Slik får du perfekt bruschetta og forslag til topping
Som mye annet digg, kommer også bruschettaen fra Italia. Bruschetta er godt til lasagne, supper, og perfekt som forrett eller en helt egen rett i seg selv.
Når italienerne ville kvitte seg med gammel loff, grillet de loffskiver og hadde på litt olivenolje, hvitløk og salt.
- Det er basisen, og herfra kan du toppe med alt mulig, sier MENY-kokk Truls Waaktaar Schøne.
På sommeren spiser vi mye skalldyr, og da blir det fort litt loff og bagetter til overs. Ikke kast! Lag heller bruschetta.
Dette er Truls beste tips for sprø bruschetta:
1. Velg fint brød og del på skrå
- Du kan selvfølgelig grille brød i alle varianter, men skal jeg servere gjester må brødet være fint, forteller Truls.
- Har jeg en bagett for hånden, skjærer jeg den på skrå og pensler de avlange sidene godt med olivenolje, før jeg legger dem på grillen.
Har du alt du trenger?
2. Grill begge sider av brødet
Uansett om du bruker brødskiver eller bagetter, er det viktig at begge sider grilles til de blir sprø. Hvis ikke risikerer du en våt og dvask bruschetta, og det vil du ikke ha!
Når brødet er sprøtt, deler du et hvitløksfedd i to og gnir hvitløken godt inn på den ene siden. Dryss over havsalt.
3. Lag klart bruschetta og topping dagen før
Skal du ha gjester kan du godt grille brødet og lage topping i forveien, men selve anretningen gjør du rett før servering.
- Gjør du alt klart og setter dem i kjøleskapet får du en soggy og seig bruschetta. Ha på hvitløk og alt det gode rett før servering, så blir resultatet perfekt, sier Truls.
Forslag til spennende topping på bruschetta:
Toppingen kan variere i det uendelige og etter hva man har i kjøleskapet. Lurer du på hva som smaker godt på bruschetta? Vi anbefaler disse fire variantene:
1. Bruschetta med avokado og tomat
Klassisk bruschetta toppes gjerne med hvitløk, basilikum, tomat og god olivenolje. Denne varianten har avokado som bidrar til å friske opp retten.
2. Bruschetta med spekesinke og mozzarella
Husk at retten ikke blir bedre enn kvaliteten på råvarene dine, så bruk en god olivenolje, solmodne tomater, og en god spekeskinke som toscanaskinke eller parmaskinke.
3. Bruschetta med gorgonzola og druer
En spennende og litt annerledes bruschetta med blåmuggost, druer, honning og balsamico. Dette er virkelig en fest for smaksløkene med en perfekt blanding av søtt og syrlig.
- Perfekt som forrett når du vil imponere gjester eller som lunsj når du vil unne deg noe ekstra godt!
4. Bruschetta med asparges, egg og bacon
Her en oppskrift på bruschetta med egg, knasende sprø og nygrillede asparges, bacon og parmesan – ja, en lykkeblings uten sidestykke!