Norsk tradisjonsmat uten kjøtt

Norsk tradisjonsmat uten kjøtt

På høsten elsker vi rotgrønnsaker, sopp og epler i sesong. Høsten er også kjent for gryter og søndagsmiddager med høst og lam. I denne artikkelen ønsker vi å inspirere deg som vil ha høstmat uten kjøtt, og har samlet våre beste tips og oppskrifter.

La rotgrønnsaker og sopp spille hovedrollen i høst

Med utgangspunkt i grønnsaker, sopp, epler og bær i sesong kan vi lage veldig mye godt, selv uten kjøtt og fisk. Både rotgrønnsaker og sopp egner seg godt både ovnsbakt og i gryter, og for et fullferdig måltid kan du gjerne supplere med bønner, linser, kikerter nøtter og ost, i tillegg til ris og poteter som tilbehør. Se noen oppskrifter under. 

Rotgrønnsaker som hovedrett og som tilbehør

Rotgrønnsaker kan utgjøre en fullverdig middag om du tilsetter litt nøtter, ost og belgvekster. Det er også nydelig tilbehør til både kjøtt og fisk. Se våre tips til ovnsbakte rotgrønnsaker som tilbehør og i hovedretter: 

En festkledd terte

Topp gjerne også denne terten med fetaost eller chevre, honning og nøtter, for et fullverdig måltid.

Klassisk høstgryte

I denne gryta finner du igjen klassiske høstsmaker som sopp og rotgrønnsaker. Tomatsausen er krydret slik at den får en fyldig god smak. Server gjerne med en sellerirotmos og tyttebærsyltetøy.

Gryte med gresskar og quinoa

Rundt Halloween selges gresskar i alle butikkene, og disse kan brukes til mer enn lykter. I denne gryta har vi gresskar i terninger, sammen med varmende krydder, bønner, tomater, grønnkål, quinoa og mer. 

Bytt ut biffen med portobello

Portobellosoppen er den som har mest kjøttaktig smak, og er derfor populær hos dem som vil erstatte biffen med noe lettere. Server den gjerne varm med rødvinssaus.

Grønnsaker i sesong nå:

Klassikere i kjøttfri drakt

Dersom du ønsker å lage noe som ligner originalen, kan du også velge å bruke kjøtterstatning. Her finnes det flere merker å velge i, der produktene ligner på kjøtt.

Viltgryte

Viltgryte er ofte noe man må innom på høsten, med sin kremede saus og karakteristiske smak av einebær, sopp og tyttebær. Mange liker også å smaksette viltgryta med brunost. 

Lag en smakfull gryte:

Stroganoff med sopp

Erstatt stroganoff med sopp i sesong, og gjerne flere varianter for ekstra god smak. 

Her kan du fint supplere med egenplukket sopp om du har! Dersom årets soppsanking har vært skuffende så langt, kan du legge soppturen til nærmeste MENY-butikk.

Nøttestek

Nøttestek er et populært alternativ til søndagens oksestek eller julemiddagen. I vår oppskrift bruker vi mandler og hasselnøtter, sellerirot, eple, havregryn og gode krydder. Du kan også kle den inn i butterdeig om du ønsker. 

Slik lager du nøttestek

Slik lager du nøttestek

Nøttestek har blitt populært som alternativ til ribbe og pinnekjøtt i julen. Med ingredienser som nøtter, sopp og rotgrønnsaker kan du lage en saftig "stek" helt uten kjøtt til de store anledninger.

Kjøttfri lapskaus

Lapskaus egner seg både til hverdag og helg, og passer godt når du skal bruke opp rester av ulike grønnsaker du har hjemme. Varier smakene og tilsett vegetarboller eller server med godt brød ved siden av.
Dersom du bruker melne poteter vil lapskausen normalt jevne seg selv. Gjør den ikke det kan du jevne med maizena.

Vegetar bourguignon

Den kraftige, vinkokte gryteretten bourguignon stammer fra Frankrike. Denne kjøttfrie varianten er proppfull av gode smaker og vil garantert bli en ny favoritt!

Denne gryten er dessuten minst like god dagen derpå, så om man ikke skulle få spist opp alt blir det en kjempegod restemiddag.

Vegetardeig har samme bruksområder som kjøttdeig, så det er svært enkelt å bytte ut kjøttet om du ønsker å prøve kjøttfritt!