Dette er panko og slik bruker du det

Dette er panko og slik bruker du det

Du har kanskje hørt om pankopanering eller smakt fisk med knasende sprø utside. Hva er egentlig panko og kan man lage det selv? Her er alt du trenger å vite om panko.

Hva er vel bedre enn en knasende sprø utside med mye smak og saftig kjøtt eller fisk på innsiden? Perfekt for å gjøre kjedelige fiskeretter litt mer spennende, eller løfte kjøttkakene til nye høyder. 

Og best av alt? Det er utrolig enkelt!

Prøv sprø pankopanering:

Hva er panko?

Panko er japansk for "brødsmuler", og det er nettopp det panko er. Panko lages riktignok på en litt annen måte.

Det blir laget av brød bakt med å føre strøm gjennom – det gjør nemlig at brødet ikke får skorpe og dermed kan alt brukes til panko. 

Panko blir alltid sprø

Har du panert noe og lurt på hvorfor det ikke blir like sprøtt som du håpet på? Det er fordi panko har en helt spesiell egenskap: Den absorberer ikke fett eller væske. 

Det betyr at den alltid blir sprø, og du kan til og med frityrsteke pankopanerte råvarer og likevel få en knasende sprø panering.

Dårlig tid? Prøv pankopanert fisk:

Slik panerer du kjøtt, kylling og fisk

Panering er å dekke til utsiden med panko, griljermel eller andre typer smuler. Du kan panere nesten hva som helst, og prosessen er den samme. 

Forberedelser

Sett fram tre skåler som er store nok til det du skal panere. En med mel, en med pisket egg og en med panko. 

Slik gjør du:

1. Salt og pepre det du skal panere først

2. Dypp råvaren i mel. Snu den slik at begge sider er dekket

Du kan også bruke grovt mel i paneringen om du ønsker en litt sunnere variant.

3. Dypp den i pisket egg til det dekker hele stykket. Snu om nødvendig.

Får du ikke nok egg på, vil nemlig ikke paneringen sitte ordentlig. 

4. Dypp til slutt i strøkavring til det dekker hele.

Du kan trykke litt forsiktig på paneringen for å være sikker på at det sitter godt. 

Panering passer utmerket for fisk som flaker seg lett, da holder den fasongen selv når den blir stekt i pannen. Prøv panert torsk!

5. Stek deretter i stekepannen i olje eller smør til den er gyllen på utsiden og gjennomstekt inni.

Du kan også steke det videre i ovnen om du steker store kjøttstykker. 

Hva er forskjellen på panko, griljermel og støbrød?

Disse tre er både like og forskjellige på en gang. Alle tre er brødsmuler, men består av litt forskjellige råvarer.

  • Panko er brødsmuler uten skorpe med sprø og luftig tekstur. Absorberer ikke olje og smør når den stekes og passer dermed også godt til frityrsteking. Panko er den sprøeste paneringen av alle.
  • Griljermel er noe grovere og er laget av kavring. Kan brukes som bindemiddel i kjøttkakedeig, til griljering av fisk og kjøtt eller til desserter som tilslørte bondepiker.
  • Strøbrød er laget av knekkebrød av hvete og rug. Med en nøytral smak, passer strøbrød også godt til desserter og baking.

Emblem
Panering med panko eller andre brødsmuler også kalles dobbeltpanering?

Kan man lage sin egen panko?

Å lage autentisk panko er vanskelig på et vanlig kjøkken – men det finnes flere alternativer om du har lyst til å lage noe pankopanert uten å måtte dra på butikken.

  • Corn flakes – ja, tro det eller ei, disse maisflakene passer ypperlig som knasende sprø panering, spesielt til kylling. Knus dem i en bolle og vend kyllingen i corn flakes-panering.
  • Granola - perfekt til knasende sprø panering når de blir knust i mindre biter. Husk å velge en naturell variant!
  • Hakkede nøtter og frø – Ha sesamfrø, hasselnøtter eller liknende i en blender til du får grovt mel og paner på samme måte som med panko. Varmebehandlede frø og nøtter smaker dessuten utrolig godt!
Emblem
I stedet for å kjøpe ferdige panko-brødsmuler, kan du lage det selv ved å bruke gammelt brød eller brødskorper. Tørk restene i ovnen ved lav temperatur, og knus dem til ønsket konsistens. Vips, så har du laget panko!

Glutenfri panko

Siden panko, griljermel og strøbrød er laget av brødsmuler, er de ikke glutenfrie. Men det finnes gode erstatninger, og du finner dem hos MENY.

Disse brukes på samme måte som vanlig panering, og smaker minst like godt.

Prøv pankopanerte kjøttboller! Knasende sprø og saftige kjøttboller blir fort en favoritt blant både barn og voksne.