ut det gode kjøttet i klørne knuser du dem med baksiden av en kniv. Dersom du ikke skal beholde klørne på ved servering kan du løsne dem ved å ta tak i klofestet og vri rundt.
Slik fjerner du paven og tarmen
- Like bak øynene ligger magesekken, eller paven. Du kan kjenne den igjen ved at den ofte har en annen farge enn kjøttet og ligger i en liten "pose" separat fra kjøttet.
- Plukk den enkelt ut med fingrene på hver halvdel.
- Langs ryggen på hummeren ligger tarmen. Den ser bare ut som en mørk strek som går midt på ryggen på hummeren. Denne fjernes enkelt ved å dra den ut med fingrene.
Slik serverer du hummer
Hummerkjøttet er delikat, lyst og magert. Det har en søt smak og unik konsistens, som gjør den ettertraktet råvare.
Hummeren serveres gjerne som den er med litt majones og en skvis sitron, men det finnes uttalige måter å tilberede den på.
Den kan for eksempel ovnsbakes, gratineres, brukes i suppe eller grilles. Dersom du griller hummeren kommer den søte smaken i kjøttet ekstra godt frem.