MENYs bærekraftmål
Hovedmål 2025:
Matsvinn: 50% mindre matsvinn
Matskatter: Vekst i lokalmat på 50% fra 2019
Energiforbruk: 15% mindre energiforbruk
Kildesortering: 85% kildesortering av avfall
Plastposer: 30% reduksjon i salg av plastposer
Matarbeiderne: 200 lærlinger, 300 arbeidstreningsplasser, 10% med fagbrev og større mangfold
MENYs hovedprioriteringer
Matsvinn: Å kaste mat er dårlig ressursbruk. Matproduksjon står for 30% av klimagassutslippene i verden. Å redusere matsvinnet er derfor det viktigste og mest effektive klimatiltaket i MENY.
Klima og miljø: MENY skal bidra til kutt i klimagassutslipp ved å redusere eget energiforbruk. Varesortiment-prosjekter, koblet mot redusert klimagassutslipp, skal også igangsettes.
Matskatter: MENY skal fremme lokalmat og bærekraftig matproduksjon. Mange av lokalmatprodusenten ivaretar arbeidsplasser, biologisk mangfold og matkultur, samtidig som de ofte er opptatt av ressursutnyttelse, naturvern, jordforvaltning og dyrevelferd.
Andre områder og mål
I tillegg til områdene nevnt over, jobber MENY aktivt med blant annet integrering, mangfold, fagkompetanse, sunnhet og folkehelse, plast/emballasje og dyrevelferd.
Anstendig arbeidsmiljø, rettferdig handel i verdikjeden, likestilling og korrupsjon er del av det løpende arbeidet i MENY.
ALLE MENYs BÆREKRAFTSMÅL
Drift og fotavtrykk
- Matsvinn: 50% mindre matsvinn
- Energiforbruk: 15% mindre energiforbruk
- Kuldeanlegg: 90% klimavennlige kuldeanlegg
- Kildesortering: 85% kildesortering av avfall og 90% av matavfall
- Fornybar: 50% fornybar energi
- Plastposer: 30% reduksjon i salg av plastposer
- Plast: 20% mindre plast
- Klimanøytral: Klimanøytral innen 2030
Bærekraftig matproduksjon
- Matskatter: Vekst i lokalmat på 50% fra 2019
Matarbeidere, mangfold og kompetanse
- Lærlinger: 200 lærlinger, hvorav 3 av 5 får fast jobb
- Arbeidstreningsplasser: 300 plasser, hvorav 2 av 5 får fast jobb
- Fagkompetanse: 10% av ansatte har fagbrev
- Mangfold: 40% kvinner i ledergruppe, 50% i ledertrio i butikk og 40% butikksjefer
- Mangfold: Større mangfold i alder og etnisitet
Sunnhet og folkehelse
- Mer grønt: 8% i vekst frukt og grønnsaker
- Mer sjømat: 8% i vekst fisk og sjømat
- Mer grovt: 8% i grovt korn (ris, pasta, brød, frokostblandinger)
- Mer Nøkkelhull: øke andel Nøkkelhullprodukter med 2,5%-poeng
- Mindre salt: 5% reduksjon i salt
- Mindre sukker: 10% reduksjon i sukker
- Mindre mettet fett: 5% reduksjon i mettet fett