Slik fjerner du alle typer flekker Se video

Slik fjerner du alle typer flekker

Når uhellet er ute, kan det være greit å sitte inne med gode tips til flekkfjerning. Enten du har sølt på genseren, sofaen eller speilet – her er våre beste tips!

Flekker i hjemmet, flekker på klærne. En plettfri hverdag forblir nok en drøm, men skulle uhellet være ute kan det være godt å ha noen tips til flekkfjerning på lur. 

Fjerne fettflekker på kjøkkenet

Husets hjerte er spesielt utsatt for fettflekker, ikke minst etter matlaging og fingermerker på kjøkkenfronter og kjøleskap. 

Jif Kjøkken løser opp søl og gris og gjør alle flater på kjøkkenet skinnende rene. Spray direkte på kluten eller på kjøkkenbenk og skap, og tørk over med en lett fuktet mikrofiberklut. 

Har du høyglanskjøkken, er det viktig å tørke over med en tørr klut for å unngå skjolder når du vasker kjøkkenfronter.

De vanskelige fettflekkene på kjøkkenet fjernet du enkelt med Jif Skurekrem. Den effektive men skånsomme formuleringen vil etterlate skinnende rene flater uten at du trenger å bruke makt – og uten å ripe.

Slik gjør du:

 1. Påfør skurekremen på flekken.
 2. La den virke noen minutter.
 3. Vask over flekken med en fuktet svamp eller mikrofiberklut.
 4. På ekstra inngrodde matflekker kan du bruke en svamp – se an hva underlaget tåler. Skurekornene gjør at du slipper å bruke mye kraft.
Enkle tips til god kjøkkenhygiene

Enkle tips til god kjøkkenhygiene

God kjøkkenhygiene er viktig – ikke bare sørger det for å holde oss friske, men det gjør det også mye hyggeligere å lage mat. Her får du enkle tips til godt renhold av kjøkkenet!

Flekker på speilet 

Speilet får raskt merker etter fingeravtrykk og tannkremsprut, men heldigvis er det enkelt å vaske bort alle spor etter travle morgener.

Slik vasker du speil:

 1. Spray Jif Universal på en ren klut, eller direkte på speilet – husk å holde flasken omtrent 20 cm fra speilet. 
 2. Tørk speilet i rette linjer slik at du får med hele overflaten, og unngår striper og flekker etter rengjøring. 
 3. Avslutt gjerne med å tørke over med en helt tørr klut for å unngå skjolder. Spesialklut for speil er å anbefale for best resultat.
Flekker på sofaer eller stoler? Sørg for å gjerne flekken så fort som mulig, ellers blir flekken mye vanskeligere å fjerne i ettertid. Flekker på sofaer eller stoler? Sørg for å gjerne flekken så fort som mulig, ellers blir flekken mye vanskeligere å fjerne i ettertid.

Fjerne flekker fra sofa 

Har man vært uheldig og sølt på sofaen, bør du sette i gang med å punktvaske med det samme. Flekkfjerning  er mye vanskeligere på en størknet flekk.

Slik fjerner du flekker fra sofa:

 1. Fjern det overflødige med baksiden av en skje, uten å gni. 
 2. For å unngå at stoppingen blir våt, legg et håndkle mellom stoffet og stoppingen – om det er mulig.
 3. Bruk en ren klut eller kjøkkenpapir for å suge opp det våte. Unngå å gni flekken slik at du ikke sprer den utover.
 4. Bland en vaskemiddelblanding til rengjøringen: 1 ss Omo Flytende i 1 liter lunkent vann. Dette kan fjerne flekker som egg, melk, sjokolade og ketchup. 
 5. Fukt en klut med vaskemiddelblandingen og start ytterst på flekken og jobb deg innover.
 6. Tørk overflødig væske med en tørr klut eller håndkle
5 smarte hacks med Zalo

5 smarte hacks med Zalo

Zalo har vært uunnværlig for de fleste til oppvasken, men er visste du at den grønne klassikeren kan brukes til mye mer? Her er fem life hacks med Zalo du kanskje ikke har prøvd!

Ta av trekket om du kan

Har du mulighet til å ta av trekket på sofaen, så kan du få en ren sofa på et par timer. Husk å følge vaskeanvisningen på trekket. De fleste kan vaskes på 30 grader – men vær nøye med dosering – og husk riktig vaskemiddel.

Til farget trekk anbefales Omo Color, mens Omo Ultra Hvitt er utviklet for å rengjøre lyse og hvite tekstiler.

Slik fjerner du stearin fra klær eller duk

Levende lys er koselig, men hvordan fjerner man egentlig størknet stearin? Voks er ikke vannløselig, og derfor må det varme til for å få bort stygge flekker. 

Start først med å skrape bort størknet stearin med for eksempel en skje. For å fjerne eventuelle fargerester, benytt en klut fuktet med White Spirit og bløtgjør flekken. Husk å ha god gjennomlufting! 

Bruk hårføner eller strykejern og trekkpapir for å smelte voksen og trekke flekken ut av tekstilen. For å fjerne stearin med strykejern gjør du som følger:

 1. Legg plagget på et strykebrett, eller legg et håndkle på bordet.
 2. Finn noe du kan bruke som trekkpapir – kraftig tørkepapir, matpapir eller kaffefilter er gode alternativ. Unngå papir med trykk, trykksverten kan overføres til plagget du skal rengjøre.
 3. Varm opp strykejernet. Pass på at det ikke er varmere enn det tekstilen tåler.
 4. Stryk over trekkpapiret. Stearinen vil trekke inn i papiret, og når du løfter det er flekken borte!
 5. Vask deretter plagget som vanlig på så høy temperatur som tekstilen tåler. 
Slik vasker du treningstøyet

Slik vasker du treningstøyet

Slappe, dvaske treningsklær som i tillegg stinker svette, øker ikke akkurat treningsmotivasjonen. Ved å vaske treningsklær riktig kan du bevare både passform og farger – og unngå vond lukt. Her får du gode råd til klesvasken.

Stearinflekker på bordet

Har stearinlyset dryppet på et bord eller andre flater som ikke tåler høy temperatur, kan du bruke en hårføner i stedet for strykejern. 

Skrap bort så mye stearin du kan på forhånd med et bankkort eller lignende verktøy som ikke vil ripe opp overflaten. Bruk så hårføneren til å smelte voksen slik at den trekker inn i kjøkkenpapiret.

Fjerne grønske fra klær 

Utelek, fotball og turer i skogen kan gjerne resultere i skitne klær med grønske. De grønne merkene sitter gjerne ekstra godt i klærne, men med effektiv flekkfjerning er de mulig å bli kvitt.

Det er fort gjort å få grønske på lyse klær. Heldigvis går det fort å fjerne med riktig metode! Det er fort gjort å få grønske på lyse klær. Heldigvis går det fort å fjerne med riktig metode!

Slik gjør du:

 1. Fjern mest mulig jord og gress fra plagget.
 2. Ta litt Omo Flytende direkte på flekken og trykk det forsiktig inn.
 3. La det virke i inntil 30 minutter.
 4. Skyll godt. 
 5. Vask plagget som normalt. Husk riktig vaskemiddel: Omo Color til farget tøy og Omo Ultra Hvitt til lyst og hvitt tøy.

Slik fjerner du blodflekker

Skrubbsår hører sommeren til – men også blodflekker er fullt mulig å få bort.

 • Friskt blod kan enkelt skylles av med kaldt vann.
 • Skal du vaske blodflekker, er det viktig at du er nøye med temperaturen. Ikke bruk vann over 40 ºC, ellers vil blodet begynne å koagulere og klumpe seg.

Hell litt enzymholdig flytende vaskemiddel som Omo eller Blenda Sensitiv rett på flekken og la det virke i inntil en halvtime. Vask deretter som vanlig etter anvisning på plagget.

Prøv flytende Blenda Sensitiv når du skal fjerne blodflekker fra klær Prøv flytende Blenda Sensitiv når du skal fjerne blodflekker fra klær

Fjerne andre flekker fra klær 

Bær, frukt, ketchup, kaffe, vin… listen over vanlige flekker er lang. Har du ikke sølt selv, så kan du være sikkert på at barna har gjort det.

Fremgangsmåten for flekkfjerning er ganske lik uansett flekk – og vann er det beste løsemiddelet vi har. 

 • Spyl flekken med så varmt vann som mulig (som plagget tåler). Husk å la vannstrålen renne inn motsatt vei som flekken kom inn, slik at den forsvinner samme retning den kom. 
Vanskelig flekk? Hell litt Omo Flytende eller Blenda Sensitiv rett på flekken og la det virke inntil en halvtime.
 • Skyll ut vaskemiddelet og vask deretter med et blekemiddelholdig vaskemiddel som Omo Ultra Hvitt pulver eller Blenda Sensitiv Hvitt pulver etter vaskeanvisningen på plagget.

Det er kun vaskemidler i pulverform som inneholder blekemiddel. Vanskelige flekker vil som regel gå bort ved gjentatte vask ved bruk av et blekemiddelholdig vaskemiddel. 

 

Kjekt å ha til klesvask og flekkfjerning