Alkoholfri øl til sommermaten

Alkoholfri øl til sommermaten

Til god sommermat trengs god sommerdrikke. Et godt sommerøl bør være lyst, friskt, lettdrikkelig. Her får tips og anbefalinger til kombinasjon av grillmat og øl.

Alkoholfritt øl er ikke lenger en kjip etterlikning av vanlig øl. Nå finner du en stor variasjon av typer som kler alle anledinger hos MENY - helt uten alkohol.

Mens salget av vanlig øl synker, har salget av alkoholfritt øl økt. Folk ønsker å leve sunnere samtidig som utvalget, kvaliteten og tilgjengeligheten på alkoholfri øl stadig blir bedre. 

Se hele utvalget av alkoholfritt øl

Øl til grillmaten

Burger, svin og annet rødt kjøtt som havner på grillen passer godt med mørkere øl som bayer, brown ale, porter og black IPA.

Mørkt øl passer ypperlig til burgere, svin og annet rødt kjøtt som skal på grillen Mørkt øl passer ypperlig til burgere, svin og annet rødt kjøtt som skal på grillen

Grillmaten har ofte kraftige smaker, mye krydder og røyksmak, noe som passer godt til et øl med mørkristet malt og gjerne et øl med røyksmak. Karamelliseringen på kjøttet fra en god rub er også en god match til det mørke ølet. 

Dette ølet bør du velge:

 • Bayer - undergjæret mørkt øl med mer maltsødme. Lav bitterhet.
 • Brown ale - Fantastisk matøl! Overgjæret øl, brent malt som gir sødme, moderat bitterhet. 
 • Porter - mye brent malt og sødme, noe som kan matche med sødmen fra BBQ-sausen. 
 • Black IPA - en mørk versjon av det opprinnelige India Pale ale. Dette ølet er litt røft og bittert med noe røyksmak og sødme

Godt til grillet kjøtt:

Vanskelig å velge? En enkel huskeregel er kraftig øl til kraftige smaker - så om fisk, salat eller kylling står på menyen velger du et lyst, friskere øl enn til kraftig og krydret kjøtt.

IPA til grillmaten

India pale ale overlapper med pale ale, men har en svært markert bitterhet. Mye humlearoma. IPA nytes best på egenhånd - men enkelte matretter passer den godt til. 

Det krever derimot at maten er fet, salt og røkt, slik at smakene balanserer hverandre. En god hamburger passer bra til.

Bitterheten i IPAen hemmer smaksløkene, så det kan være greit å starte med de mildere variantene før IPA. 

Øl til fisk og sjømat

Vi elsker sjømat om sommeren, og det passer perfekt med en god, kald øl til fiskemåltidet. Det mye fisk og skalldyr har delikate, friske smaker, og man bør derfor gå for lysere, friskere øl til maten.

Mange liker hvitvin til rekene, men en frisk og god øl passer også godt til de delikate rekene. Mange liker hvitvin til rekene, men en frisk og god øl passer også godt til de delikate rekene.

Hveteøl passer utmerket til alt fra reker, hummer og blåskjell til laks og hvit fisk, men pale ale kan også være fint til fiskeretter med sitrus, koriander og andre smaker fra det asiatiske kjøkken.

Dette ølet bør du velge:

 • Hveteøl - lett og frisk øl med lett sødme og lav bitterhet.
 • Pale ale - En overgjæret øl med fokus på fruktighet, aroma og humle med en moderat bitterhet.
 • Lager - Pils og sommerøl, lager er betegnelsen for undergjæret øl og  

Gode øl til sjømaten:

Lyst på en øl i parken? Alkoholfritt øl kan enkelt nytes utendørs på piknik eller grilling i parken.

Øl til kylling og kalkun

Til magert, hvitt kjøtt som kylling og kalkun anbefales vanligvis friskt, lyst øl som hveteøl eller en lys lager. Men griller du hvitt kjøtt har du litt mer å velge i.

Til grillet kylling er det greit å gå for en litt mørkere amerikansk ale eller en saison. Den røkte grillsmaken går nemlig svært godt overens med øl med mørkere malt.  En mørk lager passer dermed også godt. 

Dette ølet bør du velge:

 • Amerikansk brown ale - Middels til kraftig maltsmak, med karakter av sjokolade, ristet brød og karamell. Svak til middels humlesmak og bitterhet.
 • Saison - en kompleks og frisk belgisk gårdsøl med krydrede karakter.
 • Mørk lager - En mørk karakterfull undergjæret øl med en god balanse mellom malt og humle.

Prøv disse til grillet, hvitt kjøtt:

Øl til tapas og spekemat

Perfekt parkmat, fingermat eller som et enkelt måltid i varmen. Da passer det godt med god øl til!

Spekemat har mye smak og salt, og friskere, lyse øl passer godt til Spekemat har mye smak og salt, og friskere, lyse øl passer godt til

Spekemat har sterke smaker og mye salt, noe som kan være en utfordring når man skal velge passende øl. Her passer det godt med en frisk, lys pilsnertype eller pale ale.

Her trenger man noe som skyller vekk saltet. Du kan også velge en surøl eller saison, da saltet toner ned det sure i ølen.

Til tapas passer en frisk, ikke for kraftig pale ale - eller en god pils. 

Dette ølet bør du velge:

 • Surøl - frisk og syrlig øl som ofte tilsettes fruktige smaker.
 • Lager - omfatter også vår klassiske pils. Undergjærdet øl.
 • Pale ale - En overgjæret øl med fokus på fruktighet, aroma og humle med en moderat bitterhet.
På varme sommerdager er det godt med noe kjølende, men det er ikke alltid ølet trenger å komme rett fra kjøleskapet. Det er mer smak i et øl som ikke er iskaldt.

Pils passer til det meste

Er du litt skeptisk til å prøve noe nytt, kan du trøste deg med at en ordinær pils passer til alt av grillmat og sommermat. 

Man kan også begynne enkelt ved å utforske ulike typer lagerøl. Hør med butikkens øl-ansvarlige om de har noen gode tips til spennende øl du bør teste ut.

Friske, alkoholfrie pils til sommermaten: