Tilbehør til ostefatet

Tilbehør til ostefatet

Her er alt du trenger å vite om ost og tilbehør for å få til en vellykket aften med ost og vin. Det er viktig å velge tilbehør ut ifra hvor skarp osten er, og husk at smakene skal komplementerer hverandre, ikke overgå hverandre.

Kjeks

Nøytrale knekkebrød som ikke er for søte, salte eller krydrede smaker ypperlig med ost. Tilbehør som knaser passer svært godt til myke oster. Pepperkaker til blåmuggost er en spennende kombinasjon.

Godt brød og annen bakst

Server gjerne flere typer godt brød til ostefatet. Både grove og fine brødtyper som olivenbrød, fruktbrød, bagetter, fransk toast, mørkt rugbrød eller pumpernikkelbrød. Spesielt Nøttebrød er godt egnet. Scones er også deilig tilbehør.

Vafler uten for mye sukker passer veldig godt sammen ost. Vaflene kan stekes på forhånd og smaker like godt kalde. Dander vaflene i en kurv sammen med kjeks. 

Nøtter 

Salte og ristede nøtter passer godt til ost, spesielt pecannøtter, valnøtter, pistasjenøtter og paranøtter er nøtter som passer godt som tilbehør til ost.

I tillegg er valnøtter et godt alternativ fordi de har en veldig karakteristisk smak.

Lag hjemmelaget tilbehør:

Honningstekte valnøtter

Honningstekte valnøtter

Under 20 min
 • kr 49 90

  kr 399,20/kg

  Valnøtter

  Ekstra Lyse 125g Dln

 • kr 19 90

  kr 199,00/kg

  Urte

  9cm Rosmarin Gartner

Honning

Honning gjør seg utrolig godt til de fleste ostesorter. Du kan gjerne blande tørket frukt og nøtter med honning, eller ha honningen alene. 

Server gjerne flere typer godt brød og kjeks til ostefatet. Vafler uten for mye sukker passer også veldig godt sammen med ost. Server gjerne flere typer godt brød og kjeks til ostefatet. Vafler uten for mye sukker passer også veldig godt sammen med ost.

Spekemat

Spekemat er også godt tilbehør sammen med ost. Først og fremst fordi det er godt med noe salt til den fete osten, i tillegg til at smaken og konsistensen av spekemat passer godt til bløte oster. Spør gjerne i ostedisken om de har tips om et par oster som er gode til spekemat, og gode spekeskinker som passer til ostefatet.

Chutney og marmelader

Hos MENY finner du et stort utvalg chutney og marmelader:

To av forskjellene mellom chutney og marmelade er til hvilken grad råvarene er most eller finhakket, og forholdet mellom syrlig og søtt. 

I marmelade moses frukten/bær godt slik at det ikke er hele stykker av frukten i marmeladen, mens chutneyen skal ha litt biter å tygge på, ha sterkere krydder og være sursøt.

Prøv denne oppskriften på hjemmelaget chutney:

Mangochutney

Mangochutney

Over 60 min
Velg marmelader og chutney av søte og solmodne frukter som for eksempel fersken og fiken. Velg fra øverste hylle – her ønsker vi det beste.

Frukt og bær

I tillegg til å være fine å pynte med, tilfører friske bær både syre, friskhet og sødme. Velg søt og godt modnet frukt som pære, aprikos, plomme, kirsebær, melon, fersken og druer. Rips bør du ikke velge, med mindre du velger den i form av en gelé. I sin opprinnelige form er den altfor bitter og syrlig. En fin huskeregel er å velge sesongens ferske og søte frukter og bær. Med sin salte smak, passer oliven også utmerket til ost.

En fin huskeregel er å velge sesongens ferske og søte frukter og bær som tilbehør til ostefatet. En fin huskeregel er å velge sesongens ferske og søte frukter og bær som tilbehør til ostefatet.

Grønnsaker

Den gode og knasende konsistensen fra grønnsakene gjør at det smaker ekstra godt til myke oster. Stangselleri, paprika og reddiker er klassikere som alltid smaker like godt til ost. 

Tørket frukt

Tørket frukt er ypperlig som tilbehør da de tilfører mye sødme til ostefatet. De er myke og gode, og kan servers som de er eller oppkuttet. Våre favoritter er fiken, dadler og mango. 

Tips til ostefatet

Tips til ostefatet

Et spennende ostefat er en fest, eller en romantisk invitasjon, og fremfor al...

Prøv denne oppskriften på hjemmelaget marmelade:

Frukt på sukkerlake

Frukt på sukkerlake, for eksempel kirsebær, pære og fersken smaker svært godt til ost. Frukten legges i boks eller glass og toppes med litt brennvin eller likør og serveres til ostefatet.