Hvorfor smaker kaffe forskjellig?

Hvorfor smaker kaffe forskjellig?

Kaffe er kaffe... eller? Den ser lik ut i kaffekoppen, men smakene kan variere fra syrlig og frisk til søt og fruktig. Hva gjør kaffen så forskjellig, og hva slags kaffe bør du velge? Vi har svarene.

Du har sikkert en favorittkaffe du alltid har i skapet, og vet hvilken kaffe du skal unngå etter et bomkjøp - men hvorfor er det slik at en kaffe er kjempegod og en annen ikke faller i smak? 

Dette betyr de ulike kaffebegrepene

Dette betyr de ulike kaffebegrepene

Med kaffe fra Coffee of the World kan du nyte kaffe fra alle verdenshjørner, og på posen står det ofte uttrykk man sjelden bruker. Hva betyr single origin, single estate, slowroast, blend og body? Vi gir deg svarene!

Alt begynner med kaffebønnene

Uten kaffebønner er det ingen kaffe - og den dyrkes i tropisk klima. Det er fordi kaffeplanten trenger høy temperatur og rikelig med regn. 

I tillegg vil ulikt jordsmonn, høyden kaffeplanten dyrkes i og solforhold ha innvirkningen på smaken. Det betyr at kaffen smaker forskjellig fra land til land og sted til sted. 

Emblem
De beste Arabica-bønnene dyrkes nær ekvator på mellom 1000-2000 meters høyde, der sollyset og relativt kalde netter sinker modningen.

Prøv en ny, lysbrent kaffe:

Dette gir kaffen den unike smaken

I tillegg til hvor og hvordan kaffen er dyrket, er det også flere faktorer som spiller en rolle i det store smaksbildet til kaffen. Det handler blant annet om:

 • Aroma (duft)
 • Body (munnfølelsen kaffen gir deg)
 • Syrlighet 
 • Brenningsgrad

Hva har aroma å si for smaken?

Aroma er en den særegne duften som du kjenner fra kaffe. Når ting lukter mye, vil det også påvirke smaksbildet vårt - og derfor er duften kaffen avgir så viktig for smaken på kaffen.

Kaffearomaen oppleves spesielt intenst når du åpner en ny kaffepose. Det er fordi aromaen blir forseglet inne i posen. Når den åpnes og utsettes for oksygen vil aromaen avta etter tid.

Vil du bevare aromaen lengst mulig? Oppbevar kaffen i kaffeposen og lukk godt igjen. Enda bedre er det om den legges mørkt og i en lufttett boks.

Dette påvirker smak og aroma

 • Jordsmonn - Der kaffeplanten dyrkes har mye å si for duften
 • Foredling - Bland annet prosessen med å fjerne fruktkjøttet fra kaffebønnen har stor innvirkning på kaffens aroma.
 • Brenningen - Man regner med at det er rundt 1000 ulike aromakomponenter som frigjøres i kaffebønnene under brenneprosessen.

Det er med andre ord utrolig mange varianter av kaffe - og det selv om man kun tenker på ulik aroma. 

6 ting du bør vite om kaffe

6 ting du bør vite om kaffe

Vi nordmenn elsker kaffe, men til tross av at det sorte gullet er et fast innslag i hverdagen hos de aller fleste, er det muligens mye du ikke vet. Her er seks fun facts om kaffe!

Kaffens munnfølelse og body

Når man hører noen nevne body, er kanskje ikke kaffe det første som slår deg.

Body er den umibbelbare munnfølelsen du får av kaffen på tungen og i munnen når du tar en slurk. Body kan beskrives som fyldig, kremet eller frisk, for eksempel.

Kaffens syrlighet

Mange rynker på nesa av å høre om syrlig kaffe. Skal kaffe virkelig være syrlig? For mange kan en syrlig smak berike kaffeopplevelsen. Det gir nemlig en frisk og saftig smak. 

Hvilket land bør du velge kaffe fra?

Forskjellen på kaffe kan være stor, selv innenfor samme landegrenser, men her er en pekepinn på hvilke deler av verden du bør lete etter kaffe fra:

 • Mellom- og Sør-Amerika har kaffe som er mild og balansert med hint av sitrus, blomster og karamellisert sødme.
 • Afrika og Midt-Østen har kaffe som er floral og fruktig, med middels body og kraftig syrlighet.
 • Asiatisk kaffe har kraftig body og en sødme med hint av sjokolade og jord.
Alt du trenger å vite om kaffe

Alt du trenger å vite om kaffe

Vi har alle opplevd de gode kaffeopplevelsene - og de som ikke var fullt så gode. Hvorfor er det slik? Her får du svaret på alt du lurer på om kaffebønner, brenngrad og smak, slik at du enkelt kan finne din favoritt.

Forskjellige brenningsgrader

Kaffe blir ikke kaffe før den brennes, og er prikken over i-en for smaken på kaffen. 

Brennetiden varierer etter kaffetype, hvor den kommer fra og bønnenes størrelse. Her er kunsten å finne riktig temperatur for å frigjøre aromastoffene som finnes i bønnene. 

 • Man bruker en skala som går fra 1 til 7, hvor 1 er lys brent og 7 er mørk brent.
 • Lysbrent kaffe kan ofte ha en body som minner om te
 • Mørkbrent som regel har en kraftig og fyldig smak.

Prøv en mørkbrent kaffe

Det er mange ulike kaffetyper å velge mellom - smak deg fram til din nye favoritt! Det er mange ulike kaffetyper å velge mellom - smak deg fram til din nye favoritt!

Finn riktig kaffe for deg

Man må prøve og feile litt for å finne sin kaffefavoritt. Synes du ofte kaffe blir veldig bittert, bør du teste ut en syrlig kaffe. Kanskje du også foretrekker lysbrent fremfor mørkbrent kaffe?

Hvordan finne riktig kaffe?

Se på pakken. Mange kaffetyper som f.eks Coffee of the World har tydelig merking på hvilken brenningsgrad, syrlighet, body og aroma kaffen har. 

Da er det lettere å finne ut hva man liker og hva man bør prøve neste gang.

Hvilken er din favoritt?