Dette betyr de ulike kaffebegrepene
Tar du en titt på verdenskartet, vil du oppdage at all kaffe i hovedsak dyrkes i et belte rundt jordens ekvator.
Det er i denne fruktbare klimasonen kaffeplanten trives aller best – og de ulike landene, områdene og plantasjene danner utgangspunktet for opprinnelsesspesifikasjonene vi merker kaffen vår med.
Dette betyr de ulike kaffeuttrykkene:
Single Origin
Dette er kaffebønner som er dyrket i samme region. På samme måte som vindistrikter, vil jordsmonnet i regionen sette sin spesielle smak på kaffen.
I våre Single Origin varianter har vi vært nøye på å hente bønnene fra regioner som er spesielt kjent for utmerkede dyrkingsforhold og smaksrike kvaliteter.
Single Estate
Enda mer spesifikt enn Single Origin. Denne betegnelsen gis til kaffe som er dyrket og høstet på én spesifikk plantasje og er dermed 100 % sporbar.
Våre Single Estate varianter er hentet fra enkeltplantasjer, som gjennom lang tid har utmerket seg med å levere noen av de beste kvaliteter som finnes. De er ettertraktet av kaffeprodusenter som er på jakt etter spesielt god kaffe.
Blend
Det aller meste av kaffe som selges i Norge består av en blanding av flere ulike kaffesorter. Derav betegnelsen blend (eller “blended”). På denne måten kan man “designe” en spesifikk smakskarakter, basert på spesielt utvalgte bønner fra flere land og regioner.
Body
Dette er en beskrivelse av den munnfølelsen kaffen gir deg når du drikker den. Den kan oppleves som fyldig, kremet eller frisk. Body er altså en betegnelse på den umiddelbare smaksopplevelsen du får av kaffen på tungen og i munnen.
En kaffe med fyldig body vil ha en smøraktig eller til og med sirupaktig kvalitet. fyldig kaffe beholder også mer av smaken når de er utvannet.
Aroma
Aroma er en betegnelse på den duften som du kjenner fra kaffen. Intensiteten i aromaen avtar desto lenger kaffen utsettes for oksygen.
Jordsmonn og prosessen med å fjerne fruktkjøttet fra kaffebønnen har stor innvirkning på dette, og det samme har brenningen. Man regner med at det er rundt 1000 ulike aromakomponenter som frigjøres i kaffebønnene under brenneprosessen.
Har du prøvd en av disse?
Syrlighet
En riktig syrlighet kan berike opplevelsen av en god kopp kaffe. God syrlighet gir en frisk og saftig smak. Grønne kaffebønner inneholder mange forskjellige typer syrer. Når kaffen brennes, forsøker man å få frem en fin balanse mellom disse.
For mye syrlighet i kaffen kan oppleves som litt surt og skarpt.
Brenningsgrad
Brennetiden varierer etter kaffesort, opprinnelsessted, bønnestørrelse og bønnenes hardhet. Lysbrent kaffe kan ofte ha en body som minner om te, mens mørkbrent som regel har en kraftig og fyldig body.
For å vise brenningsgraden på kaffebønnene, bruker man en skala som går fra 1 til 7, hvor 1 er lys brent og 7 er mørk brent.
Slowroast
Slowroast er en metode der man bruker litt lavere temperatur over noe lenger tid enn normalt. Dette bidrar til å bevare flest mulig smaksnyanser, uten at enkelte smaker dominener smaksbildet.
Trommelbrenning
Kaffen brennes i en trommelbrenner etter gammel tradisjon, der en trommel av metall varmes opp nedenfra slik at varmluften passerer gjennom kaffen under hele prosessen.
Trommelen roterer hele tiden, slik at kaffebønnen er i kontinuerlig bevegelse, og får en lik brenning på alle sider. Dette gjør det mulig å brenne lengre og jevnere.