MENY presenterer fremtidens mat: Larvebrød

MENY presenterer fremtidens mat: Larvebrød

Publisert 1. mars 2019
Nysgjerrig på fremtidens mat? MENY lanserer et helt unikt brød som er bakt med mel fra melbillelarver. Larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss.

Vi har gleden av å presentere en smak av fremtidens mat!

Brødnyheten Mjølmums er et smakfullt grovbrød som inneholder en liten andel tørkede og malte melbillelarver, og dermed det første lille steget på veien til å utforske, vise frem og ufarliggjøre fremtidens mat.

Melbillelarvene øker proteininnholdet i brødet med ca. 10%, det er utviklet av Bakehuset og larvene er dyrket frem på Larveriet på Voss.

I utviklingen av Mjølmumsbrødet ble det lagt stor vekt på at det skal smake godt, være grovt og nøkkelhullsmerket, og ellers likne i smak og konsistens på annet brød. Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter.

- Om ingrediensen blir godtatt av kundene, kan vi bruke den i flere produkter, og også øke andelen i Mjølmumsbrødet, sier Amund Skrutvold, produktutviklingssjef i Bakehuset. 

Fremtidens mat

I et bærekraftperspektiv er larver definert som fremtidens mat. Mel fra melbillelarver er proteinrikt og næringsrikt, og er et rent produkt - kun knuste larver - som ikke trenger noen form for tilsetningsmidler før utbaking.

Mjølmumsbrødet inneholder 2,1% tørkede og malte melbillelarver – tilsvarende ca. 100 larver i hvert brød. Dette øker proteininnholdet i brødet med ca. 10%.

 Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter. Melet fra melbillelarver er proteinrikt og i det ligger det mange muligheter.

Melet inngår som en ingrediens i brødoppskriften på samme måte som andre ingredienser, og er ikke en erstatning for hvetemel eller andre melsorter.

Brødet smaker godt, man smaker ikke larvene. Og de er faktisk små superhelter

- Insekter kan bli en del av fremtidens mat i Norge, slik de allerede er i store deler av verden. Nå tester vi ut hvor mottakelig forbrukerne er gjennom å tilby larver i brød, sier Mari Kristine Kasbo, kategoriansvarlig for bakeri i MENY.

Insektene som brukes i Mjølmumsbrødet dyrkes på Larveriet, og påvirker derfor ikke de utrydningstruede insektsartene. Vi anbefaler ikke å plukke insekter selv i naturen for å bruke i mat. Noen insekter er trygge å spise, andre ikke. Larvene fra Larveriet er godkjent av Mattilsynet og det er strenge rutiner for hvordan de lever og hva de spiser. EU har så langt godkjent dyrking av 7 insekttyper, og Mjølmums (melbille larver) er en av dem.

Larver er innovativ mat for fremtiden

Larver er innovativ mat for fremtiden

Visste du at larver er vanlig som mat i mange asiatiske og latinamerikanske land og at ca. 2 milliarder mennesker spiser insekter som en del av sitt daglige kosthold? Nå kan du kjøpe grovbrød med larver hos MENY.

Hvordan smaker Mjølmums?

Både larver og brød generelt setter lite miljøfotavtrykk og bidrar til en bærekraftig matproduksjon.

Mel fra melbillelarver har en svak nøtteaktig smak, men brødet smaker som et brød i tradisjonell forstand: Godt og grovt!

En skive med Mjølmums smaker ypperlig med alle typer pålegg og passer til frokost, lunsj, som tilbehør til middagen og til kvelds.

Kan kjøpes i 29 MENY-butikker på Østlandet

Grovbrødet vil som en test selges i 29 MENY-butikker i mars, i Oslo, Akershus og Østfold. Dersom brødet blir en suksess håper vi å kunne tilby Mjølmums i alle butikkene våre.

Nå finnes Mjølmums i disse butikkene:

Akershus:

MENY Fornebu

MENY Bærums Verk

MENY Jarhuset

MENY Røa

MENY Sandvika storsenter

MENY Høvik

MENY Holmen

MENY Vøyenenga

MENY Hagaløkkveien (Asker)

MENY Trekanten (Asker)

MENY Skjetten

MENY Gystadmarka

MENY Jessheim

MENY Nordbyveien (Ski)

MENY Tangen

MENY Drøbak

MENY Ski Storsenter

 

Østfold:

MENY Ørebekk

MENY Mosseporten

MENY Sarpsborg 

MENY Askim

 

Oslo:

MENY Skøyen

MENY Bryn

MENY Grønland

MENY Ringnes Park

MENY Nordstrand

MENY Stovner

MENY Lambertseter

MENY Bjølsen

Kan ikke spises av skalldyrallergikere

De som er allergiske mot skalldyr eller midd er nok også allergiske mot Mjølmums. Dette er fordi insektskall, består av kitin, som er det samme som skallet til midd og skalldyr. Larver er på mange måter en «land-reke».

Vi i MENY er stolte av å være den første og eneste dagligvare som selger brød bakt med malte melbillelarver. Tør du smake? 

Smak larvebrødet i utvalgte MENY-butikker på østlandet. Se video Smak larvebrødet i utvalgte MENY-butikker på østlandet.