6 ting du bør vite om kaffe

6 ting du bør vite om kaffe

Vi nordmenn elsker kaffe, men til tross av at det sorte gullet er et fast innslag i hverdagen hos de aller fleste, er det muligens mye du ikke vet. Her er seks fun facts om kaffe!

Brenngraden har mye å si for smaksopplevelsen

Lysbrent kaffe er kjent for å være syrlig, og hvis bønnene brennes for lite vil smaken bli rå. Syrligheten reduseres når bønnene brennes lengre. Da får de mer sødme og bitterhet. Den norske brennestilen er kjent for å være lysbrent, mens det vi i Norge ofte tenker på som «frokostkaffe» gjerne er mellombrente varianter.

Er du glad i syrlig og fruktig kaffe, kan du med fordel se etter kaffe som er lysbrent. Liker du søtere og kraftigere kaffe, bør du derimot se etter kaffe som er mørkere brent. 

Glad i melk i kaffen? Da bør du gå for mellombrent eller mørkbrent kaffe.

Ulik brenngrad gir ulik smak - kanskje du finner en ny favoritt ved å prøve en annen brenngrad enn den du er vant til? Ulik brenngrad gir ulik smak - kanskje du finner en ny favoritt ved å prøve en annen brenngrad enn den du er vant til?

Kaffe er verdens mest brukte stimulerende stoff

At kaffe har et naturlig innhold av koffein vet de aller fleste. Det er nettopp dette koffeinet som gjør kaffe så attraktivt. Den stimulerende effekten virker oppkvikkende for mange, så kaffen har fått en naturlig plass på frokostbordet.

Visste du at det tar om lag 10 minutter før du begynner å merke koffeineffekten etter at du har tatt den første slurken?

I tillegg skjerpes sansene, og konsentrasjonen og reaksjonsevnen styrkes. Som en ekstra bonus synes mange at kaffe gir dem bedre humør.

Kaffe kan få deg til å trene hardere. Forskere hevder at noen kopper kaffe før en treningsøkt reduserer følelsen av hvor slitsom økten oppleves. Koffeinet kan også være med på redusere stølhet etter trening.
Er du en friluftsbarista? For mange er kaffepausen selve høydepunktet på turen - enten den blir med hjemmefra på termos, eller du lager den på bålet, så er det lite som slår kaffepausen. Er du en friluftsbarista? For mange er kaffepausen selve høydepunktet på turen - enten den blir med hjemmefra på termos, eller du lager den på bålet, så er det lite som slår kaffepausen.

Å drikke kaffe på kvelden ødelegger ikke søvnkvaliteten

Trodde du at du må unngå kaffe før leggetid for å få en god natts søvn? Tro om igjen! I litt over 14 år overvåket forskere 785 personer døgnet rundt for å se hvor mye koffein de fikk i seg.

Resultatet er overraskende nok at koffein ikke har innvirkning på søvnkvaliteten!

Kanskje en varm kopp kaffe til kveldsmaten hadde vært noe?

Slik brygges kaldbrygget kaffe

Slik brygges kaldbrygget kaffe

Kaldbrygget kaffe – eller Cold brew er det nyeste innen kaffebrygging – har du prøvd det? Sammen med Evergood viser vi deg hvordan!

De overfølsomme for bitter smak, drikker mest kaffe

Bitter kaffe har aldri vært noe kompliment. Det viser seg at de som fra naturens side er ekstra følsomme for den bitre smaken i kaffe, forbinder smaken med effektene av koffein. Man skulle tro de som kjenner den bitre smaken ekstra godt ikke drikker spesielt mye kaffe, men tvert imot! Disse er noen av de som drikker mest.

Det er nemlig ikke smaken som først og fremst frister disse kaffedrikkerne, men assosiasjonene de har til kaffe.

Sukker i kaffen er et omstridt tema for mange kaffeelskere, men noe søtt ved siden av er derimot noe de fleste liker Sukker i kaffen er et omstridt tema for mange kaffeelskere, men noe søtt ved siden av er derimot noe de fleste liker

Sukker i kaffen er en gammel tradisjon

Mange mener sukker ikke har noe å gjøre i en god kopp kaffe, men det er ingen ny trend å runde av kaffen med en sukkerbit.

Sukker var lenge svært kostbart, og ble lenge kalt «det hvite gull». På 1400-tallet ble sukkerproduksjonen effektivisert. Dermed ble sukker både rimeligere og lettere tilgjengelig, og allerede på midten av 1400-tallet oppstod skikken med sukker i kaffen oppstod i Tyrkia.

Studier har vist at kaffe i varierende grad kan være med på å øke kroppens forbrenning. Og interessant nok – det virker som om det er fettforbrenningen som blir mest påvirket.
Hvis du bestiller "caffè" i Italia, får du automatisk espresso. Ønsker du en variant som likner mer på filterkaffen, bør du bestille "caffè americano" - utvannet espresso. Hvis du bestiller "caffè" i Italia, får du automatisk espresso. Ønsker du en variant som likner mer på filterkaffen, bør du bestille "caffè americano" - utvannet espresso.

Gjør det enkelt å bestille kaffe i utlandet

Kaffetørst i utlandet? Hos de aller fleste får du nok en kopp kaffe om du bestiller på engelsk, men hvorfor ikke prøve deg på lokalspråket?

I Spania holder det enkelt med "Un café, por favor!".

Hvis du ferierer på en av de greske øyene, får du kaffe ved å si "Éna kafé, parakaló̱".

Har du dermed tatt deg turen til Italia, minner det mye om det spanske: "Un caffè, per favore!".

Kroatia er også et yndet feriested du kan bestille kaffe ved å si "Kava, molim te!".

Skal du derimot til Tyskland kan du si "Ein Kaffee, bitte".

Er Frankrike destinasjonen er frasen "Un café, s’il vous plaît!".

Vil du lese mer om kaffe? Se mer på kaffegeek.no

Hvilken kaffe drikker du?