Amalfi-sitron - verdens beste sitron

Amalfi-sitron - verdens beste sitron

Amalfi-sitronen er regnet som verdens aller beste sitron – og i sesong får du den hos MENY. Den har en helt spesiell aroma og er utrolig saftig.

Amalfi-sitronen har alltid vært berømt for sin intense og fantastiske aroma, og ingen sitroner i verden kan konkurrere med den i smak!

Den er relativt stor, har et tykt skall og stor saftighet. Saften er søtere og mer vitaminrik enn øvrige sitroner. Det er Amalfi-sitronen som i hovedsak brukes til å lage den kjente Limoncello-likøren.

Emblem
Amalfisitronen kun er i sesong i januar og februar, og da finner du den i alle landets MENY-butikker.

Plukkes for hånd 

Amalfisitronen dyrkes i sitronhager og på terrasser i de bratte åsene langs Amalfikysten sørvest for Napoli i Italia, hvor sitrondyrking har lange og sterke tradisjoner.

Amalfikysten gir gode vekstvilkår for verdens beste sitroner Amalfikysten gir gode vekstvilkår for verdens beste sitroner

De tett beplantede terrassene er ikke veldig lett fremkommelige, så alle sitronene plukkes for hånd og blir båret ut. Alt skjer manuelt.

Sitronene plukkes om morgenen mens de er duggfriske og flere av dem høstes med blader, så du vil finne blader på noen av sitronene i butikken

Emblem
Press ut saften av sitronene og frys den ned i isbitformer, så har du ”verdens beste limonade” også resten av året.

På grunn av sin egenart har sitronen oppnådd EU-beskyttelse i form av IGP - indicazione geografica protetta - som er landbrukets svar på DOC.

Lag limonade av Amalfi-sitroner

Sitron fremhever smaken

Naturlige syrer som du finner i alle former for sitrus, fremhever smaken i maten. Syre i riktig mengde og balanse, kan løfte et produkt fra å være smakløst eller nøytralt til å bli en stor smaksopplevelse.

Både skallet og saften er fantastisk å bruke i matlagingen. Både skallet og saften er fantastisk å bruke i matlagingen.

Grunnen er at syre gir deg vann i munnen og aktiverer dine smaksreseptorer. Derfor vil mat med syre oppleves som mer smakfull.

Slik bruker du verdens beste sitroner:

  • Sitronsaft i matlaging
    Hjemmelaget majones eller hollandaisesaus uten syre smaker bare olje eller smør, men tilsett noen dråper sitron, og smaken blir himmelsk! Sitronsaft er også nydelig på fisk og skalldyr rett før servering.

  • Bruk skallet!
    Sitronen blir ikke degreenet ("avgrønnet") og kan derfor ha et grønnskjær når du finner den i butikken, men den er likevel helt moden. Den er ikke vokset og skallet behandles ikke etter høsting, derfor kan skallet fint brukes i matlaging.
Dette er forskjellen på de ulike sitrusfruktene

Dette er forskjellen på de ulike sitrusfruktene

Fra den søteste appelsin til den sureste sitron. Hva er egentlig forskjellen mellom sitron, lime, appelsin og klementin? Her gir vi deg en oversikt over det spennende familietreet av sitrusfrukter.

Lag en enkel dressing

Du kan også enkelt lage en dressing til grønn salat ved å vispe sammen saften fra en halv sitron med 3 ss olivenolje og røre inn et finhakket hvitløksfedd og smake til med salt og pepper.

Lag sitron- og ingefærte

Under sesongen til Amalfisitronen i januar og februar er det også ofte forkjølelsessesong. Blir du rammet kan du lage deg en stor kopp te med sitron, ingefær og honning.

Slik lager du sitronte med ingefær og honning, 2 kopper:

  1. Kok opp 5 dl vann og sett til side
  2. Skjær 20 g ingefær i skiver, og ha i vannet. La trekke i ca. 8 minutter.
  3. Varm opp teen igjen, men ikke la den koke. Tilsett 1 ss flytende honning og 2 ss nypresset sitronsaft. Server teen med skiver av sitron. 
Visste du at de gode egenskapene til ingefær og honning reduseres hvis de kokes? Honning skal helst ikke ha høyere temperatur en 45 grader, vent derfor med honningen til teen har fått trekke.