Slik bruker du norske plommer

Slik bruker du norske plommer

Deilige, norske plommer er kjent for sin sursøte, milde og aromatiske smak. Enten de er blå, gule eller røde er de en fruktfavoritt hos nordmenn, men visste du at de også kan brukes til kyllingmiddagen, eller i en chutney?

Plommer er en av mange norske frukter som er i sesong på høsten, og de er på sitt aller beste i august og september. Så har du plommer i hagen bør du med andre ord passe på at du får høstet de inn før september er over!

Sesongens beste plommer:

  • I sesong: August - oktober
  • Smak: Søt, mild og aromatisk. Umodne plommer kan være sursøte.
  • Oppbevaring: I kjøleskap. Modne plommer har svært begrenset holdbarhet

Moden plomme har kort holdbarhet

Holdbarheten på plommer avhenger av hvor langt plommene har kommet i modningsprosessen.

En moden plomme har kort holdbarhet, og bør spises innen få dager. Har du derimot høstet plommene mindre modne, kan de holde seg lenger.

Emblem
Plommer er naturlig rike på kostfiber. Mye sitter i skinnet, så spis gjerne plommene med skinnet på

Har du derimot mye plommer til overs kan det være lurt å finne andre bruksområder. Du kan for eksempel sylte plommene. Ved å sylte plommene på store norgesglass har du plommer tilgjengelig hele vinteren.

Liker du ikke skallet? Dypp plommene i kokende vann og skallet vil slippe av seg selv!

Lag plommesyltetøy

En annen kjent klassiker er selvfølgelig å lage plommesyltetøy. Det er godt både på brødskiva, vaflene og i havregrøten.

Som en ekstra bonus har det lang holdbarhet. Da kan du fremdeles nyte sensommerens plommesyltetøy selv om vinteren melder sin ankomst.

Slik bruker du bærene du har plukket

Slik bruker du bærene du har plukket

Enten du har bær i hagen eller går på bærtur i skogen, er det mye godt man kan lage av det man sanker. Rips, blåbær, solbær, stikkelsbær, tyttebær er fantastiske råvarer. Slik bruker du både hagebær og skogsbær!

Plomme til middag

De fleste er vant til å spise plommen som den er, men man kan være så mye mer kreativ med plommene enn som så. Plommer kan brukes til mye mer enn du tror! 

Plommer er nemlig ypperlig tilbehør til middagen. Siden de både har syre og sødme, passer de godt til både kjøtt og kylling.

Har du alt du trenger?

Du kan bake plommene hele i ovnen, noe som får fram den herlige sødmen som passer ekstra godt med hvitt kjøtt.

Plommerelish som tilbehør

Hva med en smaksrik plommerelish til svinemiddagen? Plommerelish passer dessuten godt til ostefatet, så her kan du imponere gjestene med deilig relish fra egne plommer.

Plommer til dessert

Deilige, norske plommer i søt bakst og deilige kompotter er nok det de fleste forbinder plommer med!

Plommekompott er en nydelig klassiker. Server med deilig iskrem for en ekstra god avslutning på et godt måltid.

Bakst med plommer

Plommer passer utmerket til bakst som kaker og paier. Hvorfor ikke lage en enkel smuldrepai eller plommekake som kan godgjøre seg i ovnen mens dere spiser middag? Da kan du servere nybakt, varm pai med vaniljeiskrem til dessert.

Emblem
Svisker er tørkede plommer, og er et svært vanlig tilbehør til julemiddagen.