Lag gode fiskemiddager med sei
Sei er en gammel kjenning for de fleste, og kanskje aller best kjent som seibiff med løk. Men hva annet kan man bruke denne torskefisken til og når er den egentlig i sesong?
Få fersk sei levert hjem
Forskjellen på torsk og sei
Selv om seien er i torskefamilien, ser den litt annerledes ut på innsiden. Den regnes som hvit fisk, men kjøttet er perlegrått med et hint av rosa.
Sei har i tillegg en karakteristisk, søtlig smak som skiller seg fra annen hvit fisk og gjør den egnet til kraftigere retter med mye smak, såvel som fiskegrateng og panering.
Kjøttet er også fast, og er dermed lettere å steke i pannen enn torsk og laks. Den er med andre ord en god matfisk!
Sei er i sesong hele året
Denne matfisken er i sesong hele året, men seifisket er ekstra godt på høsten og vinteren. Det betyr at du enkelt kan få tak i sei når som helst, og kan nyte denne gode matfisken med god samvittighet året rundt.
Slik steker du sei
Pannestekt sei er enkelt siden kjøttet er fastere enn torsk og annen fisk som flaker seg. Klassisk pannestekt seibiff med løk er en fin hverdagsmiddag som du kan lage i en fei.
Slik steker du sei i stekepannen
- Ha nøytral olje i varm stekepanne
- Stek fisken på den siden som hadde skinn på middels varme.
- La den steke til den har fått en gyllen stekeskorpe. Øs gjerne stekefett over fileten underveis for masse god smak!
- Stek den i ca 2-3 minutter på hver side.
Slik steker du sei i ovn
Å ovnsbake sei er en enkel middag. Her kan du også ovnsbake tilbehøret sammen med seien, lage grateng eller fylle en ildfast form med det du har i kjøleskapet av grønnsaker. Enkel middag, og sei egner seg godt!
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 180°C.
- Krydre seien med salt og pepper og legg filetene i en ildfast form.
- Sett formen på en rist midt i ovnen i ca. 15 minutter. Når skreien har skiftet farge og blitt hvitere, er den ferdig. Du kan også kjenne etter med en gaffel om fiskekjøttet gir etter og smått begynner å flake seg.
Slik koker du sei
Vannet må være varmt nok, men skal faktisk ikke koke mens seien ligger oppi. Beregn ca 3 ganger så mye vann som fisk, og pass på at det dekker seien godt. La vannet koke opp og trekk kjelen til siden.
- Kok opp vann med 2 ss salt og 1 ts eddik eller sitron per liter vann.
- Legg i seifileten.
- La fisken trekke og sett på lokket. Temperatuen i vannet bør være rundt 75 grader.
- La seien trekke i 6-8 minutter.
Hvilke smaker passer til sei?
Sei har en noe kraftig smak, og man trenger ofte ikke å benytte mye krydder eller smakstilsetninger for å få fram den gode smaken.
Men siden den har litt å by på selv, passer den også utmerket til litt kraftigere krydder som garam masala, ingefær eller chili uten å bli overdøvet av smaksrike krydder.
En fisk - mange bruksområder
Sei er en fantastisk matfisk og kan brukes til det aller meste. Har du sei kan du lage mye godt! Her er våre beste forslag på enkle, barnevennlige og gode oppskrifter som faller i smak hos de fleste.