Oljeguiden - slik velger du riktig matolje
Bilde: Iliada

Oljeguiden - slik velger du riktig matolje

Er du usikker på hvilken matolje som passer til hva? Vi hjelper deg å navigere gjennom jungelen av ulike olivenoljer, rapsoljer, sesamoljer og nøtteoljer - smak og bruksområde.

Hvilken matolje passer til hva? 

Olivenolje 

Kaldpresset olivenolje fremstilles ved å holde temperaturen under 26 grader, noe som gir olivenoljen høyrere kvalitet enn dersom mer varme benyttes. 

Extra Virgin olivenolje er kaldpresset olivenolje som fremstilles ved å knuse oliven for å få saften fra fruktene. Her bruker man hverken kjemikalier eller industriell raffinering. Denne olivenoljen er sterk på smak og egner seg best i kalde retter, for eksempel salater og dressinger. Egner seg ikke for steking.

«Vanlig» olivenolje fremstilles ved å blande virgin olivenolje og raffinert olivenolje. Sistnevnte bruker kjemikalier og/eller varme i prosessen. Dette er en allround olivenolje som egner seg for de fleste tilberedningsmåter, også til steking. Bruk den gjerne i gryteretter, til kjøtt, i majones, marinade og supper.

De gamle grekerne verdsatte sin olivenolje til en slik grad at å kutte ned et oliventre ble straffet med døden. 

Smak og bruksområde avhenger av opprinnelse

Det er også store forskjeller på olivenoljene avhengig av hvor de kommer fra. Dette skyldes klima, olivensorter og jordsmonn.

Gresk olivenolje: ofte grønn i fargen med en sterk smak og aroma. Passer fint til salat, fisk og marinader. 

Italiensk olivenolje: gjerne mørk grønn med smak av urter og gress. Passer til pasta, foccaccia og mozzarellasalat

Fransk olivenolje: Ofte en lys grønnfarge er mild og rund. Fransk olivenolje er mindre utbredt, men passer godt til milde retter og frisk salat 

(Bilde: Iliada)

Rapsolje

Rapsolje er en nøytral olje og kan brukes til det meste; steking, dressinger, pasta, sauser etc. Dog er den mindre egnet til baking. Den har en mildere smak enn olivenoljen og utvinnes fra frøene til rapsplanten. Rapsoljen har lite av det usunne, mettede fettet og har mye omega 3-fettsyrer. 

Andre matoljer 

Sesamolje: mørk brunfarge og en nøtteaktig smak og aroma. Den brukes ofte til asiatiske og orientalske retter som for eksempel i wok og nudler. 

Peanøttolje: Vanlig i asiatisk mat, også kjent som jordnøttolje. Den tåler høye temperaturer, og gjør seg derfor godt i wokpannen, eller som marinade til kjøtt. I dressinger kan det også være spennende å teste ut peanøttolje. Kanskje du vil teste den ut på søtpotet fries? 

Valnøttolje: er valnøttkjerner presset til olje og i prosessen får den en karakteristisk gylden farge. Smaken er nøtteaktig og den passer til dressing, marinade, dipp og salat. Den kan også gjerne brukes til steking. Poteter som skal stekes kan du spraye med litt valnøttolje, slik at de blir sprø og gode