Slik bruker du norske plommer
Plommer er en av mange norske frukter som er i sesong på høsten, og de er på sitt aller beste i august og september. Så har du plommer i hagen bør du med andre ord passe på at du får høstet de inn før september er over!
Fram til vi får de norske plommene i butikk, vil du finne importerte plommer i frukt- og grøntavdelingen. Slik kan plommesesongen vare enda litt lenger.
- I sesong: August - oktober
- Smak: Søt, mild og aromatisk. Umodne plommer kan være sursøte.
- Oppbevaring: I kjøleskap. Modne plommer har svært begrenset holdbarhet
Moden plomme har kort holdbarhet
Holdbarheten på plommer avhenger av hvor langt plommene har kommet i modningsprosessen. En moden plomme har kort holdbarhet, og bør spises innen få dager. Har du derimot høstet plommene mindre modne, kan de holde seg lenger.
Hvis det har kommet mye nedbør på modne plommer, kan de sprekke i skinnet. Disse plommene kan som oftest brukes til sylting hvis du høster dem raskt, ellers vil de råtne på treet.
Har du derimot mye plommer til overs kan det være lurt å finne andre bruksområder. Du kan for eksempel sylte plommene. Ved å sylte plommene på store norgesglass har du plommer tilgjengelig hele vinteren.
Lag plommesyltetøy
En annen kjent klassiker er selvfølgelig å lage plommesyltetøy. Det er godt både på brødskiva, vaflene og i havregrøten.
Som en ekstra bonus har det lang holdbarhet. Da kan du fremdeles nyte sensommerens plommesyltetøy selv om vinteren melder sin ankomst.
Plomme til middag
De fleste er vant til å spise plommen som den er, men man kan være så mye mer kreativ med plommene enn som så. Plommer kan brukes til mye mer enn du tror!
Plommer er nemlig ypperlig tilbehør til middagen. Siden de både har syre og sødme, passer de godt til både kjøtt og kylling.
Har du alt du trenger?
Plommerelish som tilbehør
Hva med en smaksrik plommerelish til svinemiddagen? Plommerelish passer dessuten godt til ostefatet, så her kan du imponere gjestene med deilig relish fra egne plommer.
Plommer til dessert
Deilige, norske plommer i søt bakst og deilige kompotter er nok det de fleste forbinder plommer med!
Plommekompott er en nydelig klassiker. Server med deilig iskrem for en ekstra god avslutning på et godt måltid.
Bakst med plommer
Plommer passer utmerket til bakst som kaker og paier. Hvorfor ikke lage en enkel smuldrepai eller plommekake som kan godgjøre seg i ovnen mens dere spiser middag? Da kan du servere nybakt, varm pai med vaniljeiskrem til dessert.