Lærlingplass i MENY åpner nye dører
Sander Borthen fikk mulighet til både fast jobb og spennende karrieremuligheter.
Sander er 22 år og jobber som assisterende ferskvaresjef på MENY Fornebu. På fritiden liker han å gå ut og spise god mat med familie og kompiser så ofte som mulig.
– Matinteressen har jeg hatt hele livet. Mens andre spilte Minecraft etter skolen, satt jeg heller og så på Masterchef og Hellstrøm.
– Drømmen min var faktisk å vinne Bocuse D’Or, kokke-VM, smiler Sander.
Kunne ikke si nei
Men hva skjedde med drømmen om å bli kokk?
– Nedstengningene under covid gjorde at jeg ikke fikk utplassering på restaurant mens jeg gikk på VG2, så jeg tenkte: Hvorfor ikke søke deltidsjobb på MENY?
Som tenkt, så gjort. En søknad og et intervju senere, og så var deltidsjobben i boks.
En dag gav butikksjefen den da 19 år gamle deltidsarbeideren et tilbud han ikke kunne avslå: En lærlingplass med ansvar for fiskedisken.
– Jeg kunne jo ikke si nei, forteller Sander.
Jeg elsker å jobbe med gode råvarer og trigges av å hjelpe kundene med gode tips og triks til matlagingen, så det var et enkelt valg.
- Sander Borthen
Ønsker flere søkere
MENY har som mål å ha 200 lærlinger i året, hvorav de fleste får fast jobb.
– I MENY satser vi på lærlinger fordi vi ønsker kunnskapsrike matarbeidere som kan veilede og inspirere kundene våre, forteller Johanne Kaasa Færø, rekrutteringsansvarlig i MENY.
Lærlingordningen i MENY er en viktig rekrutteringskanal for å få faglærte matarbeidere:
– Å være lærling i MENY er givende og lærerikt, du blir tett fulgt opp av en mentor som vil lose deg trygt gjennom lærlingtiden. Og etterpå er mulighetene mange: Du kan bli avdelingsleder, assisterende butikksjef, kjøpmann eller driftssjef.
Med fagbrev i lomma vil du bli attraktiv på arbeidsmarkedet og det er mange som ønsker denne type kompetanse i butikk:
– Flere av våre butikker søker etter faglærte matarbeidere, og vi håper flere har lyst å ta fagbrev hos oss, oppfordrer Johanne.
– Satser du på MENY, satser vi på deg.
Hvorfor bli lærling i matfag?
- Du får en praktisk, kreativ og variert utdanning
- Det er rikelig med lærlingplasser
- Lønn under utdanning = Lite behov for studielån
- Fagbrev gjør deg attraktiv på arbeidsmarkedet
- I MENY-systemet er det flere muligheter for videre karriere: Noen velger å bli fageksperter som dyrker sin lidenskap for mat og salg, men mange velger å bli leder gjennom interne kurs og traineeprogram
Fulgte drømmen
Elise Sollie flyttet hjemmefra for å begynne som lærling da hun var 17 år. Nå jobber hun som assisterende ferskvaresjef, en stilling hun gikk rett inn i etter at fagbrevet som butikkslakter var i boks.
I likhet med Sander visste også Elise fra veldig tidlig alder at hun ville jobbe med mat:
– Mamma jobbet i fiskedisken på Jacob's på Holtet i Oslo da jeg var liten, og det hendte ofte at jeg ble med henne når jeg hadde fri fra skolen. Jeg elsket å stå bak disken og hjelpe kundene, forteller Elise.
Slipper stor studiegjeld
Noe av det Elise ser som en av de største fordelene med å ta fagbrev i matfag, er at det er enkelt å få seg fast jobb etterpå.
– Det er alltid behov for dyktige fagfolk med kjærlighet for mat.
Lærlingordningen gjør at du slipper å sitte med stor studiegjeld etterpå. Det er jo ganske digg, da.
- Elise Sollie
Som assisterende ferskvaresjef har Elise lærlinger under seg. Det fikk hun allerede kun ett år etter hun var ferdig med fagbrevet selv. Det har ikke bare vært enkelt:
– Jeg fikk plutselig veldig mye ansvar, veldig tidlig. Og jeg har syntes det har vært litt ubehagelig å fortelle andre hva de skal gjøre, spesielt jeg som er så ung. Men så må man bare hoppe i det.
Målet er å bli sjef
For Elise er det en trygghet i det å vite at hun har gode ledere å sparre med når hun er usikker på noe. Ledere som gjerne har gått samme vei som henne.
– Jeg har lært utrolig mye som assisterende ferskvaresjef. Og selv om jeg tar ting litt som de kommer, så vet jeg at jeg har mulighet til å komme langt, hvis jeg vil.
Sander Borthen tror også fremtiden hans ligger i MENY. Han har planene klare:
– Målet er å bli ferskvaresjef. Så får jeg se etterhvert. Kanskje butikksjef og regionsjef. Det er mange muligheter til å komme høyere opp i MENY-systemet, avslutter Sander.