Slik bruker du vårløk
Vårløk er mye brukt i det asiatiske kjøkken. Den er veldig anvendelig og kan spises rå - i salat eller som topping på ulike retter, i suppe, wok, stekt eller smørdampet.
- I sesong: Juni - november
- Smak: Aromatisk, minner om en blanding av purreløk og gressløk.
- Oppbevares: I kjøleskap (2-4 grader) i plastpose eller tett plastboks.
Vårløk holder en ukes tid i kjøleskap. Den kan også fryses, bare vask og del den før du har den i en pose og legger den i fryseren.
Hva er forskjellen på vårløk, purre og skjærgårdsløk?
Vårløk ser ut som en liten purreløk, så det er ikke helt unaturlig å tenke at de er like. Begge består av en lang smal stilk av tette sammenrullede blader.
- Vårløk er små løk som blir plukket før de er fullt utvokst. Det gjør løken mildere og mykere i konsistensen enn purreløk.
- Purre er mye større enn vårløk, men har fremdeles en mild løksmak med saftige, tykke blader.
- Skjærgårdsløk er en videreutviklet vårløk, og på enden er en mild salatløk som kan spises rå, ovnsbakes, stekes eller grilles. Hele planten kan brukes.
Skjærgårdsløk - kun hos MENY!
I juni-oktober finner du en nyhet i grønnsaksdisken. Skjærgaardsløken kan minne litt om en vårløk i utseende, men den runde løken nederst er større. Den kan dermed brukes i alle oppskrifter man bruker vårløk.
Den har en rund løksmak, og er søt og litt syrlig - men også mildere enn vanlig gul og rød løk. Skjærgårdsløken er dermed super for de som synes at vanlig løk kan bli litt kraftig i smaken. Du får den både som gul og rød løk.
Skjærgårdsløken er en del av et MENY-prosjekt som jobber med å fremme sirkulær matproduksjon. Skjærgårdsløken gjødsles nemlig med resirkulerte næringsstoffer fra lokale leverandører og matavfall fra gartneriets egen produksjon som gjør hele produksjonen sirkulær.
Slik tilbereder og renser du vårløk
Hele vårløken kan spises, untatt røttene helt nederst. Den hvite delen er mildere enn den grønne, men hele løken kan brukes til det samme. Den grønne delen kan erstatte gressløk, men er noe sterkere i smak.
- Skyll og vask godt mellom bladene
- Skjær bort røttene
- Kutt i skiver, gjerne litt på skrå, eller i strimler - litt avhengig av hva du skal bruke den til
Slik bruker du vårløk
Vårløk er en naturlig smaksetter og siden den er så mild i smak kan brukes i mange retter. Bruk den rå i salaten eller sommerrullene, i pai, wok, suppe, eller smørdampet.
Slik smørdamper du vårløk
Smørdampet vårløk er et enkelt og godt tilbehør som kan serveres til både kylling, kjøtt og fisk. Her kan du velge om du ønsker å smørdampe hele stilkene eller om du ønsker mindre biter, da holder det å dele vårløken i tre på skrå.
Dette trenger du
- En pakke vårløk
- 1/2 dl vann
- 1 ss smør
- Salt og pepper
Slik gjør du
- Skyll vårløken og fjern røttene. Vil du dampe dem hele er det fint å beholde røttene på
- Ha vannet i en stekepanne, tilsett smør og gi ett oppkok
- Skru ned til medium varme og ha i vårløken
- La trekke i 1 minutt til vårløken er mør
- Smak til med salt og pepper
Green goddes salt
Oppskrift på salat som har tatt TikTok med storm; En herlig grønn salat som er så finhakket at du kan spise den med skje! Med den smakfulle Green Goddess-dressingen kan du spise den som den er, bruke som dip til nachochips eller ha den som tilbehør til kjøtt, kylling og fisk.
Grønnsakspai med brokkoli og fetaost
Hjemmelaget pai av filodeig eller butterdeig, med brokkoli, squash, vårløk og fetaost. Enkel og god pai som passer både til lunsj, middag og kveldsmat.
Vegetariske sommerruller
Oppskrift på hjemmelaget og vegetarisk sommerrull proppfull med grønnsaker. Disse går fort å lage og passer perfekt som en lettere middag eller lunsj. Server gjerne med en deilig peanøttsaus eller hoisinsaus.
Vegetartortilla med vårløk og grønnkål
Tortilla er spansk for potetomelett, en kjøttfri tapasrett som krever litt tolmodighet, men som blir veldig godt når potetene er myke. Den er en klassiker på tapasbordet, men kan også serveres som lunsj med godt brød eller en salat til. Like god varm som kald.