Dette er kje og slik bruker du det
Fersk, norsk kje er en eksklusiv råvare som kun er tilgjengelig noen få uker hvert år, og gjerne rundt påsketider. Hvorfor ikke prøve kje til årets påskemiddag?
Kjekjøttet ble ofte kastet tidligere, men i dag er det på vei tilbake som en flott mattradisjon. Og godt er det, for smaken er fantastisk.
Hva er kje?
Du har kanskje sett kjelår i butikken og lurer på hva slags dyr det egentlig kommer fra? Kje er en ung geit - eller geitekilling om du vil. Kje er for geit som lam er for sau, og kjøttet er derfor mørt og smakfullt uten å være for kraftig i smaken.
Kort sesong for kje
Mens lammet har sin sesong om høsten, er det sesong for kje på våren. Geitekillingene fødes i perioden november til februar og slaktes i perioden januar til april.
Du finner kje i utvalgte MENY-butikker i sesongen
Spør i din lokale MENY-butikk, eventuelt kan det kan skaffes ved forespørsel.
Dette kan du bruke kje til
Kjøttet egner seg fantastisk godt til gryterett, frikassé og supper. I tillegg er kjebog og kjelår perfekt til langtidssteking på lav varme.
Hva smaker kje?
Kjeet har en delikat, mild smak som kan minne om en kombinasjon av kylling og lam. Siden kje har en så delikat smak, er det dermed lett å bruke i matlaging og kan brukes til de fleste retter du ville brukt lam til.
Godt tilbehør og saus til kje
Kjøttet egner seg godt til mye av det samme tilbehøret som lam.
Du vil sjeldent gå feil med ovnsbakte rotgrønnsaker, urter som rosmarin og timian eller mos og pureer av sellerirot, persillerot eller pastinakk.
En frisk sennepssaus, rødvinssaus eller sjysaus passer også godt til kje.
Prøv kje med spennende krydder og marinader
Kjøttet egner seg godt til marinering. I tillegg er det et enkelt og tilgivende kjøtt å bruke for de som er glad i å eksperimentere på kjøkkenet med ulike krydder og smaker.
Takket være den milde, runde smaken passer kje nemlig til de fleste smaker.
Populær mat i resten av verden
Visste du at geit og kje er blant de vanligste kjøttslagene? Spesielt i Midtøsten og Afrika er både geit og kje å finne i mange spennende og godt krydrede oppskrifter. Du kan med andre ord fint prøve spennende, sterke krydder og marinader til både geit og kje.
Her i Norden bruker vi først og fremst geita i melk- og osteproduksjon, og mye god mat går derfor til spille. Pass på å kjøpe geit og kje når det er tilgjengelig.