5 deilige høstgryter
Nå er det høysesong for norske aromatiske høstgrønnsaker, lam, vilt, samt bær og sopp fra skogene. Vårt eget skattekammer av mat bugner nå av godsaker.
Til de kjølige høstsøndagene er det lite som slår gryteretter som har putret noen timer for seg selv.
Huset fylles av en deilig duft mens man gleder seg til kjøtt så mørt at det ramler fra hverandre når man stikker i det med gaffelen.
Bresert lammeskank
Lammeskanker er perfekt kosemat til søndagsmiddager om høsten, med tente lys og fyr på peisen. Og skankene lager nærmest seg selv, bare gi dem nok tid.
Beregn 1 skank per person og la dem braisere noen timer i vin eller kraft, sammen med for eksempel tomat, hvitløk, urter og rotgrønnsaker. Uslåelig sammen med en luftig potetmos!
Biff bourguignon
For en påminnelse om sydlandsk sol og sommer, kan du lage den franske klassikeren biff Bourguignon.
Oksekjøtt kokt mørt som smør i vin, provencalske urter, hvitløk og kraft. En perfekt middag etter søndagstur i lav høstsol!
Oksekjøtt kokt mørt som smør i vin, provencalske urter, hvitløk og kraft. En perfekt middag etter søndagstur i lav høstsol!
Fårikål
Fårikål er selvskreven høstmat for late søndager, og det er ikke lenger bare godt voksne som inviterer til fårikållag.
Lammefrikassé
Vil du bruke grytekjøttet til noe annet enn fårikål, men fremdeles holde deg til søndagsklassikerne, kan du kombinere høstlammet med rotfrukter i en lammefrikassé.
Ekte ”mormor-middag” som luner langt inn i sjelen når surt høstregn pisker mot mørke vinduer. Husk tente lys på bordet og kokte poteter med obligatorisk kruspersilledryss!
Lapskaus
En lys eller mørk lapskaus av svin eller storfe er også selvskreven i høstgryta sammen med gulrot, sellerirot, persillerot og purre. Husk flatbrød og godt smør ved siden av!
Lapskaus kommer i mange varianter, så hvorfor ikke prøve kjøttfri lapskaus? Prøv også en av disse oppskriftene: