MENY presenterer fremtidens mat: Larvebrød

MENY presenterer fremtidens mat: Larvebrød

Publisert 1. mars 2019 Oppdatert 26. januar 2023
Nysgjerrig på fremtidens mat? I 2019 testet MENY ut et unikt brød bakt med mel fra melbillelarver. Les mer om larvebrødet Mjølmums.

 

Brødet Mjølmums, som ble testet i 29 MENY-butikker våren 2019, fikk mye oppmerksomhet. Mjølmums er et smakfullt grovbrød som inneholder en liten andel tørkede og malte melbillelarver - og dermed det første lille steget på veien til å utforske, vise frem og ufarliggjøre fremtidens mat og nye proteinkilder.

Brødet inneholdt 2,1% mel fra melbillelarver. Inneholdet var tydelig merket på forsiden av brødposen. Larvene ble produsert av Invertapro, et larveri på Voss.  

Hvordan smaker Mjølmums?

Mel fra melbillelarver har en svak nøtteaktig smak, men brødet smaker som et brød i tradisjonell forstand: Godt og grovt!

Larvene blir tørket før de males til finmalt mel, og larvemelet inngår som en ingrediens i brødoppskriften på samme måte som andre ingredienser. Det er dermed ikke en erstatning for hvetemel eller andre melsorter.

En skive med Mjølmums smaker ypperlig med alle typer pålegg og passer til frokost, lunsj, som tilbehør til middagen og til kvelds.

Emblem
Mjølmumsbrødet inneholder 2,1% tørkede og malte melbillelarver – tilsvarende ca. 100 larver i hvert brød. Dette gir et proteininnhold i brødet på ca. 10%.

I utviklingen av Mjølmumsbrødet ble det lagt stor vekt på at det skal smake godt, være grovt og nøkkelhullsmerket, og ellers likne i smak og konsistens på annet brød. Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter.

- Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet etterhvert, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset. 

 Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter.

Fremtidens mat er insekter

I et bærekraftperspektiv er larver definert som fremtidens mat. Melbillelarver er rike på proteiner (49%). Melet er dessuten rent, det består kun av tørkede, knuste larver som ikke trenger noen form for tilsetningsmidler før utbaking. 

Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i andre deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød! Vi ser på dette som en liten,forsiktig introduksjon av noe som er svært fremmed for oss i vår matkultur.

Hvor kommer larvene fra?

Insektene som brukes i Mjølmumsbrødet dyrkes i et larveri på Voss, Invertapro, og påvirker derfor ikke utrydningstruede insektsarter. Vi anbefaler ikke å samle insekter selv i naturen for å bruke i mat.

Noen insekter er trygge å spise, andre ikke. Larvene i Mjølmums er godkjent av Mattilsynet. Det er strenge rutiner for hvordan de lever og hva de spiser. EU har så langt godkjent dyrking av syv insekttyper; blant dem melbillelarver. 

Kan ikke spises av skalldyrallergikere

De som er allergiske mot skalldyr eller midd, er nok også allergiske mot Mjølmums. Dette er fordi insektskall, består av kitin, som er det samme som skallet til midd og skalldyr. Larver er nemlgi på mange måter en "landreke".

Hva er kitin, og er det trygt?

Kitin er regnet som et ufordøyelig fiber som kan sammenliknes med plantefiber (cellulose). Ufordøyelig fiber er bra for tarmen, og det er faktisk noe vi bør spise mer av! I tillegg fungerer kitin som mat til de gode tarmbakteriene. Det er gjort flere studier på kitin, og ingenting tyder på at kitin er helseskadelig dersom man ikke har allergi. 

Emblem
Tørket melbillelarve inneholder ca. 5% kitin. Til sammenlikning inneholder sjampinjong ca. 7% kitin.

Vi i MENY er stolte av å være den første og eneste dagligvare som selger brød bakt med malte melbillelarver. Tør du smake?