Hvorfor feirer vi Halloween?

Hvorfor feirer vi Halloween?

Hva er egentlig Halloween og hvorfor dukker gresskar, godteri og hekser opp på denne dagen? Og hvorfor feires denne dagen akkurat i slutten av oktober? Her får du svar på alt du lurer på om Halloween.

I dag feirer Halloween med å gå dør til dør for knask eller knep, men denne dagen har mange historiske koblinger til både hekser, gjenferd og det uforklarlige. I mange tusen år har mennesker markert denne dagen som har blitt det vi idag kjenner som Halloween.

Halloweenfeiring - tips til skumle leker og aktiviteter

Halloweenfeiring - tips til skumle leker og aktiviteter

Feire Halloween med godteri, leker, skummel Halloweenrebus og selskaper. Her er noen gode tips til hvordan du kan gjøre det meste ut av Halloweenfeiringen!

Hvorfor kler man seg ut på Halloween?

Halloween er opprinnelig en keltisk høytidsdag, nærmere bestemt nyttår. Det var en dag full av redsel og uhygge for befolkningen. De mente nemlig at på den siste dagen i året, sto de døde opp fra graven for å hjemsøke de levende.

De måtte derfor gjøre alt de kunne for å skremme bort de døde. På kvelden kledde de seg ut i skumle drakter og masker, slik at de døde skulle tro at de utkledde kelterne også hadde gjenoppstått og dermed ville la dem være i fred.

Emblem
Flere land, skikker og religioner omtaler en feiring som har mange likheter med Halloween. Felles for alle disse feiringene er at de har en sterk tilknytning til døden, gjenferd, magi og naturkrefter.
Skumle Halloweenkostymer du kan lage selv

Skumle Halloweenkostymer du kan lage selv

Trenger du eller barna kostymer i en fei som kan laget av det du har hjemme? Her er våre beste tips til hvordan du kan lage enkle og skumle kostymer til Halloween. Knask eller knep!


De tente store bål for å holde de døde på avstand, og satte ut mat på gravene deres slik at de skulle holde seg i graven og ikke komme tilbake til de levendes rike.

Uthulte gresskar med lys i er både gøy å lage, og veldig dekorativt! Her kan du skjære ut hva du vil, bare fantasien setter grenser! Uthulte gresskar med lys i er både gøy å lage, og veldig dekorativt! Her kan du skjære ut hva du vil, bare fantasien setter grenser!

Fra neper til gresskar

Ja, hvorfor skjærer vi egentlig ut gresskar, gir dem ansikter og setter lys i dem? Originalt brukte irene neper, beter og liknende rotgrønnsaker som de satte fyr på for å holde de døde borte. Men da irske immigranter kom til USA på 1800-tallet, fant de fort ut at de måtte velge noe annet. Amerikanske åkre hadde nemlig ikke mye neper å hente.

Isteden valgte de gresskaret. Det kunne enkelt skjæres ut slik at det ble plass til lys, og de fantes i massevis.

Slik lager du gresskarlykt til Halloween

Slik lager du gresskarlykt til Halloween

Skal du lage gresskarlykt til Halloween? Her ser du hvordan du enkelt kan lage en gresskarlykt med steg-for-steg bilder.

En vandrehistorie forteller om irske Jack som byttet sjelen sin i en drink, og lurte djevelen da han skulle ta med Jack til underverdenen. Han ble derfor dømt til å vandre jorden helt til dommedag med en uthult kålrot med lys i som lykt.

Klengenavnet hans ble fort "Jack of the Lantern", siden forkortet til "Jack-‘O-Lantern" som også er nåtidens klengenavn på gresskarlyktene.

Knask eller knep!

Man har ikke alltid spist godterier på Halloween. Ifølge tradisjonen skulle barn få mat i form av frukt og nøtter. I Irland får barna fremdeles frukt, ikke godteri.

I dag er det gjerne barna som går rundt fra før til dør i kostymer for å spørre beboerne om de har godteri og snacks. Den som åpner døra kan velge mellom å gi barna snop (knask) eller bli utsatt for rampestrek (knep).

Dette er fine fraser å bruke:

  • Knask eller knep
  • Godteri eller fanteri
  • Lureri eller godteri
På Halloween kan man kle seg ut som skumle hekser, spøkelser eller skjeletter og gå dør til dør for knask eller knep. På Halloween kan man kle seg ut som skumle hekser, spøkelser eller skjeletter og gå dør til dør for knask eller knep.
Ønsker du ikke besøk? Slukk utelyset ditt, så barna enkelt kan se at de ikke skal ringe på hos deg.

Moro for store og små

Uansett hvor mye du har tenkt til å gjøre ut av Halloween, er dette en morsom feiring for både liten og stor. Å skjære til gresskarlykter, bake skumle varianter av klassiske kaker og å pynte huset til skrekkens dag er moro for hele familien.

Med litt gode tips og forberedelser i god tid, er det bare å kaste seg over festforberedelsene på kjøkkenbenken. Her er det kun fantasien som setter grenser!

 

Husk godteri til Halloween: