Det blir ikke jul uten ribbe, pinnekjøtt og lutefisk på tallerkenen, men tilbehøret er minst like viktig. Hva er vel ribbe uten surkål og ribbesaus, pinnekjøtt uten kålrabistappe eller lutefisk uten lutefiskbacon og ertestuing? Her får du alle oppskriftene du trenger til det gode tilbehøret til julematen.
Tilbehøret til ribbe, skinkestek og annet svinekjøtt som svinestek og kotelettkam kan stort sett brukes om hverandre. Om du ikke vil bruke ribbesaus, kan en god fløtesaus eller brun saus være et godt tilbehør til svinekjøttet.
Pinnekjøtt er populær julemat, og mange har sterke tradisjoner knyttet til tilbehøret. Vossakorv, mandelpoteter og en god kålrabistappe er klassisk tilbehør som toppes med en deilig sjysaus. Enkelt og utrolig godt!
Lutefisken er ikke komplett uten tilbehør. Med ribbefett, bacon, ertestuing, lefser, flatbrød og mandelpoteter er julemåltidet komplett. Tilbehøret varierer mye, og noen serverer lutefisken med brunost, andre med sviskesuppe. En ting er sikkert - uten tilbehøret er det ikke skikkelig lutefisk.
Kalkun eller kalkunfilet serveres gjerne til nyttårsaften, men kylling er et populært alternativ i romjulen - spesielt hvis man er færre til bords. Både kylling og kalkun passer perfekt med frisk og syrlig tilbehør, spesielt i saus eller tilbehør som salat. Prøv en spennende appelsinsaus til!
Det er fremdeles en liten trofast andel som sverger til juletorsk på juleaften. Sprellfersk torsk fanget i vinterens kalde vann betyr at den er ekstra fin, fast og smakfull i kjøttet.Torsken serveres helst i tykke skiver med sandefjordsmør eller eggesmør, poteter og gulrøtter.