Slik lykkes du med wok
Wok er den perfekte hverdagsmiddagen. Det er raskt, kan bestå av få ingredienser og har store variasjonsmuligheter.
En perfekt middag når man skal bruke opp det man har i kjøleskapet, skal ha et raskt måltid eller prøve nye og spennende smaker.
Her har du tipsene som gir deg en perfekt wok
- Bruk en varm panne
Du får et bedre resultat når alt stekes i en varm panne, og oljen sprer seg dessuten bedre når pannen er god og varm. - Bruk riktig olje
Bruk en olje som tåler høye temperaturer som rapsolje, druefrøolje og soyaolje. Hvis du steker med olje som ikke tåler høy temperatur kan woken lettere få en brent smak. - Stek i flere omganger
Kjøttet og grønnsakene stekes hver for seg. Har du mye kjøtt eller grønnsaker kan du også være nødt til å dele opp og steke i flere omganger. Dette sikrer sprø grønnsaker og saftig kjøtt. - Ikke stek for lenge
Spesielt grønnsakene skal kun varmes opp i oljen og fremdeles beholde mye av sprøheten sin. Strimlet kjøtt blir også fort overstekt og tørt, så pass på!
Må man bruke wokpanne?
Wokpanne er ikke nødvendig for å woke - du kan fint bruke stekepannen. Men en wokpanne har noen fordeler om du lager mye wok.
En wokpanne er nemlig laget av tynt metall i en buet form som fordeler varmen godt, og vil derfor steke fortere, jevnere, og med mindre olje.
- Se oppskrift på wok med grønnsaker, nudler og kjøttpølse
Alt du trenger for å lage wok med kjøttpølser, nudler og grønnsaker:
Stek kjøttet først
Begynn woken med å steke kjøttet eller fisken raskt i pannen. Ta det ut før du begynner å steke grønsakene.
- Se oppskrift på wok med nudler, tomatsaus og kjøttboller
Stek i omganger
Skal du lage wok til mange er det lurt å steke i omganger slik at maten blir stekt, ikke kokt.
Dette er ekstra viktig hvis du bruker frosne grønnsaker, ettersom disse kjøler ned panna.
- Se oppskrift på wok med torsk, kikerter og spinat
Rekkefølgen på grønnsakene
Begynn med grønsakene som trenger lengst steketid.
Ikke stek for lenge
Steker du grønsakene for lenge mister de sprøheten. De fleste grønnsakene skal ha en liten fast kjerne når de er ferdigwoket.
- Se oppskrift på vegetarwok med brokkoli, bønner og grillet paprika