Pynt kaker og mat med spiselige blomster

Pynt kaker og mat med spiselige blomster

Pynt kaker, isbiter og koldtbordet med fargerike, spiselige blomster! De første ukene i mai får du kjøpt spiselig blomster fra Eat Me hos MENY. Se gode tips om pynting, smaker og farger.

Spiselige blomster gir et eksklusivt og dekorativt preg på både enkle og kompliserte oppskrifter. Blant blomstene er det også mange ulike smaker - noen er søte, andre er syrlige og noen er til og med litt sterke.

Blomstene er kun tilgjengelige fra 4-16 mai, og utvalget av farger og blomster varierer fra butikk til butikk.

Pynt kaker og salater med spiselige blomster

Søte, syrlige og sterke blomster

Vårt utvalg av spiselige blomster består av spesielt utvalgte sorter som på grunn av sine flotte farger, utseende og smak.

Blomstene er behandlet slik at de er helt trygge å spise. Innholdet i blomstereskene varierer gjennom sesongen, men består ofte av ringblomst, silkedodre, roser, nelliker, blomkarse og lavendel.

Emblem
Alle delene av blomstene er spiselige, men det er som regel mest smak og farge i bladverket.

Slik bruker du spiselige blomster

Spiselige blomster har vært brukt i matlagning i tusenvis av år, og i dag er de spesielt populære som pynt på desserter og kaker, men de har langt flere bruksområder enn som så!

Slik kan du bruke dem:

 • Topping på middagsretter
 • I fargerike salater
 • Garnityr på smørbrød
 • Topping på supper
 • I dekorative isbiter
 • I drinker

Spiselige blomster gjør matlagningen litt ekstra spennende og kan være en morsom matopplevelse for både store og små. 

Blomstrende salater 

Spiselige blomster kan gjøre selv den enkleste salat til et lite kunstverk. Blomstene gir også litt ekstra smak til salatene. Silkedodre, Løvemunn og Engnellik er sorter som er spesielt godt egnet, på grunn av sin naturlig krydrede smak

Lag isbiter med blomster 

Isbiter med blomster er utrolig lekkert i en velkomstdrink eller i en stor vannkaraffel.

Husk å koke vannet og la det avkjøles før du heller over i formene, da fjerner du all luften fra vannet og får glassklare isbiter.

Pynt kaker med blomster

Ta kakedekorasjonen til et nytt nivå med spiselige blomster! Kakene ser ekstra friske og fristende ut av de lekre fargene.

Prøv deg fram med ulike sorter og imponer gjestene med flotte kreasjoner.

Pynt kaker med kandiserte blomster

Du kan også pynte både kaker og festbord med kandiserte blomster. Slik gjør du det:

 1. Pisk opp eggehvite.
 2. Dypp blomstene i eggehviten og strø hvitt sukker over.
 3. La blomstene tørke.

Kandiserte blomster har en holdbarhet på ca. 2 måneder dersom du oppbevarer dem i en plastboks på et kjølig sted. Perfekt dersom du skulle få et par blomster til overs.

Utvalget av blomster og farger varierer fra butikk til butikk Utvalget av blomster og farger varierer fra butikk til butikk

Dette smaker de ulike blomstene

Lurer dupå hva blomstene faktisk smaker og hva de passer til? Her er blomstene du finner i MENY-butikkene. Utvalget kan variere fra butikk til butikk.

 • Agurkblomst er oppkalt etter sin duft og smak, da den smaker lett av agurk. Både blomster og stilk kan spises. Den passer utmerket i salat eller som topping på kalde supper. 
 • Ringblomst har en lett bitter smak med pepperaktig innslag. Den passer godt i salat, på smørbrød eller som garnityr på en deilig foccacia. 
 • Begonia har en syrlig sitrussmak og kronbladene er sprø og faste. Stilken kan brukes der du normalt ville brukt rabarbra – prøv den gjerne i pai eller suppe. Den passer også godt i salat, og balanserer smaken i søte bakverk som ostekake eller pavlova på en fin måte. 
 • Hagenellik finnes i både rød og lilla farge og har en pikant og krydret smak. Den passer utmerket i salater, supper eller som dekor i spennende drinker.
 • Stemorsblomster er lett søte i smaken og passer derfor perfekt som pynt på kaker og desserter. Prøv de også i salater, isbiter eller i sommerlige drinker.
 • Drageblomst har en nøytral til lett bitter smak og har store kronblader som passer utmerket som pynt i drinker, større kaker og på ostefatet.
 • Alyssum har en sterk smak som minner om grønnkål og en deilig, honninglignende duft. På grunn av sin grønne smak passer den perfekt i salater, i kalde supper eller en omelett. 

Slik oppbevarer du blomstene 

Spiselige blomster er ferskvare, og bør oppbevares i kjøleskap. Der har de en holdbarhet på ca. 10 dager.

Blomstene holder seg også i romtemperatur, men kan begynne å lukke seg etter noen timer – da kan det være greit å sette dem kjølig. 

Emblem
Det er faktisk mulig å spise blomster man dyrker i sin egen hage? Det er derimot viktig at man dyrker en sort som er spiselig, og at alt man bruker av gjødsling og lignende er ment for blomster som skal spises.