MENY lanserte insektburger
– Vi synes det er spennende å teste hvor mottakelig norske forbrukere er for insekter, og nå i en ferdig stekt burger, sa Magnus Willadsen Moe i forbindelse med lanseringen. Han er kategoriansvarlig ferskvare i MENY.
MENY skal være ledende på innovasjoner, trender og fremtidens mat
Insekter kan etter hvert bli en mer naturlig del av det norske kostholdet, slik de er i store deler av verden. I fjor lanserte vi vårt første larvebrød. Etter pilotprosjektet som varte i noen måneder, lanserer vi nå insektburger.
– Det er vanskelig å se om norske forbrukere er mer åpne for insekter i en burger enn brød, men koblingen til å teste ut alternative proteinkilder, slik som insekter, er nok tettere knyttet til en burger, sier Willadsen Moe.
Buggy Burger
Buggy Burger, som ble produsert av Urban Mat på Gjøvik, inneholdt grønnsaker som fersk rødløk, rødbet, gulrot, potet, paprika og kikerter. En 100 grams burger inneholdt ca. 6,9 gram sirissmel, et mel bestående av 100% malte sirisser. Burgerne lå i 2-pakning og skulle kun varmes opp før servering.
- Vi har spedd burgeren med sirissmel for å tilføre protein, omega3, B12, jern og kalsium. Ellers har målet vært å lage en burger som ser og smaker mest mulig som en vanlig burger, sier Thomas Rognstad, styreleder i Urban Mat.
DIsse 17 MENY-butikker i Oslo, Bærum og Asker solgte Buggy Burger:
Oslo: MENY Bjølsen, MENY Bogstadveien, MENY Colosseum, MENY Grorud, MENY Kalbakken, MENY Lillo Gård, MENY Løren, MENY Ringnes Park, MENY Norstrand, MENY Røa, MENY Grønland Torg, MENY Skøyen, MENY Tveita, MENY Vollebekk, MENY Alna, MENY Bryn
Bærum: MENY Bekkestua, MENY Fornebu, MENY Høvik, MENY Jarhuset, MENY Vøyenenga, MENY Sandvika Storsenter, MENY Kolsås.
Asker: MENY Hagaløkkveien, MENY Trekanten.
Ullensaker/Lørenskog: MENY Romerikssenteret, MENY Gystadmarka, MENY Lillestrøm, MENY Skjetten, MENY Åråsen
Bedre for miljøet
For å ta vare på jordkloden og håndtere økt matmangel, tenker mange nytt rundt matproduksjon. Sirissene, som Urban Mat på Gjøvik dyrker frem på fem uker, har et lavt CO2-fotavtykk sammenlignet med spesielt storfekjøtt, men også svinekjøtt.
- Sirissene, som inneholder 60 prosent protein, har lavt behov for areal, vann og fôr.
Vi fôrer dem opp på matavfall fra de lokale matbutikkene på Gjøvik, sier Rognstad.
Marked i sterk vekst
Avisen e24.no skriver at ifølge Statista, er det globale markedet for spiselige insekter ventet å være verdt 622 millioner dollar i 2020, og spås en heftig vekst de neste årene. I 2023 er markedet for spiselige insekter ventet å være verdt 1,2 milliarder dollar (10,9 milliarder kroner).