Alt du trenger å vite om kaffe

Alt du trenger å vite om kaffe

Vi har alle opplevd de gode kaffeopplevelsene - og de som ikke var fullt så gode. Hvorfor er det slik? Her får du svaret på alt du lurer på om kaffebønner, brenngrad og smak, slik at du enkelt kan finne din favoritt.

Noen ganger kan kaffen oppleves bitter og besk, andre ganger er den frisk og fruktig med en fin ettersmak.

Hvorfor er det slik, og er det mulig å skille ulike kaffemerker på smak?

Ulike kaffemerker gir definitivt ulik smak på kaffen du lager. Årsakene til det er flere, og her skal vi se nærmere på noen av dem.

Månedens kaffe - prøv noe nytt i koppen!

Månedens kaffe - prøv noe nytt i koppen!

Hver måned trekker vi frem vår favorittkaffe, og med det oppfordrer deg til å prøve! Coffee of the World er en kaffeserie fra hele verden med unik kvalitet og smak. Hvilken er din favoritt?

De viktige bønnene 

Utgangspunktet for en kopp kaffe er bønnene som ligger inne i bærene som vokser på kaffetrærne. I Norge drikkes det mest kaffe av sorten Arabica, som er kjent for å ha den høyeste kvaliteten. Derfor brukes det Arabica-bønner i kaffemerker som ALI Kaffe, Evergood, Green World og Farmers.

Emblem
Det legges mye arbeid i å blande kaffen, slik at du får den samme gode kaffeopplevelsen hver gang du kjøper Evergood eller andre kvalitetsmerker.

Lysbrent, mellombrent eller mørkbrent kaffe?

Nesten all kaffe som importeres til Norge, er råkaffe. Det betyr at den ikke er brent eller ristet. Denne prosessen får frem de ulike aromastoffene i kaffen, og brenningsgraden har derfor en stor innvirkning på smaksopplevelsen.

Lysbrent kaffe

Den norske kaffen er kjent for å være lysere brent enn kaffen man finner i Sør-Europa og USA. Lysbrente bønner har en kort brennetid, og er kjent for å gi syrlig kaffe.

Lysbrent kaffe kommer ofte fra det sørlige Afrika. Kaffe herfra beskrives gjerne som fruktig, floral, saftig og syrlig.

Ønsker du å teste lysbrent kaffe, anbefaler vi disse:

Dette betyr de ulike kaffebegrepene

Dette betyr de ulike kaffebegrepene

Med kaffe fra Coffee of the World kan du nyte kaffe fra alle verdenshjørner, og på posen står det ofte uttrykk man sjelden bruker. Hva betyr single origin, single estate, slowroast, blend og body? Vi gir deg svarene!

Visste du at du kan kverne kaffe i alle MENY-butikker? Finn din favoritt, velg malingsgrad som passer ditt bruk og nyt den nykvernede kaffen!

Mellombrent kaffe

Syrligheten reduseres når bønnene får en lengre brennetid. Bønnene får mer sødme og bitterhet istedenfor, noe som ofte er tilfellet med mellombrente varianter. Det vi i Norge ofte omtaler som “frokostkaffe”, er gjerne mellombrente varianter.

Kaffe fra Mellom- og Sør-Amerika er kjent for å være rund, søt og fyldig. Smaken blir ofte beskrevet med ord som sjokolade, nøtter, plomme og rosin. En mørkere brenning egner seg for disse variantene.

Liker du melk i kaffen? Mellombrent og mørkbrent kaffe egner seg best sammen med melk.

Mørkbrent kaffe

Gode eksempler på kvalitetskaffe som har en mørkere brenning enn de mellombrente variantene er Evergood Dark Roast og ALI Mørkbrent.

Hvis bønnene brennes for lenge, blir kaffen veldig bitter. Kaffen vil dessuten miste sine særegne smaker. Hvis kaffen er blitt brent veldig mørkt, kan det være et forsøk på å kamuflere dårlig kaffekvalitet.

Prøv disse mørkbrente variantene:

Kaffe ment for espresso brennes på en spesiell måte slik at kaffen får en rundere og fyldigere smak Kaffe ment for espresso brennes på en spesiell måte slik at kaffen får en rundere og fyldigere smak

Espresso

Kaffe ment for espressomaskiner er oftest mørkbrent. Det som er spesielt med brenningsprosessen til espressobønner, er at temperaturen er lavere enn hva som er normalt for mørkbrent kaffe.

For å kompensere for lavere temperatur, blir bønnene brent over et lengre tidsrom. Denne måten å brenne kaffen på gir espressoen en rundere og fyldigere smak. Espressokaffe har også en mye finere malingsgrad enn trakte- og kokekaffe.

Prøv en god espressokaffe:

Finmalt eller grovmalt kaffe?

I Norge har vi en standard for malingsgrader. Den inneholder fire grader som er tilpasset de mest brukte tilberedningsmetodene. 

  • Espresso - svært finmalt kaffe beregnet for espressomaskin.
  • Filtermalt - finmalt kaffe som skal traktes gjennom kaffefilter.
  • Presskanne - grovere malt kaffe som brukes der kaffen skal brygges over litt lengre tid.
  • Kokmalt - grovest av alle malingsgradene, og har også lengst kontakttid.

Enkelt sagt skal man bruke grovmalt kaffe til en tilberedningsmetode som bruker lang tid på å brygge kaffen, og finmalt kaffe til en tilberedingsmetode som bruker kort tid. Derfor er kokekaffe grovmalt og espresso svært finmalt.

På kaffeposene står det hvilken malingsgrad kaffen har og hva den passer til. Velg riktig type til tilberedingsmetode, så blir kaffen så mye bedre!

Derfor bør du velge riktig malingsgrad

Skal kaffen bli vellykket, gjelder det å få ut de ønskede smaksstoffene – ikke mer og ikke mindre! Malingsgraden er et nøyaktig verktøy som lar deg justere hvor mye smak som blir trukket ut. 

Om man bruker finmalt kaffe til en metode som har lang kontakttid, vil vannet rekke å trekke ut også uønskede smaksstoffer. Disse vil gi kaffen en besk og bitter smak.

I motsatt tilfelle, det vil si grovmalt kaffe til en bryggemetode som har kort kontakttid, vil kaffen bli tynn og smaksløs. 

Riktig malingsgrad er viktig for sluttresultatet. Riktig malingsgrad er viktig for sluttresultatet.

Nøye sammensatt

Det meste av kaffen som selges i Norge, er en blanding av kaffebønner fra flere steder. Bønnene kan komme fra ulike plantasjer, regioner eller land, og er nøye sammensatt for å få frem en bestemt smak.

Å blande kaffe kan gi en mer kompleks smak, samtidig som noen bønner blir bedre når de blandes med andre. En blanding består vanligvis av fem til ti sorter kaffe, og er nøye sammensatt.

Dette sikrer at du får den samme smaksopplevelsen fra gang til gang. De ulike Evergood-blandingene er gode eksempler på dette.