Alt du trenger å vite om løk
Løk blir brukt i alt fra supper og sauser til topping på burgeren, gryteretter og i salat. Løk er nemlig en smaksforsterker, og gjør underverker for enhver rett den er med i - enten rå, stekt, karamellisert, sprøstekt eller brunet.
Slik oppbevarer du løk
Løk er robust, enkel å oppbevare og holder seg lenge. Det er derfor ingen grunn til ikke å ha løk på lur! Den oppbevares best i en papirpose eller løst i kjøleskap eller i et svalt rom som ikke er varmere enn 10 grader.
Ikke pakk den i plast - det blir for tett, og løken blir fort myk og muggen.
Hva smaker rå og varmebehandlet løk?
Smaken varierer ut i fra løktype, mengde og hva slags rett den er i. På generelt grunnlag kan man si at:
- Rå løk kan smake skarpt, syrlig og litt sterkt. Perfekt der du trenger et ekstra friskt kick. Prøv rå løk på burgeren, pølsa eller i salaten.
- Varmebehandlet løk får en mildere og mer sødmefylt smak, noe som gjør seg godt i supper, sauser, gryter og som topping på alt fra karbonader til roastbiffen.
Slik bruker du løk
Løk kan både brukes og tilberedes på de fleste måter. Bruk den rå som topping, stekt i smør som tilbehør til kjøtt og karbonader eller smakssetter i gryter, supper og gratenger.
Den kan også syltes, karamelliseres og ovnsbakes hel. Det er med andre ord lett å være kreativ med løk!
Derfor svir det i øynene når du skjærer løk
Det kan bli tårevått når man skal kutte løk, men hvorfor det egentlig?
Når du skjærer gjennom løken, dannes en svovelholdig gass. Den stiger opp fra løken, og når den kommer i kontakt med øynene dine og tårevæske, blir øynene irriterte og kan begynne å renne for å kvitte seg med irritasjonen.
Det finnes mange kjerringråd for å kutte løk uten å gråte:
- Kutt løk med kjøkkenviften på
- Skyll fingrene i kaldt vann før du holder og kutter løken
- Ha på briller
- Skyll løken i vann
- Legg løken i fryseren en times tid før du kutter den.
- Lufte godt mens du kutter løken
- Skyll kniven i kaldt vann et par ganger mens du kutter løken
Slik kutter og skjærer du løk
Kunsten å hakke løk i tilnærmet like biter, er noe som virker fjernt for mange. Heldigvis er det ikke vanskelig - du må bare vite i hvilket mønster du må skjære løken for å gjøre det enklest mulig for deg selv.
1. Skrell løken til du kommer til et blank og uskadet lag. Skjær av toppen av løken.
Du kan godt la roten sitte på, det gjør det lettere å ikke skjære gjennom etterpå.
2. Del løken i to og legg den ene delen på skjærefjøla med kuttsiden ned.
3. Skjær horisontale, smale snitt i hele løken. La en liten del på enden på baksiden være urørt, slik at løken henger sammen. Skjær helt ned, gjennom hele løken
4. Skjær horisontalt i løken, på samme måte du gjorde i forrige steg. Ikke skjær helt gjennom løken - la det være igjen en liten bit på enden hvor hele løken henger sammen.
5. Begynn fra toppen og skjær på tvers av de vertikale snittene du lagde i stad. Nå blir løken finhakket når du skjærer. Synes du bitene blir litt store, kan du skjære enda smalere på steg 3 og 4.
Forskjellen på de ulike sortene løk
Løk er løk, eller? Både rødløk og gul løk er de typene de fleste av oss kjenner til, og det er kanskje ikke så rart siden de kan brukes om hverandre.
- Gul løk er ganske sterk rå, men får en søtere og mildere smak når den varmebehandles. Den vanligste løken å smaksette mat med.
- Rødløk er noe mildere enn gul løk, og brukes dermed oftere rå i salater og som rå topping.
- Sjalottløk er sterk og aromatisk, og setter fantastisk smak på supper, sauser og gryter. Sjalottløk smaker aller best når den blir varmebehandlet.
- Delikatesseløk liten løk med mild smak, perfekt å spise rå men også fin å bruke i wok, stekt eller ovnsbakt. Brukes gjerne hel i gryter, som boeuf bourguignon.
Slik tilbereder du løk
Løk passer til det aller meste, men det finnes også egne tilbehør som består utelukkende av løk eller hvor løk spiller hovedrollen. Og hva med en deilig løksuppe eller løkringer? Her er våre favorittmåter å tilberede løken på!
Fransk løksuppe
En ekte fransk løksuppe er noe av det beste vi vet! En smakfull, varmende suppe som er gratinert med brød og ost på toppen. En deilaig hjemmelaget suppe av gode råvarer blir sjelden feil.
Karamellisert løk
Sprø løkringer
For å få den lekre, sprø kanten, dypper vi løkringer i tempurarøre laget med øl. Resultatet er skikkelig digge løkringer du kan servere til alt fra biff til hamburger eller som snacks når du har lyst på kosemat.
Ovnsbakt rødløk
En god måte å bruke løk på, er å bake den i ovnen, da får den en rund og god sødme. Her baker vi den hel og topper den med urtesmør som gir masse god smak.
Hjemmelaget løkmarmelade
Løkmarmelade er ypperlig tilbehør til alle typer mørkt kjøtt, og biff spesielt. Lag en god porsjon av denne oppskriften på hjemmelaget løkmarmelade, for den holder mange dager i kjøleskapet.